Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, G-20 dönem başkanı sıfatıyla dün Ankara'ya 5 saatlik bir ziyaret gerçekleştirdi. Sarkozy, Türkiye'nin önemli bir siyasî aktör olduğunu söylerken, AB üyeliği konusundaki malum muhalefetini de açıkça dile getirdi. Ankara ise Sarkozy'ye en düşük seviyedeki C Protokolü'nü uygulayarak rahatsızlığını gösterdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy uzun zamandan beri beklenen Ankara ziyaretini dün gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşen Sarkozy, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine gayet açık sözlerle karşı çıktı. Fransız Cumhurbaşkanı, "Tam üyelik olmaz başka bir yol bulunmalı." mesajı verdi. Sarkozy, "AB'nin istikrarını bozmayacak ve Türk halkını küçük düşürmeyecek" bir formül bulunması gerektiğini savundu. Nicolas Sarkozy "gurur okşayacak şekilde de konuşabileceğini ancak kendisinin açık konuşmayı tercih ettiğini" kaydetti. Ankara Sarkozy'ye en düşük seviyedeki C Protokolü'nü uygulayarak rahatsızlığını gösterdi. Fransız lideri havalimanında hiçbir bakan karşılamadı. Köşk'e gelişinde de milli marş çalınmadı; onuruna yemek verilmedi.
Sarkozy, Fransa cumhurbaşkanı sıfatıyla değil G-20 dönem başkanı şapkasıyla dün Ankara'ya 5 saatlik bir ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı Gül ile Sarkozy'nin görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı gerçekleşti. Abdullah Gül Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecine ilişkin verilen sözlerin tutulmasını isteyerek, "Beklentimiz, ahde vefa ilişkisi çerçevesi içerisinde bütün AB'nin bize verdiği sözlerin arkasında durması ve müzakere sürecini başarı ile tamamlamamıza fırsat verilmesidir." diye konuştu.
SORULARI BEĞENMEDİ
Fransız lider ise Ankara'da olmasına rağmen Türkiye'nin hassasiyet gösterdiği konularda açıkça konuşmaktan çekinmedi. AB sürecini "Türkiye ile mutabık kalmadığımız malum konu" olarak nitelendiren Sarkozy şöyle konuştu: "Her iki tarafın da kırmızı çizgilerini anlamaya çalıştık. Avrupa'nın istikrarsızlaşması ya da Türk toplumunun küçük düşmemesi, modernleşmesinin önüne engel çekilmemesi için uygun bir yol bulunması gerektiğini söyledik."
Sarkozy Türk basınının kendisine yönelttiği sorulardan hiç memnun kalmadı. Türkiye, Ortadoğu ülkelerine esin kaynağı olurken AB'nin Ankara'ya tavrını eleştiren soru karşısında Fransa Cumhurbaşkanı önce Cumhurbaşkanı Gül'e bakarak manalı bir gülümsemeyle "Gazetecileriniz Türk toplumunun geleceğine ne kadar güveniyor." dedi. Ardından gazeteciye yine iğneli sözlerle şu cevabı verdi: "Türkiye'ye koşulsuz bağlısınız. İnsan ülkesini çok severek de gazetecilik yapabiliyormuş. Bu Fransız basınına ders olsun." Türkiye'yi ve Türk halkını çok iyi tanıdığını vurgulayan Sarkozy, "Tek bir Türk bile dışarıdan birilerinin kendi ülkesinin geleceğini belirlemesini kabul etmez." şeklinde konuştu. Fransız lider tam üyelik dışında başka yollar bulunabileceğini belirtirken gazeteciye dönerek, "Madem Avrupa'da durum böyle değilse neden üye olmak istiyorsunuz?" diye sordu.
"Türkiye ile müzakere kararı oybirliğiyle alınmasına ve Fransa'nın da buna onay vermesine rağmen şimdi Ankara'nın üyeliğine karşı çıkmanız AB'nin ve sizin itibarınızı gölgelemiyor mu?" şeklinde bir soru üzerine ise Sarkozy, "Karar müzakerelerin açılması kararıydı, üyelik kararı alınmadı henüz." dedi. Fransa'dan Ankara'ya 19 sene sonra bir cumhurbaşkanı ziyareti gerçekleştiğini hatırlatarak, "Gelmeme de bir tercihmiş demek ki." ifadesini kullandı. Nicolas Sarkozy, Cumhurbaşkanı Gül ve Türkiye'yi öven sözlerden de geri durmadı. Sarkozy, "Dünyanın istikrarı için inisiyatif alan bir Türkiye'ye ihtiyaç var." dedi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.