Geçtiğimiz Mayıs ayında müzedeki Uluç Ali Reis denizaltısında 1960 yılına ait Amerikan menşeli patlayıcı ve TNT kalıpları bulunduğu ortaya çıkmıştı. (Bombalar Kasım 2008'de bulunmuş ama bulunduğu haberi Mayıs ayında ortaya çıkmıştı)
HEDEF: O DENİZALTI
Savcılar yeni bir iddia ve ihbarların ardından bugün müzeye gitti ve incelemelerde bulundu. İncelemenin özellikle o denizaltı ve çevresinde olduğu öğrenildi. Konuya dair ne polisten ne de müze yetkililerinden bir açıklama gelmedi.
SAVCILAR NE ARIYOR ?
Savcıların mühimmatın bulunduğu yerde inceleme yaparken, bir çok bilgiyi de not aldığı belirtiliyor. Savcılar, raporu tutulmadan ve polise teslim edilmeden patlatılan bombalarla ilgili olarak Ergenekon bağlantısı arıyor..
GİZLİ BÖLMEDEN MÜHİMMATLAR ÇIKMIŞTI
Patlayıcılar, 14 Kasım 2008 günü denizaltının bakımından sorumlu müze çalışanı emekli deniz astsubay Hasan Oğuz İşyenel tarafından santral dairesindeki bir bölmede şans eseri bulundu.
Denizaltı 2001 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan müzeye devredilmişti. Bombanın fark edilmesinin ardından Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü'nin talimatıyla görevlendirilen bir SAS timi müzeye gitmiş ve bombaları güvenlik altına alarak Beykoz SAS Grup Komutanlığı'na götürmüştü.
POLİSE VERİLMEDEN İMHA EDİLDİ
Bombalar 17 Kasım'da ise Kıdemli Üsteğmen Erhan Atasoy tarafından eğitim sahasında imha edilmiş ve konuyla ilgili 19 Kasım'da Görev Sonuç Raporu hazırlanmıştı.
Ancak ne o ne de başka bir raporda, patlayıcıların denizaltına ne zaman ve neden konulduğuna dair bulgu yer almadı.
DENİZALTIDAN NELER ÇIKMIŞTI ?
Gemide bulunan mühimmat gazetelere şu şekilde yansımıştı:
Amerikan meşeli 2 adet 100 gr. TNT içeren burgu fişeği, 1 adet 1 libre TNT kalıbının ikiye bölünmesi sonucu elde edilmiş, bir buçuk libre patlayıcı kalıbı, 160 cm portakal renkli eski saniyeli fitil ve altı adet mekanik fünye.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.