• BIST 9308.38
  • Altın 4071.881
  • Dolar 38.0692
  • Euro 43.4318
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 30 °C
  • Berlin 25 °C

Öcalan: Kürt ilkel milliyetçi çevreler HDP'ye haksızlık yapıyor

Öcalan: Kürt ilkel milliyetçi çevreler HDP'ye haksızlık yapıyor
BDP Milletvekili İdris Baluken, BDP-HDP Heyeti olarak Abdullah Öcalan ile dün yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını anlattı.

İmralı'da HDP-HDP Heyeti ile görüşen Abdullah Öcalan'ın, AKP hükümetini "çözüm süreci"ne ilişkin henüz yasal düzenleme yapmamasını eleştirdiği ve Yerel Yönetimler Özerklik Yasası ile Demokratik Sivil Toplum Yasası önerilerinde bulunduğu öğrenildi.

DTK'nin 'sivil toplumun parlamentosu' olması gerektiğini belirten Öcalan, HDP ile ilgili olarak ise hem Kürt ilkel milliyetçi çevrelerin hem de bazı Türk sol gruplarının haksız eleştirileri olduğunu vurguladı. Öcalan, KDP'ye de sert bir şekilde 'hendek' tepkisi gösterdi. Öcalan'ın KCK'ye de uzun bir mektup yazarken, Cumhurbaşkanlığı seçimi için de öneride bulundu.

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, BDP-HDP Heyeti olarak Abdullah Öcalan ile dün yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını anlattı.

'SAĞLIĞI VE MORALİ İYİ'

ANF'ye konuşan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Abdullah Öcalan ile dün İmralı'da yaptıkları görüşmenin 3 saat sürdüğünü belirterek, şu bilgileri verdi: "Sayın Öcalan ile 3 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. Her zamanki gibi Heyetimizi ayakta karşıladı. Hem sağlığı hem de moralinin iyi olduğunu gözlemledik. Aşırı yoğunlaşmaya bağlı olarak uykusuzluk ve bunun getirdiği gerginlik problemi var. Bize farklı bir sağlık durumunu yansıtmadı. Biz de dışarıdan kendisini dinç ve sağlığı yerinde bir şekilde gözlemledik."

Baluken, toplantıya Heyet olarak yaptıkları aktarımlarla başlandığını ifade ederek, Öcalan'ın son dönemde devlet heyetiyle iki görüşme yaptığını açıkladı: "Önce tüm toplantılarda olduğu gibi bizim aktarımlarımız oldu. Biliyorsunuz, Heyetimiz Kandil'de KCK yetkilileriyle, Ankara'da da hükümet yetkilileriyle görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerle ilgili Sayın Öcalan'a aktarımlarda bulunduk. Yine seçim sonuçlarıyla ilgili ortaya çıkan tabloya dair aktarımlarımız oldu. Bunlardan sonra da kendi gündemini işletti. Daha önce devlet heyetiyle iki toplantı yaptığını, iki gündemin de önemli olduğunu, bu nedenle dikkatli notlar almamız gerektiğini söyledi."

'SEÇİMLERDEKİ EKSİKLİKLER MASAYA YATIRILMALI'

Baluken, Öcalan'ın seçimlere ilişkin şu ifadeleri kullandığını aktardı:

"Seçimlerde özellikle tüm baskılara, engellere ve seçim sonrasındaki hilelere rağmen halkımızın kararlı iradesinin ortaya çıkardığı sonuç önemlidir. Bunun örgütlü siyasi yapılarca doğru değerlendirilmesi gerekiyor. Tabii beklenti daha büyüktü. BDP'nin, HDP'nin örgütlü yapıları daha büyük beklentiyi açığa çıkarmada yetersizlikler gösterdi. Önümüzdeki dönemde bunların masaya yatırılarak gerekli tedbirlerin alınması konusunda yeniden yapılanma süreci de önemli. AKP'nin seçim hilelerine başvurması kabul edilemez; demokratik siyaseti öngören çözüm sürecine denk düşen bir yaklaşım değildir."

