Mızraklı’nın avukatlarından Cihan Aydın, kararın “ısmarlama delillerle” verildiğini belirterek, “İstiklal mahkemeleri, sıkıyönetim mahkemeleri, DGM’lerden bu yana Kürtler için değişen hiçbir şey yok. Kuyuya tükürme, gün gelir içersin..!” dedi.
İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden uzaklaştırılan ve yerine kayyum atanan, ardından da 22 Ekim’de tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı hakkında açılan davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Duruşmayı yurt içi ve yurt dışından çok sayıda siyasetçi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi izledi.
Hakkında 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında hapis cezası istenilen Mızraklı’nın katılmadığı duruşmada avukatları Zülal Erdoğan, Mehmet Emin Aktar, Cihan Aydın ve Muhsin Bilal hazır bulundu.
Ses ve Görüntü Bileşim Sistemi (SEGBİS) kaydının yapılmasıyla başlanan duruşmada, iddia makamı önceki duruşmada Mızraklı’ya ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla hapis cezası verilmesi yönündeki mütalaasını tekrarladı.
Diyarbakır Büyükşehir belediye Başkanı Selçuk Mızraklı ısmarlama delillerle(!) 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. İstiklal mahkemeleri, sıkıyönetim mahkemeleri, DGM’lerden bu yana Kürtler için değişen hiçbir şey yok. Kuyuya tükürme, gün gelir içersin..!
— Cihan Aydın (@CihnAydin) March 9, 2020
Savcının ceza istemli mütalaasına karşı Mızraklı’nın avukatı Cihan Aydın, karara tepki göstererek, “Yüz tavşandan bir at çıkmaz, yüz kuşkudan da bir delil çıkmaz. Siz bu haliyle bir karar verirseniz yüz tavşandan at yapmış olursunuz. İsterseniz adaleti kurun isterseniz asın. Kuyuya tükürmeyin belki bir gün siz de su içersiniz” dedi.
Mızraklı’nın avukatlarından Mehmet Emin Aktar ise müvekkilleri Mızraklı’nın 600 km uzağa gönderildiğine dikkat çekerek, “Neden gönderildi? Burada cezaevi mi yok?” diye sordu.
Mızraklı’nın güvenlik gerekçesiyle duruşmalara getirilmediğini belirten Aktar, savunma hakkının engellendiğine dikkat çekti.
Yüz yüzelik ilkesinin ihlal edildiğini vurgulayan Aktar, “SEGBİS’le dinlediniz, bir karar vereceksiniz. Bu adil değil. Siz bir yargılama faaliyeti yapmadınız. Delilleri tartışmadınız” dedi.
Davanın politik bir dava olduğunu söyleyen Aktar, “Buna karşı avukatların mücadele etme şansı yok” diyerek, Mızraklı’nın tahliyesini istedi.
9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası
Avukatların yaptığı savunmalar ardından kararının açıklayan mahkeme heyeti, Mızraklı’ya ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verilmesine karar verdi.
Duruşma sonrası HDP Milletvekillerinin adliye önünde yapmak istediği açıklamaya izin verilmedi.
Polis milletvekillerini kalkanlarla ablukaya aldı. Yaşanan uzun süreli gerginliğin ardından vekiller, açıklama yapmadan adliye önünden ayrıldı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.