Açılımdan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kürt sorunu konusunda yeni bir döneme girildiğinin sinyalini verdi. İçerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ve kendisinin koordinatörlüğünde Adalet, İçişleri, Milli Savunma ve Dışişleri bakanları ile Genelkurmay, MİT ve Emniyet’in koordinasyon sağladığını kaydeden Atalay, Star gazetesine verdiği mülakatta ABD’nin de bu süreçte önemli aktörlerden biri olduğunu söyledi. Kürt sorunun çözümü ve terörle mücadelede Uluslararası ilişkileri “üçüncü enstrüman” olarak tanımlayan Atalay şunları söyledi: “ABD Irak’ta ve Kuzey Irak’ta etkili bir ülke. Türkiye’ye terörle mücadelede sınır ötesi operasyonlarımıza istihbarat katkısı veriyor ama beklediğimiz oranda değil. Daha ileri işbirliği, daha fazla destek mümkün. Başbakanımızın ABD başkanlarıyla görüşmelerinde bu konu daima vardır. Başbakan Erdoğan, henüz kesinleşmedi ama şubat gibi Washington’a gidecek. Planlama yapılıyor. Ondan önce ABD İç Güvenlik Bakanlığı’ndan bana bir davet geldi. Ben önce giderim, liderlerin görüşmesi öncesi hazırlıkları yaparız.”
“Washington yakın takipte”
Beşir Atalay’ın açıklamalarını ve önümüzdeki dönemde AKP’nin Kürt sorunu konusunda izleyeceği yolu Taraf ’a değerlendiren hükümete yakın kaynaklar, şunları söyledi: “ABD başından beri, özellikle de Habur’dan itibaren işin içinde. Sayın Bakan da bunu daha önce ifade etmişti. Ancak son dönemdeki gelişmeler Ankara’nın da, ABD’nin de Kürt sorununun tek başına Türkiye’nin sorunu olmadığını, Suriye’nin kuzeyi, Irak ve İran başta olmak üzere bölgedeki dengelerle olan ilişkisini daha iyi kavramalarını sağladı. Bu nedenle ABD soruna daha istekli bir şekilde müdahil olmak zorunda. Önümüzdeki dönemde Türkiye Kürt sorununun çözülmesi konusunda yanında daha istekli, aktif bir ABD görecek. Özellikle Kuzey Irak’taki örgüt mensuplarının silah bırakması ve istihbarat paylaşımı konularında ABD’nin daha aktif olması bekleniyor. Temaslar zaten hiç kesilmedi, reform adımları ve yargı paketleri gibi konularda da Washington yakın takipte.”
İçerideki reformları anlatacak
Başbakan Erdoğan’ın şubat ayında gerçekleştirmesi beklenen ABD ziyaretinin takvimi henüz netleşmedi. Ancak Erdoğan’dan önce ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın daveti üzerine ABD’ye gidecek olan Başbakan Yardımcısı Atalay’ın PKK ile mücadele konusunda üzerinde çalıştıkları entegre koordinasyon modelinin ayrıntılarını masaya yatırması bekleniyor. Atalay, Irak Kürdistanı lideri Mesud Barzani ile temasların geldiği son aşamayı da ABD’li yetkililerle görüşecek. Erdoğan’ın ise ABD Başkanı Barack Obama ile AKP’nin 4. Kongresinde ilan ettiği açılım adımlarını ve yargı paketlerindeki iyileştirmeleri ayrıntılı şekilde konuşacağı, yeni dönemde de yakın desteklerini isteyeceği belirtiliyor. Erdoğan 2009 yılındaki açılım süreci öncesinde de ABD’ye bir ziyaret gerçekleştirmiş ve gazetecilerin, “Demokratik Açılım, ABD’deki ikili görüşmelerinizde gündeme gelecek mi?’’ şeklindeki sorusu karşısında bu konuyla ilgili olumsuz kampanyalar sürdürüldüğüne işaret ederek, “Bizim de olumsuz değil, olumlu neticeleri oradaki dostlarımızla paylaşmamızda fayda var’’ yanıtını vermişti. (Taraf)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.