ÖSP’nin MYK üyesi, bölgede ki İl başkanları, İl Yürütme Kurulu üyeleri ve gençlik sorumlularından oluşan sekiz kişilik heyetle iki gün boyunca Suruç’ta, Kobanê’ye sınır olan Dewşen, Çaykara, Etmanek ve Mürşitpınar köyleri çevresinde incelemelerde bulundu.
Gerek Suruç içi ve sınır köylerinde ve gerekse Kobanê’den gelmiş olan insanlarla iki gün boyunca yapılan görüşmelerle, Kobanê üzerindeki kuşatma ve buna karşı direnişle ilgili bilgi alındı, gözlemlerde bulunuldu. Kobanê’deki çatışmalara ilk gün akşama kader tanık olundu.
Heyet adına yapılan açıklamada şunlara işaret edildi:
1- Kobanê üzerinde IŞİD basıncı halen kırılmış değil, IŞİD’in kent içerisinde ilerleyişi durdurulmuş ancak tehlike devam ediyor.
Suruç halkı, diğer illerden gelenler ve özellikle Kobanê’den gelenler her gün sınır köylerinde sabah erkenden akşam geç saatlere kadar öfkeli ve tedirgin olarak sınırda bekleyerek karşı tarafta olan biteni anlamağa çalışıyorlar.
2- Koalisyonun Güçlerinin havadan Kobanê çevresindeki IŞİD mevzilerine saldırısının olumlu etkisi olmuştur. Özellikle Kobanê’nin Güney kesiminde olduğu ve IŞİD’in 3 tankının imha edildiğini ve Sanayi bölgesine yakın Batı cephesinde büyük patlamaların meydana geldiğini izledik.
Kuzeyde halkımızın büyük dayanışma sergilemesinin hem moral bakımında hem uluslararası kamuoyunu harekete geçirmede etkisi olmuştur. Bugün Kobanê direnişi ile dayanışma amacıyla Suruç’ta kepenklerin kapalı olduğunu gözlemledik.
Ancak Kobanê direnişçilerinin kent savunmasında esas beklentisi ihtiyaç duydukları silah desteğinin sağlanmasıdır. Zaman geçirilmeden bu destek sağlanmalı.
3- Kobanê’deki çatışmalarda yaralanan savaşçıların Murşitpınar sınır kapsından Suruç-Urfa hastanelerine taşınmasının aralıklarla devam ettiğini gözlemledik. Yerel kaynaklar, “bu akşam dokuz yaralının alındığını fakat sınırda bekletildiğinden dolayı kan kaybından şehit düştükleri ve ziyaret mezarlığında defin edildiklerini” söylediler. Zamanında müdahale edilmediğinden yaralılar arasında can kaybının arttığı izlenimini edindik.
4- Suruç, Aligör ve Antep yolu üzerinde Suruç’a bağlı dört Çadır kentin kurulduğunu gördük. Bu çadır kentlerde toplam çadır sayısının 1000 olduğu bize aktarıldı. Kobanê’den gelen insan seli bu sınırlı ve bir dizi sorunu barındıran çadır kentlere sığmadığından; düğün salonları, inşaatlar, parklar, benzin istasyonları ve nihayet duvar diplerinde kaldıklarını gözlemledik. Belediye ve Suruç halkının, yeme-içme-barınma sorunlarında yardım ettiklerini bir diğer gözlemimiz arasında.
5- ÖSP olarak çağrımız; Kobanê’nin düşmemesi için Koalisyon güçleri, Güney Kürdistan Hükümeti ve halkımız/halklarımız, herkes ne yapacaksa bugün yapmalı. Yarın çok geç olabilir!
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.