PKK’nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK, yeni anayasaya ilişkin öneri paketinde Kürt kimliğinin anayasal güvence altına alınmasını, Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’nın kabul edilmesini ve Kürtçe eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.
KCK Hukuk Komitesi, yeni anayasaya dair demokratik anlayış ve çözüm önerilerini içeren bir belge hazırladı. Belgede demokratik ve toplumun tüm kesimlerine hitap eden bir anayasanın nasıl hazırlanması gerektiği, niteliği, kapsamı ve gerekçeleri yer aldı. Komitenin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Devletin başkenti Ankara ve bayrağı olduğu gibi kalıp, resmî dili Türkçe olabilir. Ancak bunlar mutlak ve ebedi değişmez tabular değildir. 12 Eylül Anayasası’nın 4. maddesinde ifade edildiği gibi ‘bunları değiştirmek için anayasa teklifi dahi verilemez’ gibi bir saçmalık olamaz.”
Açıklamanın en dikkat çekici bölümü “demokratik özerklik” ile ilgili. Raporda bu konuda şu ifadeler yer aldı: “Demokratik Özerk Kürdistan bölgesinin hukuki ve siyasi statüsü belirlendikten sonra özgür ve serbest seçimlerle işbaşına gelen özerk bölgenin meclis ve yürütme kurulu, yetki sınırları dahilinde yükleneceği hak ve görevler için anayasanın belirlediği sınırlar dahilinde icraatlarda bulunmak için üzerine düşeni yapmalıdır. Özerk yerel yönetimin yetkileri dahiline girebilen öz savunma, eğitim, vergilendirme, üretim, sağlık gibi faaliyetler yine Avrupa Yerel Yönetimler Özertlik Şartnamesi dikkate alınarak ortak bir tartışma ve uzlaşı temelinde konsensüsle çözülmelidir.” (Taraf)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.