Tüketiciler Birliği Derneği'nin Fatih Belediyesi Topkapı Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği sabah kahvaltısına katılan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, televizyonda izlenilenlerin, insanların zihninde yer ettiğini ve son derece etkili olduğunu söyledi. Televizyonun bazı vatandaşlar tarafından ilk zamanlarda evlere sokulmadığını vurgulayan Dursun, "Bu teknolojiye eninde sonunda teslim oluyorsunuz. Önceleri almak istemeyenler bile televizyona teslim oluyor. Televizyon özellikle toplumsal davranışlar üzerinde sinsi bir etkiye sahip." dedi.
Toplumda son zamanlarda yaygınlaşan şiddet olaylarının arkasında televizyonun da etkisinin olduğuna değinen Dursun, "Dizilerde, programlarda şiddet, problem çözme aracı olarak gösteriliyor. Çocuklar bunları görüp 'sorunu çözmek için, filan gibi silah sıkmak gerekir' diyor. Bu programlar çocukların duyarsızlaşmasına da neden oluyor. Olağandışı şeyleri çok gören çocuklar artık bunları sıradan kabul ediyor. Örneğin dizilerde ölüm olayını o kadar çok gören çocuk evinden bir fert öldüğü zaman bile duyarsız kalabiliyor." diye konuştu.
Çocukları bu tür yayınlardan kurtarmak için yasaklamanın mümkün olmadığını kaydeden Dursun, "Gelişme çağındaki çocukların ekran başında olduğu saatlerde bu yayınları yaptırmamak bir çözüm. Diğer bir çözüm ise ilköğretim 6-7 ve 8. sınıflar için getirdiğimiz 'Medya okur yazarlığı' dersi. Bu Avrupa'da ve Amerika'da da bu şekilde yapılıyor." dedi.
Kurtlar Vadisi ve Aşk-ı Memnu gibi dizilerin çok şikayet edildiğini dile getiren Davut Dursun, "Şikayetler oluyor ama en çok izlenenler bunlar. Örneğin Aşk-ı Memnu'daki sahneler şikayet ediliyor ama bu bölüm en çok izlenen bölüm oluyor. Yapımcılar da bunu görüyor ve daha çok reklam alabilmek için bu sahneleri koyuyor. Buna engel olmanın yolu yok. Engel olmanın tek yolu elinizdeki kumandadır. Bütün toplumun ortak bir ahlaki ilkesini bulmak mümkün değil." şeklinde konuştu.
"Küçük çocukların şarkı yarışmalarına katılımı ve bunun çocuk istismarına neden olup olmadığı" ile ilgili bir soruyu da cevaplandıran RTÜK Başkanı Dursun, 3984 sayılı yasada bu konuyla ilgili bir maddenin olmadığını söyledi. Çocuk istismarıyla ilgili araştırma yaptırdıklarını kaydeden Dursun, "Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi göre bir düzenleme yapalım dedik. Ancak böyle bir düzenleme yaptığımız takdirde 18 yaşın altında hiçbir çocuk dizilerde ve reklamlarda oynayamaz. Bu çocukların anne babaları evladım televizyonda görünüyor diye sevinip parende atıyor. Aileler ses çıkarmazken bir nasıl çocukların katılımını engelleyelim." dedi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.