Roboski'de iki yıl önce 34 kişinin katledilmesi ile sonuçlanan hava operasyonuyla ilgili Askeri Savcılığın takipsizlik kararı vermesinin yankıları sürüyor. Askeri mahkemelerden sonuç çıkmaması durumunda, konunun Anayasa Mahkemesi(AYM)'ine, oradan da çıkmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)'ine başvuruda bulunulacağı belirtiliyor. Davanın Avrupa'ya taşınması halinde AİHM'in Türkiye'ye kesinlikle mahkum edeceği belirtiliyor.
Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın 34 vatandaşın katledildiği Uludere olayına ilişkin kararı değerlendiren eski AİHM yargıcı CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, "Çok temel bir ilke var. Devlet görevlilerinin öldürmesinden şüphe ediliyorsa, mutlaka bir soruşturma açma yükümlülüğü vardır. Etkili olması, derhal açılması, bağımsız olarak yürütülmesi ve her türlü delilin araştırılması gerekir" dedi.
Türmen şöyle devam etti: "Takipsizlik kararına karşı herhalde itiraz edilecektir, Anayasa Mahkemesi’nden sonuç alınamazsa AİHM yolu açıktır. AİHM, yaşam hakkı ihlalinden dolayı çok büyük bir tazminata ve soruşturma açılmasına hükmeder. Çünkü sadece tazminat ödemekle ihlal kararının gereği yerine getirilmiş sayılmaz. Kararın uygulanması ihlale sebep olan nedenin ortadan kaldırılması gerekir. Soruşturma açmak gerekecek. Dehşete kapılıyorsunuz böyle şeyleri okudukça, soruşturma açmamak nasıl bir şey. Bu kararların hiçbirini okumamak, AİHM’yi hiç bilmemek de ayrı bir problem.”
Türmen, normalde AİHM’de davaların 6-7 yıl sürdüğünü ancak 34 kişinin yaşamını yitirmesi nedeniyle bu davaya öncelik verileceğini ve davanın AİHM’de 1-1,5 yılda biteceğini belirtti.
AYM'YE BAŞVURU HAZIRLIĞI
Milliyet'in haberine göre Askeri Savcılığın takipsizlik kararı ailelerin avukatlarını da harekete geçirdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yapacağını belirten Avukat Beştaş, buradan da bir sonuç çıkmaması halinde AYM'ye, oradan da çıkmaması halinde AİHM'e gideceklerini söyledi. Beştaş, AYM için şimdiden hazırlık yaptıklarını söyledi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.