'SORUNU KİŞİYE İNDİRGEMEK VE BDP'NİN BÖLGEDEN UZAKLAŞTIĞINI DÜŞÜNMEK YANLIŞ'

Baluken, HDP ve yine BDP'li milletvekillerinin HDP'ye geçişi hakkında da Öcalan'ın görüşlerini aktardı:

"Sayın Öcalan HDP ile ilgili taban düzeyinde parti organlarında yürüyen tartışmaları sordu. Bunların ne düzeyde olduğunu ve nasıl tartışıldığını öğrenmek istedi. HDP projesinin çok önemli stratejik proje olduğunu ifade etti. Hem Kürt ilkel milliyetçi çevreler hem de bazı Türk sol gruplarının ve sahte aydınların HDP projesinden rahatsız olduğunu kendisinin de takip ettiğini söyledi. Ancak HDP'nin stratejik hamle olarak halka anlatılmasının gerektiğini, emekçiler için stratejik anlamda dostluk hamlesi olduğunu ifade etti. Sorunu kişiye indirgemek ya da BDP'nin bölgeden uzaklaştığını düşünmenin yanlış bulduğunu söyledi ve bu eleştirileri yapanlara demokratik ulus çözümlemesini defalarca okumasını önerdi."

'HDP ÖZ SAVUNMAYA DA AĞIRLIK VERMELİ'

Baluken, Öcalan'ın "HDP kararlı bir şekilde yoluna devam etmeli" dediğini ve saldırılara karşı öz savunma çalışması önerdiğini ifade etti:

"Sayın Öcalan özellikle devletin de başından beri HDP'ye yönelik engellemelerinin olduğunu, seçimlerde HDP'ye yönelik çok ciddi ırkçı linçler olduğunu, bunun kabul edilemez olduğunu, bundan sonra bu tavrın ortaya konması durumunda farklı sonuçların ortaya çıkabileceğini söyledi. Çözüm sürecinin demokratik siyasete alan açan ruhuyla HDP'ye saldırıların bağdaşmadığını, dolayısıyla HDP'yi sahiplenme noktasında tüm halkın da duyarlı olması gerektiğini ifade etti. HDP'nin de saldırı, linç olaylarına karşı kendi öz savunmasını öngörecek şekilde politik çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini belirtti."

KCK'YE 17-18 SAYFALIK MEKTUP

Baluken, Öcalan'ın yazdığı mektuplar hakkında şu bilgileri verdi:

"Sayın Öcalan dışarıya bazı bildiri ve mektuplar hazırladığını söyledi. BDP Kongresine 4 sayfalık mektup, HDP Kongresine 4 sayfalık mektup, 1 Mayıs için 2 sayfalık mesaj, Demokratik İslam Kongresinde okunmak üzere 6 sayfalık mesaj yazdığını ifade etti. Yine KCK Yürütme Konseyine bir mektup kaleme aldığını ancak bu mektubun henüz bitmediğini söyledi. KCK'ye yazdığı mektubun büyük ihtimalle 17-18 sayfalık olacağını ve iletilmek üzere yakında Heyete ulaştıracağını açıkladı. Ayrıca Sayın Öcalan cezaevindeki bir kadın arkadaşa da 1 sayfalık mektup gönderdiğini ve uzun süreden sonra ilk kez mektup yazdığını söyledi. Şakran Cezaevi'nden Nesrin Akgül şahsında tüm kadınlara yazdığını açıkladı. Bu mektubu da Pervin Hanım (Buldan) en kısa zamanda ulaştıracak."

İKİ YASA ÖNERİSİ

Öcalan'ın hükümete yönelik eleştirilerini de aktaran Baluken, hükümete Yerel Yönetimler Özerklik Yasası ile Demokratik Sivil Toplum Yasası önerilerinde bulunduğunu bildirdi. Baluken, şöyle konuştu:

