Öğrenciler için zorlu sınavların olduğu bir eğitim öğretim yılını daha geride bıraktık. Sınavlar bitti ama öğrencilerin ve ailelerin maratonu henüz bitmedi çünkü tercih maratonu halen devam ediyor.
SBS tercihleri 9- 20 Temmuz tarihleri arasında yapılıyor. Sınav bitti ama tercihlerin doğru yapılması da oldukça önemli bu yüzden de öğrenci ve velilerin mutlaka bir uzman eşliğinde tercihlerini yapmalarını öneriyoruz.
Ortaöğretim Yerleştirme Puanından (OYP) 196 ve üzeri puan alanlar sınav sonuçlarına göre Ortaöğretim Kurumlarına tercihte bulunabiliyor. Öncelikle her öğrencinin okul aile birliğine makbuz karşılığı 5 TL yatırması gerekiyor. Bu yıl öğrenciler 2. Yerleştirmeye başvurarak yeniden tercih yapma şansına da sahipler. Eğer öğrenci 2. Yerleştirmeye de başvuracaksa ayrıca 5 TL daha yatırması gerekiyor.
Her öğrenci başvuru işlemlerini bireysel olarak yapabileceği gibi herhangi bir ilköğretim okulu müdürlüğünden de yapabiliyor. Ancak önemli olan tercihleri yaparken öncelikle tercih edilen okulun 2009 yılında aldığı en son öğrenciye ait genel başarı sırası, yüzdelik dilimi ve 1. Yerleştirme taban puanı. Tercih yapılırken ilk önce genel başarı sırası dikkate alınmalı. Bu yüzden de veliler ve öğrenciler geçen yıla ait sınav sonucuna göre 1. Yerleştirme taban ve tavan puanları dikkatlice incelenmeli. (http://oges.meb.gov.tr)
Bu yıl sınava giren öğrencilerin en büyük avantajlarından biri de birçok yeni okulun açılmış ve kontenjanların artmış olması. Bu da öğrencilerin yerleşme şansının artması demek. Dolayısıyla bu yıl istenilen okula girmek için sadece dikkatli tercih yapmak yeterli olacak. Böylece birçok öğrenci istediği okula yerleşmiş olacak. Ayrıca bu yıl özel okullar da SBS puanına göre öğrenci alacak. Her okul 8. sınıf SBS puanlarına göre kendi taban puanını belirleyecek. Öğrenciler de puanlarının yettiği özel okullara ön kayıt yaptırabilecekler. Özel okullara ön kayıtlar 9 Ağustos'ta başlayacak ve ön kayıt yaptıran öğrencilerin kesin kayıtları ise 16-17 Ağustos'ta yapılacak.
Tercihler yapılırken öğrencinin istediği okula göre sıralama yapılması önem taşıyor. Öğrencinin gitmek istediği okullar öncelikli olarak yüksekten düşük puana göre sıralanmalı. Ailenin baskısıyla çocuğun gitmek istemediği okulların sıralanması ve öğrencinin bu okula yerleşmesi ileride okul başarısında sorun teşkil edebilir. Tabi tercihleri yaparken hayalci olmamak da gerekli. Öğrencinin genel başarı sırasına göre girebileceği tercihler yapılmalı, giremeyeceği belli olan ve çok yüksek puanlı tercihler yapılmamalı.
I.Yerleştirme İşlemi
1.Yerleştirmeler 9- 20 Temmuz tarihlerinde ve en fazla 12 tercihle yapılabiliyor. OYP' si 196 ve üstü olup tercihte bulunan tüm öğrenciler yerleştirmeye katılabiliyor.
Öğrencilerden tercih başvuruları alındıktan sonra puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılıyor.
Ortaöğretim yerleştirme puanlarının eşit olması hâlinde 8'inci sınıf seviye belirleme sınavı (SBS) puanı, eşitliğin devamı hâlinde, 7'nci sınıf seviye belirleme sınavı (SBS) puanı, yine eşitliğin olması hâlinde 6'ncı sınıf seviye belirleme sınavı (SBS) puanı yüksek olan öğrenciye öncelik veriliyor. Tüm puanların eşit olması hâlinde ise tercih önceliği dikkate alınacak.
OYP sonucuna göre öğrenci alan özel okullar, 2. yerleştirmeye dâhil olmayacak.
II. Yerleştirme İşlemi
2.yerleştirmeler 05-11 Ağustos 2010 tarihleri arasında en fazla 6 tercih olmak üzere yapılabiliyor. OYP' si 196 ve üstü olan tüm öğrenciler 2. yerleştirme işlemi için talepte bulunabiliyorlar.
