Yıllar önce Siirt Valiliği'nin fıstık tescili konusunda yaptırdığı coğrafi menşei kararını bozan Ankara 1. Fikri ve Sinai Haklar Mahkemesi'nin kararına karşı Yargıtay'a başvurarak itiraz yapılacağı belirtildi.
Bu amaçla valilikte düzenlenen toplantıda konuşan Siirt Valisi Necati Şentürk, Siirt ve Gaziantep fıstıklarının aynı fıstık türünün iki çeşidi olduğunu söyledi. Şentürk, "1997 yılında Gaziantep İlinin başvurusu üzerine Türk Patent Enstitüsü tarafından Antep fıstığının tescili yapılıyor. Yine aynı ilimizin başvurusu üzerine 2000 yılında da Siirt Fıstığı Gaziantep Fıstığının bir alt türü olarak tescil ediliyor. 2004 yılında da Siirt Valiliği'nin başvurusu üzerine Türk Patent Enstitüsü Siirt Fıstığının coğrafi menşe tescilini yapıyor. Gaziantep Ticaret Odası'nın bu karara itirazının TPE tarafından ret edilmesinin ardından konu mahkemeye taşınıyor.
Ancak Ankara 1. Fikri ve Sinai Haklar Mahkemesi Siirt'in aleyhine bir karar vererek, yapılan coğrafi tescilin iptaline karar veriyor. Bu karar bize haziran ayında tebliğ edildi. 15 gün içerisinde bu karara itiraz etmemiz gerekiyor. Yargıtay'da duruşmalara katılacak şekilde itiraz edeceğiz. Şimdi biz Siirt olarak, bu konuda neler yapmalıyız? Nasıl bir yol haritası izleyelim, hangi noktalardan yola çıkarak itirazımızı yapalım, buna karar vereceğiz. Ben bu konu ile ilgili olarak 25 kadar akademisyenle görüştüm. Onların da ortak görüşü fıstığımızın fiziki, genetik ve kimyasal açılardan Gaziantep fıstığından daha farklı, fiziki ve yağ oranının daha az olması nedeniylede daha üstün olduğunu ispat edeceğiz." dedi.
Baro Başkanı Mehmet Ali Özel de yaptığı konuşmada karara itiraz edilmesi halinde Yargıtay tarafından kabul edilebileceğini ifade ederek, özel kararın Siirt Valiliği aleyhine verildiğini, ancak uygulama makamının TPE olduğunu belirtti. Toplantıda daha sonra konu ile ilgili olarak rapor hazırlanması için avukatlar ve Tarım İl Müdürlüğü ile İl Özel İdare Genel Sekreterliği görevlilerinden oluşan bir komisyon kurulmasına karar verildi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.