"Sayın Öcalan hükümetin Kürt meselesinin çözümüne yönelik bugüne kadar yasal düzenlemeler yapmamış olmasını eleştirdi. Kürt meselesinin çözümü için önemli olan bazı hususların mutlaka yasalaşması gerektiğini söyledi. Bunlardan bir tanesinin Yerel Yönetimler Özerklik Yasası, diğerinin de Demokratik Sivil Toplum Yasası olduğunu ifade etti. Yerel Yönetimler Özerklik Yasası bağlamında yetkiyi yerele veren, yerelde demokrasiyi inşa eden düzenlemenin artık elzem olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na şerhini kaldırması gerektiğini söyledi. Bunun tüm kamuoyuna anlatılmasının da önemli olduğunu, bu tarz idari reform süreçlerinin bütün Avrupa'da, dünyada tamamlandığını ama Türkiye'nin bunu başaramadığını ifade etti. Fransa örneğini verdi. İtalya'nın 21, İspanya'nın 17 özerk bölgeden oluştuğunu; Almanya'nın 13 federe bölgesi olduğunu; İngiltere'de 4 özerk bölge, Amerika'da 51 özerk eyalet, Rusya'da 81 özel birliğin olduğunu vurguladı. 'Türkiye madem Avrupa'yı, Batı'yı taklit ediyorsa, reformlar konusunda niye ağırdan alıyor, cesur davranmıyor' eleştirisini yaptı. Bütün bu ülkelerde idari sistemle ilgili yapılan reformların Türkiye'de hala yapılmamış olmasını, hala cesurca tartışılmıyor olmasını eleştirdi. Fransa'da reform yapılırken kullanılan 'Fransa'nın kuruluşunda Fransa'nın bütünlüğü için merkeziyetçilik ne kadar gerekliyse, şimdi ise sürdürülmesi o kadar gereksiz ve sakıncalıdır' tespitini hatırlattı. Bunun Türkiye için de güncel olarak geçerli olduğunu ifade etti."

'SİVİL TOPLUMUN PARLAMENTOSU'

Öcalan'ın Demokratik Sivil Toplum Yasası ile ilgili olarak kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirttiğini söyleyen Baluken, "Toplumun kendini özgürce örgütlemesinin son derece önemli olduğunu söyledi. DTK'nin de sivil toplum ihtiyacını karşılayacak bu yasa üzerinde bir tartışma ve çalışma yürütmesi gerektiğini söyledi. Sayın Öcalan DTK'nin 'sivil toplumun parlamentosu' olarak çalışması gerektiğini ifade etti" diye konuştu.

Baluken, 'silahlı güçlerin geri dönüşü' hakkında özel bir gündemin olmadığını açıklayarak, "Nihai hedefinde tabii silahlı güçlerin geri dönüşü var ama toplantı esnasında çok konuşmadık. Dışarıya vereceğimiz mesajı yazdırırken belirtti ancak toplantının içeriğinde ayrıntılı şekilde geri dönüş yasasıyla ilgili gündemi çok konuşmadık" dedi.

'TAHLİYELERLE İLGİLİ DAHA ÖNEMLİ GELİŞMELER OLMALI'

Öcalan'ın 'KCK' davasında yargılananların bazılarının tahliye edilmesiyle ilgili olarak ise şunları kaydetti öğrenildi:

"Onlar zaten rehine pozisyonundaydı. Bırakılmaları bu pozisyonun sona ermesi açısından önemlidir. Ancak hala cezaevlerinde olan siyasi tutsaklarla ilgili önümüzdeki günlerde bazı gelişmelerin, daha önemli gelişmelerin olması gerekiyor. Yine hasta tutsaklarla ilgili de hükümetin hızla bazı adımlar atması beklentisi içindeyim. Hasta tutsaklara ve başta kadınlar olmak üzere cezaevindeki tüm tutsaklara selamlarımı iletiyorum. Tahliye olan arkadaşlara da selamlarımı iletiyorum."

'ROJAVA'DA HALKIN SALDIRILARI PÜSKÜRTMESİ ÖNEMLİ'

Baluken, Öcalan ile Rojava gündemini de konuştuklarını şöyle anlattı:

"Rojava'daki durumu öncelikle bize sordu. Kobanê'ye yapılan saldırılar ve oradaki direniş düzeyinin ne olduğunu sordu. Biz de bu konuyla ilgili hem Heyetimizdeki bilgileri hem de KCK yetkilileriyle yapmış olduğumuz toplantıdaki bazı konuları kendisine aktardık. Rojava'daki saldırlar konusunda İran'ın, Türkiye'nin ve Suriye rejiminin ne rolü olduğunu özellikle sordu. Kobanê'deki direnişin ve bütün Rojava'daki direnişin önemli olduğunu ve oradaki kazanımları boğmaya çalışan bu saldırıların halk tarafından püskürtülmesinin önemli olduğunu ifade etti. Rojava halkına selamlarını iletti."

