SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ: "12 EYLÜL YARGILANMALI"
Mühendis Odaları, Türkiye'de bugün yaşanan bir çok sorunun kaynağının 12 Eylül darbesi olduğuna dikkat çekerek darbeyle hesaplaşmadan darbenin yarattığı düzeni aşmanın mümkün olmayacağını vurguladılar.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Soğancı, Türkiye'nin darbecileri ve darbe döneminde yaşananları yargılamayan birkaç ülkeden biri olduğunu ifade ederek "Darbecilerini yargılayamadığı sürece Türkiye'deki demokrasi kavramı daima bir açıdan yaralı ve tartışmalı olacaktır. Demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir Anayasa hayata geçirilmedikçe, sosyal hukuk devleti egemen kılınmadıkça, ekonomi ve dış politika ülke ve halkın çıkarları yerine belli çevrelerin güdümünden çıkartılmadıkça, her türlü emperyalist bağımlılık terk edilmedikçe, 12 Eylül Anayasası ile gasp edilen grevli, toplu sözleşmeli sendikalaşma hakkı bütün çalışanlara yeniden tanınmadıkça ve cuntacılar yargılanmadığı sürece 12 Eylül'ün yarattığı düzeni aşmak mümkün olmayacaktır" görüşünü belirtti.
MMO: BUGÜN YAŞANANLARIN SEBEBİ 12 EYLÜL'LE HESAPLAŞILMAMIŞ OLMASI
Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Korkmaz da Türkiye'nin bugün yaşadığı eşitsizliklerin, yoksulluğun, dışa bağımlılığın, sanayinin tahrip olmasının ve Güneydoğu'daki çatışmaların, önemli ölçüde 12 Eylül düzeniyle gerçek bir hesaplaşmanın yaşanamamış olmasından kaynaklandığını belirterek "Darbeden sonra gerçekleştirilen idamlar, 'gözaltında kaybedilen', işkence gören, öldürülen toplumcu, ilerici, aydın, demokrat insanlar ve hak kayıplarına uğrayan geniş kitleler nezdinde 12 Eylül ve Anayasası ile gerçek bir hesaplaşma gerekmektedir. Bu nedenle öncelikle Anayasanın Geçici 15. Maddesi kaldırılmalı, darbe tezgâhlayanların ve ölümlerin sorumlularının yargı karşısına çıkması sağlanmalıdır" dedi. Korkmaz, Türkiye tarihinde artık darbelerin yerinin olmadığını kanıtlamanın ve gerçek bir demokratikleşme yolunda atılacak adımların 12 Eylül darbesini yargılamaktan ve emekten, halktan yana eşitlikçi, özgürlükçü bir anayasaya sahip olmaktan geçtiğini kaydetti.
ÇMO: 12 EYLÜL VE MİRASÇILARI YARGILANMALI
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada da 12 Eylül döneminin, sadece kanla, zulümle anılmadığını, yoksulluğun, yolsuzluğun, çetelerin, yağmanın da dönemi olduğunu ifade ederek 12 Eylül döneminin, Türkiye'ye hak etmediği bir geçmiş yaşattığına ve "bizim olmayan, bize ait olmayan bir ülke, bir düzen" yarattığına dikkat çekildi. .Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Ancak tüm bu baskılara, işkencelere, cinayetlere rağmen demokrasi mücadelesi de hep var oldu. Bugün de 12 Eylül ile yüzleşme talepleri, sorumlularının yargılanması talebi dört bir yandan yükseliyor. 12 Eylül'ün failleri ve onun yaratığı korku rejimini sürdüren ve ondan beslenen tüm unsurlar tasfiye edilmeden demokrasinin kurulamayacağı, halkın özgür iradesinin hakim kılınamayacağı biliniyor. Bugün artık 12 Eylül ile ve onun yaratığı kültürle hesaplaşılmalıdır. 12 Eylül'ün mimarları ve onun mirasçıları yargılanmalıdır"
HAK İŞ: DARBE ÜRÜNÜ GREV VE LOKAVT YASALARI DEĞİŞTİRİLMELİ
Öte yandan, HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, yaptığı yazılı açıklamada darbe dönemlerinde en büyük zararı emeği ile geçinenlerin gördüğünü belirterek "12 Eylül'ün çalışma hayatına en önemli yansıması da 2821 sayılı Sendikalar ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt yasalarıdır. Örgütlenmenin ve toplu pazarlık sisteminin önündeki en önemli engellerden biri olan, darbe ürünü bu yasaların değiştirilmesi öncelikli talebimizdir" dedi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.