Anayasa değişikliğiyle yeniden yapılandırılan HSYK'nın yeni yapısına ilişkin düzenlemeler getiren kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda dün sabaha karşı kabul edildi. Yasaya göre, HSYK 22 asıl, 12 yedek üyeden oluşacak. Kurul, 3 daire halinde çalışacak. Kanunda yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:
SEÇİLEN İHYA OLACAK
Kurul üyeleri, özlük işleri bakımından Yargıtay'daki daire başkanlarına sağlanan haklardan faydalanacaklar. Bu durumda Kurul'un seçimle gelen birinci sınıf hakim ve savcılarının 5 bin TL civarında olan maaşları yaklaşık 7 bin TL'ye yükselecek. HSYK üyeleri, görev sürelerinin dolmasının ardından tercih ettikleri 3 ilden birinde görevlendirilecekler.
DOKUNULMAZLIK
HSYK üyeleri hakkında soruşturma ve dava açılıp açılmayacağına HSYK Genel Kurulu karar verecek. Dava, görevle ilgili suçlarda Yüce Divan'da, diğer suçlarda Yargıtay'da yapılacak. Kurul üyelerinin seçilmeden önce işledikleri suçlarla ilgili soruşturma ve davalar da aynı usulle yapılacak. Milletvekillerinde olduğu gibi, sadece ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçüstü halinde (öldürme, rüşvet, zimmet gibi suçlarda) özel yargılama usulü yerine vatandaşlar için geçerli genel hükümler uygulanabilecek.
ŞARTLI DÖNÜŞ
1981 yılında kurulan HSYK döneminde meslekten atılan hakim ve savcılar, mesleğe dönüş için yasanın çıkmasından sonra 60 gün içinde Kurul'a başvuracak. Bu düzenlemeden, Şemdinli iddianamesini hazırladığı için savcılıktan atılan Ferhat Sarıkaya, 12 Eylül'cülere dava açtığı için atılan eski savcı Sacit Kayasu ile mahkum ettirdiği polislerin özel hayatı ile ilgili yaptıkları asılsız ihbarlar yüzünden atılan ve AİHM'de Türkiye'yi mahkum ettiren hakim Arzu Özpınar'ın da aralarında olduğu birçok kişi yararlanacak. Kurul başvuruyu kabul ederse önceki kararı kaldıracak. Ancak ihraç kararının kaldırılması mesleğe dönüşe yetmeyecek. Kurul, ilginin ihraçtan sonra hakim ve savcılık mesleğine kabul niteliklerini kaybedip kaybetmediğine de bakacak.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.