Kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle ilgili İstanbul 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ana davada bugün yapılacak beşinci duruşmada ikisi tutuklu, dokuz sanık hakim karşısına çıkacak.
Davada yargılanan gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya yaklaşık 440, İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı'nın ise 300 gündür tutuklu. Gazetenin yayın danışma kurulunda olan yazar Aslı Erdoğan ve dilbilimci Necmiye Alpay'ın yanı sıra Genel Yayın Yönetmeni Zana Bilir Kaya ile yazarlar Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve bir diğer yayın danışma kurulu üyesi Bilge Akut tutuksuz yargılanıyor.
Müebbet talebi
29 Aralık 2016'da başlayan davanın iddianamesinde; şüpheliler hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Haklarındaki suçlamalar nedeniyle, Aslı Erdoğan 4,5, Necmiye Alpay ise 4 ay hapis yattıktan sonra geçen aralık sonunda tahliye edilmişlerdi. Erdoğan'ın yurt dışına çıkış yasağı da geçen hazirandaki duruşmada kaldırılmış, ancak pasaportu kendisine bir süre geri verilmemişti.
KHK ile kapatılmıştı
Özgür Gündem'in yayın politikasının "Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal ve ekonomik düzenini değiştirmek, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve cumhuriyetinin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak, yıkmak veya ele geçirmek" olduğu iddia edilen iddianamede, gazetede PKK ve KCK'nın yöneticilerinin görüşlerine yer verilerek, terör örgütünün propagandasının yapıldığı öne sürülüyor.
"Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" davası
Özgür Gündem hakkındaki soruşturmalara tepki ve dayanışma göstermek için 3 Mayıs-7 Ağustos 2016 tarihleri arasında düzenlen "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan gazetecilerin yargılandığı dava da sürüyor.
Davanın İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Ekim'de yapılan duruşmasında, bir sonraki duruşma tarihi 15 Mart 2018 olarak belirlendi.
Gazetenin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde başlattığı kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 50’si hakkında soruşturma açılmıştı. Haklarında soruşturma açılan isimlerin birçoğunun dosyası davaya dönüşmüştü. (DW)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.