'HENDEK KAZANLAR KENDİNİ REZİL EDİYOR'

Öcalan'ın KDP tarafından Rojava sınırında kazılan hendeklere de sert tepki gösterdi öğrenildi. Baluken, Öcalan'ın tepkisini şöyle dile getirdi:

"Sayın Öcalan hendek kazma işiyle kimsenin sonuca ulaşamayacağını ve hendek kazmanın kendini rezil etme dışında bir işe yaramayacağını ifade etti. Hem KDP'ye hem de Türkiye'ye eleştirileri oldu. 'Türkiye'nin özellikle Rojava politikasında bazı değişikliklere gitmesi gerekiyor; beklentim budur' dedi. Sınır kapılarının açılmasıyla ilgili bazı adımların hızla hayata geçirilmesiyle ilgili gelişmelerin olması gerektiğini söyledi. Rojava politikasıyla ilgili bazı gelişmelerin olabileceğini, bunu beklediğini söyledi. KDP'nin de AKP ile birlikte hareket ettiğini ifade etti."

'CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN TÜM EMEKÇİLERİ KUCAKLAYACAK ETKİLİ ADAY'

Baluken, Öcalan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili mesajını da şöyle aktardı:

"Cumhurbaşkanlığı seçimi önemli. HDP'nin kendi potansiyelini önemsemesi ve bu potansiyeli birleştirecek şekilde kendi adayıyla seçime girmesi önemlidir. Yerel yönetimler seçiminde ortaya çıkan düzeyi çok aşan bir başarı yakalanabilir. Tüm emekçi halkları kucaklayacak etkili bir aday etrafında bu çalışmanın yürütülmesi gerekiyor. Ortaya çıkacak sonuçlar siyasal, sosyal anlamda bireysel ya da örgütsel hakların elde edilmesinde önemli katkılar sunacak. Kendi adayımız etrafında buluşup oyları çoğaltacağız." (Ali Barış Kurt-anf)

  • Yorumlar 14
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • azat28 Nisan 2014 Pazartesi 10:53baran

      Bu halkın gerçeğini iyi bilmek lazım. HDP bu şekilde ilerleyemez. Ancak citti bir değişiklik lazım. Tabi bizde her başarısızlığa bir kılıf uydurma kabiliyeti var o başka

      Yanıtla (0) (0)
    • Deniz Dicleli27 Nisan 2014 Pazar 13:32Kendi adamini yerlestir yada

      Uzun konusmus ama ben kisa keseyim! Bir halki esaret altinda inletmek istiyorsan, öyle topyeküm bir taruza gerek yok, bu hem külfetli hemde sunuc garantili degil. Kendi adamini yerlestir, yada kafadaki adami kendine bagla, iste o zama o halki igdis etmen garanti...

      Yanıtla (1) (0)
    • mêr nezan27 Nisan 2014 Pazar 15:36ilkel milliyetçi ya da komunist

      Degerlerine sahip çıkan kurdce konusan ve bugune kadar size kosulsuz destek verene ve HDP tiirkiyelilesme cabanizi onaylamayana

      Gecmiste barzani ve talabaniye dediginiz gibi

      ilkel milliyetci asiret vs. Demeniz artik bizi uzmeyi birakti cunku buraya kadar. Artik bu uslubunuza devam ederseniz birileri de sizin onlari komunist ateist devletci tarzinda yakisiksiz bir usluba davet ettiginizi zannedebilir. Selam ederim.

      Yanıtla (0) (0)
    • şerif şervan27 Nisan 2014 Pazar 17:26ilkel milliyetçilik 4

      "birleşik bağımsız kurdistan isteminden "türkiyelileşme"ye!. binlerce gencin ölümü, binlerce kadının dul kalması, binlerce çocuğun yetim kalması , binlerce köyün yakılması-yıkılması, binlerce kadına tecavüz edilmesi, binlerce kişiye işkence edilmesi vs.! bunların hepsi türkiyelileşme içinmiydi?

