Buna göre Moskova, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun bu haftaki ziyareti sonrasında karar değiştirdi.
Rusya’nın, ABD, Fransa ve İngiltere’nin hava saldırıları sonrasında aldığı Suriye’ye S-300 hava savunma sistemleri satma kararından, İsrail’in baskısı üzerine vazgeçtiği öne sürüldü.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yabancı ülkelere yardımı denetlemekten sorumlu yardımcısı Vladimir Kozhin, Suriye’ye S-300 sevkiyatı ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Şu an için herhangi bir modern hava sistemi sevkiyatını görüşmüyoruz. Suriye ordusu ihtiyaç duyduğu her şeye sahip” dedi.
Kozhin’in bu açıklamayı, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun bu hafta Moskova’da Putin’le görüşmesinden sonra yapması dikkat çekti. Reuters ajansı ilgili haberinde, bu sevkıyata karşı çıkan İsrail Başbakanı’nın Putin nezdindeki yoğun lobi faaliyetinin şu an için işe yaradığı yorumu yaptı.
ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’yi kanıtlanmamış kimyasal silah saldırısını gerekçe göstererek havadan vurması sonrasında, Rusya’nın Şam yönetimine S-300 sistemleri satacağı ifade edilmişti. Kommersant gazetesi askeri kaynaklara dayanarak sevkiyatın her an başlayacağını duyurmuş, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da hava saldırılarının ardından füzeleri satmamak yönünde herhangi bir ahlaki yükümlülükleri kalmadığını söylemişti.
Bir süredir İran hedeflerinin vurulduğu gerekçesiyle Suriye’ye hava saldırıları düzenleyen İsrail ise bu satışa karşı çıkıyordu.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.