Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, sabit hatlarda küçük operatörlere yönelik özel indirimin onaylandığını, rakamları yakında açıklayacaklarını bildirdi.
Doany, Türkiye Finans ve Yatırım Forumunda, telekomünikasyon sektöründeki çeşitli rekabet modelleri ve Türkiye'de bu konuda yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Mobil operatörler arasındaki rekabete bakıldığında bütün piyasalarda mobil operatörlerin on-net aramalarda, fiyatları arama sonlandırma bedelinin de altına indirdiklerini anlatan Doany, çok yüksek pazar payına sahip bir operatörün bulunduğu ortamlarda, diğer operatörlerin rekabet etmelerinin çok zor olduğunu kaydetti.
Mobil şirketlerin finansal performansına bakıldığında, üçte iki oranında on-net, yani aynı operatör üzerinden aramalardan kazandığını, geriye kalan üçte birlik bölümün ise diğer hatlar üzerinden yapılan aramalardan kazanıldığını söyleyen Doany, ''Demek ki ilk üçte ikilik bölümde çok büyük bir marj var. Geri kalan üçte birlik bölümde marjlar daha dar. Rekabet açısından bakıldığında bu bir sapma ve AB de bu oranları aşağı çekme konusunda bastırıyor'' diye konuştu.
AB'nin bu atılımının rekabeti getirecek bir yaklaşım olduğu görüşünü dile getiren Doany, mobil operatörlere zarar vermeyeceğini ve operatörlerin tarifeleri yeniden dengelemeleri gerekeceğini, fiyat ve maliyetin daha ilişkili hale getirileceğini, sapma olmayacağını anlattı.
Doany, bu olumlu adımla birlikte küçük operatörlerin şansının artacağını, büyük operatörlerin tarifelerini yeniden dengeleme açısından bir fırsata kavuşacağını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Mobil segmentteki bu sürekli artış, mobil operatörlerin maliyeti bir tarafa atmalarına yol açtı. O kadar hızlı büyüyorsunuz ki, mobil operatör olarak maliyeti unutuyorsunuz. Parayı harcarken belki dikkat ediyoruz ama her yıl yüzde 30-40 büyürken maliyeti göz ardı etmek de işten bile değil. Ama artık öyle bir durumdayız ki maliyet konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor ve aslında içinde yaşadığımız dönem itibariyle, çok büyük operatörlerin birdenbire maliyet tasarrufu sağlamaya yönelik tedbirler aldığını görüyoruz.''
DATA KONUSUNDA GELİŞMELER
Data konusundaki gelişmelere de değinen Doany, müşterilerin data alanındaki talepleri arttıkça piyasa dinamiklerinde de değişimler yaşandığına işaret ederek, ses açısından oportünist bazı operatörlerin IP üzerinden yatırım yapmadan bu hizmetleri sağladıklarını, bunu durdurmaya yönelik bazı tepkiler oluştuğunu ve bu hamlenin yakın bir tarihte mobil alana da sıçradığını kaydetti.
Mobil ve sabit hatlar arasında yakınlaşmanın giderek artacağını ve bunun her iki taraf açısından da büyük avantaj getireceğini söyleyen Doany, ''Hizmet sağlamak için sabit görünümlü mobil teknoloji kullanabilirsiniz ya da sabit hat üzerinden mobil görünümlü teknoloji kullanıyor olabilirsiniz'' dedi.
Geleneksel tanımın dışına çıkıldığını vurgulayan Doany, şöyle devam etti:
''Tek başına sabit ya da tek başına mobil hat yerine sabit hat üzerinde alternatif taşıyıcılara bakılıyor. Bu da rekabet açısından önemli. Telekom sektörünün geleceği çok heyecan verici ama büyük zorluklar ve sıkıntılar da olacak düzenlemeler sebebiyle. Operatörlerin bu düzenlemeleri kabul etmesi ve stratejilerini bu düzenlemelere göre belirlemesi gerekecek. Operatörlere bu düzenlemelerin önceden bilgilendirilmesi gerekiyor ki stratejilerini buna göre belirleyebilsinler.''
FİBER YATIRIMLAR...
Fiber yatırımlarına da değinen Doany, Türkiye'de, düzenleyiciye otoriteye, fiber yatırımları sürdüreceklerini ancak bakır ya da fiber erişim ağlarında ayrımcı olmayan bir yaklaşım görmek istediklerini bildirdiklerini aktardı.
Doany, ADSL'de rekabeti devam ettirebilmek için de bazı tedbirler aldıklarını kaydederek, piyasada doğru dağıtım kanalına sahip, doğru yatırım düzeyinde 3-4 oyuncu bulunduğunu, piyasada ikinci ve üçüncü bir güçlü aktörün de çok büyük katma değer kazandıracağını söyledi.
Paul Doany, ''Ayrıca özellikle sabit hatla ilgili olarak özel bir indirim önerdik, sabit terminasyon oranlarımızda, küçük operatörlere yönelik olarak, düzenleyici merci bunları onayladı. Bu rakamları yakında açıklayacağız. Bunlar asimetrik bir takım şartlar. Yani Avea, Vodafone ve Turkcell'in bize bir bedel ödemesi gerekiyor düzenleyici mercinin belirlediği ama küçük operatör bizim maliyetimizin altında kalan daha küçük bir meblağ ödeyecek. Tabii bu küçük operatöre şans tanımak bakımından önemli. Bu tür bir teşebbüs, küçük operatörlerin sadece sese dayalı bir model oluşturmalarına değil, çoklu ortama göre model oluşturmalarına imkan sağlayacak'' şeklinde konuştu.
''MOBİL VE SABİT REKABET EDECEK''
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Doany, 3G ve daha gelişkin teknolojilere bakıldığında hem ses hem data alanında mobil segmentin sabit hatla rekabet edeceğini söyledi.
Düzenleyici merci ile sabit hat sayısıyla ilgili görüşmelerinin sürdüğünü ifade eden Doany, ''Türk Telekom müşteri kaybedecekse, numara muhafaza etme ihtimalini de düşünmek lazım'' dedi.
Doany, düzenleyici mercinin 3G'de ağ paylaşımına imkan sağlayacağını ve bunun da sektörün tamamında 300-400 milyon dolar tasarruf anlamına geleceğini belirtti.
Yurt dışı yatırımlarına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta Doany, şunları kaydetti:
''Yakın tarihte açılan ihalelere bakıyoruz, bugün insanlar geçen yılki fiyatlardan ürün satmak istiyorlar. Bugünkü değerimiz belli bir seviyedeyse, sabit hatta ya da mobilde, piyasa bedeli üzerinde fiyat ödemek bizim için doğru karar değil doğru değil. Genişleme planlarımızda fırsatları kolluyoruz. Eğer bu parametrelere uyan bir şey bulursak ilgilenebiliriz ama sadece biz genişliyoruz, büyüyoruz, dışarı yatırım yapıyoruz demek için yatırım yapmak istemiyoruz. Küçük ve orta ölçekli fırsatları özellikle izliyoruz.''
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.