I. yerleştirme için tercihte bulunan ve bulunmayan öğrenciler,
I. yerleştirme sonucunda herhangi bir tercihini kazanamayan öğrenciler,
I. yerleştirme sonucu kazandığı okula kayıt yaptıran öğrenciler,
I. yerleştirme sonucu kazandığı okula kayıt yaptırmayan ya da kayıt yaptırıp kaydını geri alan öğrenciler, 2. yerleştirme için tercihte bulunabilirler.
2. Yerleştirme döneminde önemli olan öğrencilerin tercihlerine göre asil olarak yerleştikleri okulların dışında başka tercihlere yedek olarak yerleştirilme imkanına sahip olmaları.
I.yerleştirme sonucuna göre herhangi bir okula yerleşmiş ve kayıt yaptırmış olan öğrencilerin kayıtlan, 2. yerleştirmeye başvurmaları durumunda sistem tarafından korunuyor. Bu öğrencilerin, 2. yerleştirme sonucunda tercihlerinden birine yerleşememeleri durumunda I. yerleştirme sonucunda yerleşip kayıt yaptırdıkları okullardaki kayıtları devam edecek.
Ancak öğrencilerin 2. yerleştirme sonucunda tercihlerinden birine yerleşmeleri durumunda I. yerleştirme sonucunda yerleşip kayıt yaptırdıkları okullardaki kayıtları silineceğinden, 2. yerleştirme sonucuna göre kazandıkları okula kayıt yaptırmaları gerekecek.
Öğrencilerden 2. Tercih başvuruları alındıktan sonra puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılacak
Velilerin özellikle 2. Yerleştirme döneminde öğrencilerin yedek listede bulunduğu okulları çok yakından takip etmesi gerekiyor. Çünkü öğrenci 2. Yerleştirme sırasında 1. Yerleştirmede girdiği okuldan daha iyi puandaki bir okula girme şansını elde edebilir.(http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr)
Yapılan yerleştirmelerin sonucunda herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilemeyen, yerleştirildiği halde kayıt yaptırmayan veya kayıt yaptırıp da daha sonra sildiren öğrenciler sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptırabilecekler.
2010-ORTAÖGRETİM KURUMLARINA GEÇİŞ SİSTEMİ TERCİH VE YERLEŞTİRME TAKVİMİ
09-20 Temmuz 2010 I. Yerleştirme İçin Tercihlerin Alınması 12 Adet Tercih
26 Temmuz 2010 I. Yerleştirme Sonuç İlanı
26 Temmuz-04 Ağustos 2010 Saat: 17.00've kadar) I. Yerleştirme Kayıt Dönemi
04 Ağustos 2010 Saat: 19.00'dan itibaren I. Yerleştirme Sonucuna Göre Boş Kontenjanların İlanı
05-11 Ağustos 2010 II. Yerleştirme İçin Tercihlerin Alınması 6 Adet Tercih
16 Ağustos 2010 II. Yerleştirme Sonuç İlanı
16 -20 Ağustos 2010 Saat: 17.00'ye kadar
II. Yerleştirme Sonucuna Göre Asil Olarak Kazanan Öğrenciler için Kayıt Dönemi
20 Ağustos 2010 Saat: 19.00'dan Boş Kontenjanların ve II. Yerleştirme Sonucu Yedek Olan Öğrencilerden Kayıt Hakkı Kazananların İlanı
23-26 Ağustos 2010 Saat: 17.00've kadar II. Yerleştirme Sonucuna Göre Yedek Olan Öğrencilerden Kayıt Hakkı Kazananların I. Kayıt Dönemi
26 Ağustos 2010 Saat: 19.00'dan itibaren Boş Kontenjanların ve II. Yerleştirme Sonucu Yedek Olan Öğrencilerden Kayıt Hakkı Kazananların İlanı
27 Ağustos - 31 Ağustos 2010 Saat: 17.00've kadar] II. Yerleştirme Sonucuna Göre Yedek Olan Öğrencilerden Kayıt Hakkı Kazananların II. Kayıt Dönemi
31 Ağustos 2010 Saat: 19.00'dan itibaren Boş Kontenjanların ve II. Yerleştirme Sonucu Yedek Olan Öğrencilerden Kayıt Hakkı Kazananların İlanı
01-03 Eylül 2010 Saat: 17.00've kadar II. Yerleştirme Sonucuna Göre Yedek Olan Öğrencilerden Kayıt Hakkı Kazananların III. Kayıt Dönemi
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.