      Yanıtla (0) (0)
    • Aliser27 Nisan 2014 Pazar 19:41Apo hakli

      Apo turk egemen ulusunu savunurken hakli olmus bizlerde mazlum bir halki savunurken ilkel olmusuz. Kurdistan'nin bagimsizligini savunmak ilkel milliyetci oluyormus. Peki Apo turk irk devletini savunurken kendisi ne oluyor?

      Yanıtla (0) (0)
    • "gerici aydın"27 Nisan 2014 Pazar 21:43Hdp projesi arızalıdır!

      Öcalan'ın Hdp konusunda kesinlikle yanıldığını düşünüyorum. Ve "ilkel milliyetçiler" ifadesini de çok ilkel bulduğumu ifade edeyim.

      Yanıtla (0) (0)
    • zanyar27 Nisan 2014 Pazar 23:49yazik

      kürd halkinin ödediği onca ağir bedellere yazik. hepsi misakı milli içinmiş, türkiyenin demokratikleşmesi içinmiş. şimdide onların bu yanliş düşüncesine itirazda bulunanlara da hakaret ediyorlar.
      yazik sana kürd milleti yazik sana kürdistan.

      Yanıtla (0) (0)
    • ali bekiri28 Nisan 2014 Pazartesi 09:48HDP Saçmalıktır

      Her zaman BDP çizgisine oy vermiş bir "ilkel milliyetçi" olarak HDP ile birleşmeyi tasvip etmediğimi ve kesinlikle bu anlayışa bir daha oy vermeyeceğimi belirtiyorum.

      Yanıtla (0) (0)
    • renas batman28 Nisan 2014 Pazartesi 13:32yaptım oldu

      ben yaptım oldu.olmasa da öyle olacak..bu kürtlere kaybettirir.

      Yanıtla (0) (0)
    • Azadiya Kurdistan28 Nisan 2014 Pazartesi 18:10İlkel Milliyetçiyim

      Merhaba Ben ilkel milliyetçi. Eski bir koyu BDP'li olarak Hdp Projesi kabul edilemez, kürtlerden ve kürdistandan vazgeçip türk soluna yamanma ve türkiyeleşme projesidir bu.

      Yanıtla (0) (0)
    • SERTAÇ28 Nisan 2014 Pazartesi 19:04biat ediyorum.

      Her zaman bdp çizgisine oy vermiş biri olarak şunu söylüyorum SEROK ne derse o.okadar.

      Yanıtla (0) (0)
    • hakan öz28 Nisan 2014 Pazartesi 23:50çok ayıp ilke haber

      sabah yorum taptım neden paylaşmadınız.hakaret küfür yoktu.düşüncelerimi yazdım neden yarumumu yayınlamadınız..

      Editörün Notu: Sayın yorumcu, yorumları onaylamakta zaman zaman gecikmeler olabilmektedir. Dilerseniz yorum yazmama hakkınızı kullanabilirsiniz.

      Yanıtla (0) (0)
    • HERDEM RONAHİ29 Nisan 2014 Salı 14:58ILKEL ULUSALCILIK DEMEK DAHA DOĞRU OLUR

      Editörün Notu: Değerli yorumcumuz,
      Büyük harflerle yazılan yorumları yayınlayamıyoruz. Kriterlerimize uygun olarak yeniden yorum yazmanızı diler, ilginize teşekkür ederiz...

      Yanıtla (0) (0)
    • Selçuk29 Nisan 2014 Salı 22:11Ucuz Kahramanlar.

      Kürt maskeli birçok yazı çizi var ama sanırım hepsinin ortak yanı, faşist türklerle aynı kafada olmalarıdır. Ben de kısadan keseyim, öyle görünüyor ki güneyde sayın barzaninin koşulları henüz bu kadarını kaldırıyor, rojavada koşullar kantonlara müsaade etti, burada da pkk ve sayın öcalanın durumu sanırım şimdilik bunu kaldırıyor... Keza Kürt halkının desteğine baktığımızda da çoğunluğu bu gidişata karşı değil. Ama ille de bunu ihanet ve vb şekillerde değerlendirenler koşulsuz alternatif olmak durumundadırlar. Evinizden kurdistan kuramazsınız, bu yalan. Altarnatif olur aşarsanız belki olabilir

      Yanıtla (3) (3)
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89