İngiliz The Independent gazetesi yazarı Patrick Cockburn, binlerce Rojava'lı Kürdün Kürdistan Bölgesine göç etmeye başlamasıyla ilgili yazısında “sınırda Suriye petrol kuyuları için savaş” yaşandığını yazıyor.
“Suriye’nin petrol yatakları ağırlıklı olarak, 2 milyona varan nüfuslarıyla Kürtlerin çoğunlukta olduğu kuzey doğuda yer alıyor. Şiddetin tırmanmasının bir başka nedeni de Türkiye’den sınır geçişlerinde denetimi ele geçirme mücadelesi. Medyada çok fazla yer bulmayan çarpışmalar, ülkedeki iç savaşın kaderini tayin edecek derecede önemli bir gelişme. Suriye ordusu, Kürtlerin desteğini alabilmek için 2012’de birçok Kürt kasaba ve köyünden çekildi. Suriyeli Kürt lider Ömer Şehmuz, bunu 'şeytanca bir plan' olarak niteliyor.”
'Petrol gizlice yine Suriye'ye satılıyor'
“Suriye ordusu çekildikten sonra yerini en güçlü Suriyeli Kürt grubu olan ve PKK ile çok güçlü bağları bulunan, iyi örgütlü PYD milisleri aldı. Şehmuz şimdi Kürt bölgelerinde 'otoriter ve gayri-demokrat' dediği PYD’nin hakimiyeti olduğunu söylüyor. PYD güçlenirken iki cihat yanlısı grup El Nusra Cephesi ve Irak Şam İslam Devleti (Isis) uzey Suriye’deki Arap bölgelerinde en etkili muhalefet gücü haline geldi. PYD’nin hakimiyetine karşı çıkan Kürtler de vardı ve Türkiye sınırındaki Amûdê’de PYD karşıtı bir gösteride altı kişi öldü.”
“Üretim kapasitesi ayaklanma öncesindekine oranla yüzde 95 oranında düşse de iki taraf da petrol kuyularını denetliyor. Burada çıkan petrolün bir kısmı yerel olarak işleniyor. Fakat Şehmuz, hem PYD’nin de hem de El Kaide bağlantılı grupların hükümetle gizli ticari bağlarını muhafaza ettiklerini ve ham petrolü Suriye devletinin denetimindeki rafinerilere sattığını söylüyor.”
“Kuzey doğu Suriye petrolleri üzerindeki mücadele birçok aktörü içine çekmiş durumda. Ayrıca bu mücadele giderek daha fazla şiddet içeriyor. Aralıklarla aylarca devam eden çarpışmalardan sonra PYD, 27 Temmuz’da Türkiye sınırı yakınındaki Serêkaniyê (Ruselayn) kasabasını ele geçirdi. Burası hem ikmal yolları üzerinde bulunuyor hem de Halep’in kuzeyindeki Kürt bölgelerini ülkenin kuzey doğusuna bağlıyor. 30 Temmuz’da Qamişlo’da Kürt lider İsa Hiso arabasında öldürüldü. PYD saldırıdan Isis’i sorumlu tuttu. Bazıları ise suikastın Araplarla Kürtleri birbirine düşürmeye çalışan Suriye istihbaratını suçluyor.” (BBC)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.