Daha önce Kürtler ve Sünni Araplarla Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin görevi bırakması için ittifak kuran Şii lider Mukteda el-Sadr'ın, Maliki'nin reform yapması halinde ittifaktan ayrılacağı konuşuluyor. Irak'ta siyasi belirsizlik devam ediyor.
28 Nisan günü bir araya gelen ve Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin görevden alınması için anlaşan Kürt, Sünni Arap ve Şii Mukteda el-Sadr cephesinde çatlak oluşmuş durumda. Daha önce Maliki karşıtı cepheye Şii takviyesi yapan ve Başbakan'ın müttefiklerine verdiği sözleri tutmadığını, tek taraflı adımlar attığını iddia eden Sadr, Maliki'nin reform yapması halinde Kürtleri ve Irakiye'yi (Sünni Arap bloğu) aldıkları karardan vazgeçmeleri için ikna edeceğini söyledi.
Bu iddialar ortadayken, Sadr'ın Irak parlamentosundaki kıdemli temsilcilerinden Abdül Settar Bayati ise, Maliki'yi görevden alma konumlarını bozmadıklarını söyledi. "Maliki'nin görevine son verilmeli" diyen Bayati, parlamentoda Maliki'nin güven oyunu düşürmek için gerekli oylara kendilerinin de 40 koltukla katkıda bulunacaklarını belirtti.
Maliki için bir fırsat daha
Ancak Bayati, Maliki'nin reform taleplerine olumlu yanıt vermesi halinde, görevinden alınmasına gerek duyulmayacağını da söyledi.
Bayati'ye göre, Maliki Ulusal Birlik Koalisyonu tarafından kurulan reform komitesinin tavsiyelerine uyar ve Nisan'da yapılan Erbil toplantısının taleplerini karşılarsa, kendisini kurtarmak için bir fırsat yakalayabilir.
Bayati, Maliki'nin Irak Anayasası'nın 140. maddesini uygulaması, petrol ve doğal gaz projelerini onaylaması ve birkaç küçük değişiklik daha yapması durumunda, görevden alınmasına gerek duyulmayacağını söyledi.
Ne hedefleniyor?
Başbakan Nuri Maliki, parlamentodaki Kürdistan Yurtseverler Birliği, Kürdistan Demokrat Partisi ve Irakiye bloğu tarafından meclise çağrılarak sorgulanmak ve güven oylamasına tabi tutulmak isteniyor.
Ancak Maliki iki şart öne sürüyor: Birincisi, parlamentonun kendi meselelerini halletmesi. İkincisi, şimdiki meclisin feshedilerek erken seçimlere gidilmesi.
Maliki'nin bu haliyle parlamentoyu tanımadığı görülüyor. Ancak Sünni blok, Maliki'nin meclise gelmediği takdirde gıyabında güven oylaması yapılacağını belirtiyor. Dahası, Maliki'nin meclisi feshedebilmesi için önce bu kararı Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin onaylayarak parlamentoya göndermesi, daha sonraysa parlamentonun 164 üyesinin oyu gerekiyor. (soL)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.