Şu ana kadar incelenen 192 hastaneden 6'sının sözleşmesinin iptali istendi. Tek tek masaya oturmaya hazırlanan eczacılara dönük denetimlerde ise 10 kişiden 3'ünün sigortasız çalıştırıldığı belirlendi. Bin 41 eczaneden 231'ine idari para cezası verildi. 69'unun anlaşmasının fesih edilmesi kuruma bildirildi. 210 optik işyerine dönük incelemeden ise sadece 74'ü temiz çıktı.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun genelgeyle yaptığı denetimler il müdürlükleri aracılığıyla oluyor. İllerde görev yapan doktor, eczacı, yoklama memuru, avukat ve diş hekiminden oluşan denetim ekipleri hastane, eczane ve optisyenleri ağustos sonu eylül başından bu yana denetliyor. Bölge eczacı odasından bir eczacı, tabipler odasından bir doktor, diş hekimleri odasından diş hekimi gözetiminde yapılan denetimlerde sağlık kuruluşları kayıt dışılık, haksız ödeme ve sahte fatura yönünden inceleniyor.
Denetim tutanaklarıyla yapılan denetimlerde aksaklıklar birer birer not ediliyor. Ardından SGK'ya ulaştırılan tutanakların sonunda denetlenen hastane, eczane, optik ve diyaliz merkezlerine uygulanacak cezalar yer alıyor. Özel hastanelerin ağırlıkta olduğu incelemeler neticesinde 192 hastanenin 67'sine uyarı cezası verildi. Özellikle gereksiz tahlillerle devletten haksız para alındığını tespit eden denetim elemanları, 28 hastaneye de idari para cezası kesti, 6 hastanenin ise bundan böyle sigortalı hastaya bakmaması tavsiye edildi.
ECZANELERDE 10 KİŞİDEN 3'Ü SİGORTASIZ ÇALIŞIYOR
Eczanelere yönelik denetimlerde ise 24 maddelik tutanak kullanıldı. Eczanede kesilmiş kupür bulunup bulunmadığı, eczanede çalışanların sigorta bildiriminin yapılıp yapılmadığı, eczanede biriken sağlık raporunun olup olmadığı gibi ayrıntılara bakılıyor.
Bu çerçevede incelemeye tabi tutulan bin 41 eczanede sigortasız çalıştırmanın yüzde 25-30'lar arasında olduğu belirlendi. Bir eczanede 30-40 hasta raporunun beklediği ve bununla bol bol ilaç verildiği ortaya çıkarıldı. İstanbul'da ise hastaya haberi olmadan doktorla anlaşarak ilaç yazıldığı tespit edildi. SGK İl Müdürlüğü ekipleri hastayı arayıp aynı ilacı sürekli aldığı sorulduğunda "Ben hiç hastaneye gitmedim ki." cevabını aldı. Benzer usulsüzlüklerin yakalandığı eczanelerin 329'un uyarı cezası verilirken, 231'i para cezasına çarptırıldı. 69'unun anlaşmasının iptali tavsiye edildi.
Vatandaşlara gözlük veren ve bedelini devlete fatura eden optisyenlere dönük incelemelerde de suistimaller ortaya çıktı. 210 optisyenin incelemesinde sadece 74'ünde yolsuzluğa rastlanmadı. Denetlenen gözlükçülerin 65'ine uyarı cezası, 69'una idari para cezası verildi, 2'sinin ise sözleşmesinin iptali istendi.
Verilen para cezalarının miktarı açıklanmazken, sağlık kuruluşlarının devlete verdiği fatura tutarlarının 5 katına kadar yaptırım uygulanabiliyor. Bir eczane aylık 100 bin liraya varan oranlarda fatura verebiliyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.