Türkiye-İsrail gerginliğini fırsat bilen Kıbrıs Rum Kesimi Tel Aviv yönetimi ile Akdeniz'deki yer altı zenginliklerinin paylaşımını öngören "münhasır ekonomik alan" anlaşmasını imzaladı.
Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm sağlanmadan bu anlaşmalara şiddetle karşı çıkan Ankara gelişmeye tepki gösterdi. İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak durumdan duyulan rahatsızlık aktarıldı. Rum Kesimi daha önce Mısır ve Lübnan ile de benzer anlaşmalar imzalamıştı.
Lefkoşa'da bir süreden beri devam eden müzakerelerin ardından iki ülke arasındaki anlaşma dün İsrail Altyapı Bakanı Uzi Landau ile Rum Dışişleri Bakanı Markos Kypriuanu tarafından imzalandı. Münhasır ekonomik alan anlaşmaları denize kıyısı olan ülkelerin hak sahibi olacağı ekonomik bölgeleri belirleyip, özellikle doğalgaz ve petrol gibi yer altı zenginliklerinin paylaşımını içeriyor. Ankara Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm sağlanmadan bu anlaşmaların imzalanamayacağını savunuyor. Türkiye Akdeniz'in paylaşılabilmesi için başta Kıbrıs sorununun çözümünü şart koşuyor.
Türk tarafı İsrail-Lübnan, İsrail-Filistin ve İsrail-Suriye arasında da kalıcı barış anlaşmaları imzalanmadan Akdeniz'in paylaşılmasının zor olacağına dikkat çekiyor. Uluslararası arenada adanın tek temsilcisi konumundaki Rumlar ise Akdeniz'in bölüşülmesi konusunda diğer kıyıdaş ülkelerle tek taraflı anlaşmalar imzalıyor. Kıbrıs Rum Kesimi, tek taraflı olarak belirlediği "münhasır ekonomik alanında" petrol aramaya girişmiş, Türkiye buna sert tepki göstermişti. Ankara, bölgeye savaş gemilerini göndererek, Rumlara bu konuda gerekirse çatışmadan kaçınmayacağı mesajı yollamıştı. İsrail Türkiye ile ilişkilerini bozmak istemediğinden önceki yıllarda böyle bir anlaşma yapmaktan uzak durmuştu. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu önceki gün bakanlığa çağırdığı İsrail büyükelçisine Türkiye'nin kararlılığını anlattı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.