• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 3 °C

Sigara içenin vay haline...

Sigara içenin vay haline...
İngiltere, sigara ile mücadelede mevcut yasaklara ek getiriyor. Bu kapsamda logo, renk ve grafiksiz "düz paket" uygulamasına geçilmesi, sigara otomatlarının yasaklanması var.

İngiltere, sigara ile mücadelede mevcut yasaklara ek getiriyor. Bu kapsamda logo, renk ve grafiksiz "düz paket" uygulamasına geçilmesi, sigara otomatlarının yasaklanması ve yasak kapsamının kaldırımlar ve binaların girişlerini içerecek şekilde genişletilmesi planlanıyor.

 İngiltere'de nüfusun yüzde 21'i sigara içiyor. Amaç, oranın 10 yıl içinde yüzde 10'a düşürülmesi.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, İngiltere Sağlık Bakanı Andy Burnham'ın sigaraya karşı açtığı savaşı anlattı, bu yasakların bir süre sonra Türkiye'de de gündeme gelebileceğini belirtti.

Paketin cazibesi gidecek

Burnham'ın "düz paket" kararına göre, paketler üzerindeki logo, renk ve grafiklerin yasaklanması ve sadece sigara markasının metnine izin verilmesi bekleniyor.

Sigara paketlerinin kar üzerindeki devasa bir etkisi bulunduğu, bu nedenle düz paketlerin üreticilere büyük darbe indireceğini belirtiyor.

İngiltere'de marka ve logoya getirilecek yasakların, 6 pounda satılan Marlboro ve Silk Cut gibi popüler markaların terk edilme sebebi olacağı belirtiliyor.

Uzmanlar, bu durumun sigaraya başlayan gençlerin sayısının azaltılmasına yardımcı olacağını belirtirken, analistler ise İngiltere'de bu yasağın başlatılmasının dünyadaki diğer hükümetler üzerinde 'domino etkisi' yaratacağını ve tütün şirketlerinin dünya genelinde elde ettikleri karları un ufak edeceğinin altını çiziyor.

Sigara otomatları da yasaklanacak

Dağlı, İngiltere'de pub ve kulüplerin girişlerine yakın olan otomat satış makinelerinden sigara satışlarının yasaklanmasının da gündeme alınabileceğini belirtti.

Burnham, "Paketlerin üzerindeki marka reklamlarını kaldırdığımızda ve tüm tütün ürünleri için 'düz paket' uygulamasını zorunlu kıldığımızda, sağlık uyarılarının etkinliği artacak ve 'yumuşak içimli' gibi kavramların ima ettiği farklı markaların görece farklı riskleri olduğu yönündeki yanlış bilgi azaltılmış olacak. Kim üretirse üretsin, markası ne olursa olsun, bütün sigaralar sigara içmeye devam eden kişileri erken yaşta öldürür. Paket tasarımına getirilecek kısıtların fikri mülkiyet hakları ve ticaret serbestliği açısından yasal sonuçlarını da inceletiyoruz" dedi.

Yasak sokaklara taşacak

İngiltere'de işyerleri ve publar gibi kapalı kamusal alanlarda uygulanan sigara yasağı kapsamının, kaldırımlar ve bina girişleri gibi alanları da içerecek şekilde genişletilmesi gündemde.

Türkiye'de ileride İngiltere'ye benzer önlemlerin gündeme gelebileceğini belirten Dağlı, "Erişkin nüfusun yüzde 30'unun sigara içtiği ülkemizde, İngiltere'nin hedeflediği yüzde 10'unu hedeflememiz için hiç bir neden yok" dedi.

Yeşilay: "Türkiye'de yılda 100 bin kişi ölüyor"

Yeşilay Genel Başkanı Necati Özfatura, Türkiye'de tütün ve sigara kullanımı nedeniyle yılda 100 bin kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, "Bu kişilerden 17 bini sigara dumanını pasif olarak solumuş vatandaşlarımızdır. Sigara nedeniyle akciğeri hastası 3 milyon vatandaşımız, türlü zorluklar ve nefes darlığı ile yaşamaktadır" dedi.

Türkiye'de her yıl çoğu sigara kullanımından ve pasif duman solumaktan oluşan 90 bin kanser vakası teşhis ediliyor.

Sigara içen 20 milyon Türk, bir yılda 20 milyar dolar harcayarak sigara ve tütün ürünleri alıyor.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89