Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü ve Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi Türkiye Antibiyotik Temsilcisi Doç. Dr. Nilay Çöplü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne de bu konuda talepte bulunulduğunu belirterek, "Tüm kurumlardan olumlu yanıt geldi." dedi.
Doç. Dr. Nilay Çöplü, yaptığı açıklamada, bilinçli antibiyotik kullanımının önemine dikkat çekti. Antibiyotik tüketiminin, bakterilerin mutasyonla direnç geliştirmesine neden olduğuna dikkat çeken Çöplü, "Belli bir noktadan sonra da antibiyotik etkisiz hale gelmeye başlıyor." dedi. Antibiyotiklerin kullanım hızı ile direnç gelişim hızının paralel olduğunun altını çizen Çöplü, gereksiz yere antibiyotik kullanımını durdurmanın direnç gelişim hızını düşüreceğini vurguladı.
Konuyla ilgili farkındalık için, toplumun her kesimine görev düştüğünü kaydeden Çöplü, bu çerçevede Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bilgi notunun da bulunduğu bir yazı gönderdiklerini aktardı. Tüm kurumlardan olumlu yanıt geldiğini söyleyen Çöplü; öğrencilere, erlere ve camilerde hocalar tarafından cemaate akılcı antibiyotik kullanımının anlatılacağını aktardı.
Öte yandan, Çöplü, gereksiz tüketimde en önemli etkenin; ateş düşürücü zannedilerek ya da reçetesiz olarak eczanelerden alınan antibiyotikler olduğunu kaydetti. Nezle ya da griplerde, antibiyotiklerin iyileşme sürecini kısaltacağı yönünde yanlış bir inancın bulunduğuna işaret eden Çöplü, "Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonlarda etkilidir. Grip gibi viral enfeksiyonlarda işe yaramaz. Doktor tavsiyesi olmadıkça, hastaların kendi kararları ile antibiyotik kullanımı engellenmeli." diye konuştu. Çöplü, gereksiz antibiyotik kullanımı konusunda hekimlerde de bilinç oluşturmak istediklerini vurguladı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.