Manisa Celal Bayar Üniversitesinin düzenlediği “Manisa’nın Depremselliği ve Kentsel Dönüşüm” semineri Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün katılımıyla Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşti.
Türkiye’de neden deprem olur? Türkiye’nin diri fayları, Manisa’da fay ve grabenler, Manisa’da son depremler gibi konuları işledikten sonra "Manisa’da Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm"e değinen Görür, “Doğal olayları engellemek mümkün değil, burada önemli olan onunla uyum içinde yaşayabilmektir. Deprem sizin coğrafyanızın bir kaderiyse yapılacak şey deprem etkilerini minimalize edecek çağdaş adımlar atmaktır” dedi.
“MESELE YAPI STOKU DEĞİL”
Elazığ depremindeki öngörüsüne yönelik, her yerbilimcinin bunu görebileceğini konunun kendi niteliksel değerleriyle alakalı olmadığını belirten Görür asıl meselenin bu kadar insan ölmeden önce alınabilecek önlemlerin alınması olduğunu belirterek, “Deprem nerede, hangi fay hattında, ne kadar zarar verir? gibi soruların cevaplarını verebiliyoruz. Hatta zaman periyodunu bile öngörebiliyoruz. Bize verebilecek zararları öngörüp onları azaltacak bilgi birikime sahipken neden bunu yapmıyoruz?” diye sordu.
Çözümün yerel yönetimlerin ve halkla birlikte sürdürülecek bir ‘Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm’ de olduğunu söyleyen Görür buradaki kavramın rant odaklı bir şey olmaması gerektiğini vurgulayarak “Kentsel dönüşüm devlet gözetiminde olur. Mesele yapı stoğu değil, kentin tüm bileşenlerinin güvenli bir hale getirilmesidir ve bütün yöneticiler bunun üzerinde çalışmalıdır” dedi.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.