Hükümetin hız verdiği demokratik açılım sürecine en büyük destek sanat camiasından geldi. Şair, yazar, müzisyen, ressam, tiyatrocu ve sinemacılardan oluşan 282 kişi açılıma destek için platform oluşturdu.
Listede Arif Sağ, Leman Sam, Derya Alabora, Bejan Matur, Cahit Berkay, Ezel Akay, Eşber Yağmurdereli, Haluk Bilginer, Mustafa Erdoğan, Gülten Kaya, Suavi, Tuncer Kurtiz, Vedat Türkali, Hasan Saltık, İclal Aydın, Servet Kocakaya, Zeynep Tanbay gibi ünlü isimler yer alıyor. "Barış İçin Sanat Girişimi" adı verilen hareketin amacı şöyle özetleniyor: "Başta Kürt sorunu olmak üzere ülkedeki bütün meselelere barışçı bir yaklaşımla getirilecek çözüm önerilerine katkı sağlamak." Hazırladıkları ortak metni 19 Ekim'de kamuoyuna açıklayacak olan sanatçılar, konser ve gösterilerle akan kanın durması ve toplumsal barışın korunması için diyalog çağrısı yapacak. Girişimin organizatörlerinden tiyatrocu Metin Göksel, organizasyonun, politik bir hareket olmadığının altını çiziyor. Göksel, söz konusu isimlerin kendi faaliyetleriyle iradi bir beyanda bulunduklarına dikkat çekiyor. "Şu anda 300 imza var, amaç ve niyetimiz bunu bine kadar çıkarmak." diyen Göksel, yeni katılanların kendi çevrelerini de dalga dalga gruba dâhil ettiğini söylüyor. Göksel, siyasi görüş farkı olmadan, barış ve demokrasi noktasında uzlaşılması şartıyla girişimin, bütün sanatçılara açık olduğunu ifade ediyor.
Girişimin organizatörlerinden tiyatrocu Metin Göksel, sanatçıların uzlaştıkları ana noktanın Türkiye'deki sorunların demokrasi ve barış çerçevesinde çözülmesi olduğuna işaret etti. Yüksel, "Sanatçıların imza vererek bildiri yayınlamak gibi bir niyetleri yok. Daha uzun zamana yayılan faaliyetlerle bu girişimi desteklemek ve bu sözlerin altını doldurmak gibi bir niyetleri var. Şu an ne tür faaliyetler olacağı konuşuluyor." dedi. Oluşumla ilgili merkezi bir yapı olmadığı için çok farklı önerilerin sunulduğunu belirten Göksel, Türkiye çapında farklı il ve bölgelerde konser, gösteri, sergi faaliyetlerini barış odaklı olarak yürütmeyi ve barış talebini izleyicilerine biraz yüksek sesle dile getirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Şu anda 300 imza toplandığını, bunu bine çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Göksel, gruba yeni katılanların kendi çevrelerini de dalga dalga dâhil ettiğini söylüyor. Göksel, siyasi görüş farkı olmadan uzlaşılan noktanın barış ve demokrasi olması şartıyla girişimin, barış talebi olan bütün sanatçılara açık olduğunu ifade ediyor.
Girişime katılan müzisyen Hasan Saltık, barış, insanlık ve birlikte yaşamak için bu platforma katıldığını ifade etti. İnsanların artık rahat rahat konuşabilmesi gerektiğini dile getiren Saltık, "Sadece Kürt açılımı olarak değil, demokratik açılım olarak değerlendiriyoruz. Artık insanlar düğünlerinde şarkı söylediler diye gerdek gecesi gözaltına alınmamalı, sanatçılar görüş beyan ettiler diye gözaltına alınmamalı. Biz bunu daha güzel bir Türkiye için tasarlıyoruz." şeklinde konuştu.
Girişimi destekleyen dansçı Zeynep Tanbay ise katılımı çok yüksek olan bu yeni oluşumun kısa sürede büyük bir kamuoyu oluşturacağını belirtti. "Sanat bütün ideolojilerin üstündedir." diyen Tanbay, sanat yoluyla aşılmayacak sorunun olamayacağının altını çizdi. Tanbay, "Sanatın bu büyülü dilini kullanarak, doğuya barışı götürmek istiyorum. Kürt sorunu sadece Kürtlerin değil bütün Türkiye'nin sorunudur. Sanatçılar bu demokratikleşme sürecine katkıda bulunmak zorundadır. Hayalim bütün sanatçıların olduğu bir trenle doğuya barış götürmek." dedi. Girişim 19 Ekim'de Taksim'de İstanbul Eczacılar Odası Kültür Merkezi'nde düzenleyeceği basın toplantısıyla ortak metni kamuoyuna açıklayacak.
"Barış İçin Sanat İnisiyatifi" içinde yer alan ünlülerden bazıları şöyle: Leman Sam, Derya Alabora, Aynur Doğan, Bejan Matur, Cahit Berkay, Eşber Yağmurdereli, Gülten Kaya, Haluk Bilginer, Hasan Saltık, İclal Aydın, Mustafa Erdoğan, Servet Kocakaya, Suavi, Tuncer Kurtiz, Vedat Türkali, Zeynep Tanbay.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.