Buna göre, Washington, Ankara-Erbil yakınlaşmasının Bağdat'ı Tahran'a "daha çok ittiğini" düşünüyor ve kaygı duyuyor. ABD'nin, Irak Kürt Bölgesi Yönetimi'ne "Türkiye ile petrol anlaşmalarında yavaş git" dediği ifade edildi. Ancak, Kürtler, ABD'nin bu isteğini geri çevirdi.
Bu bilgiler, İngiliz Yazar Patrick Seale'nin "The Agence Global" sitesinde yayınlanan bir yazısında yer aldı. Habertürk'e bu iddialarla ilgili konuşan ABD Başkenti'ndeki Kürt kaynaklar, "Türkiye ile kapsamlı bir ilişki geliştiriyoruz. Bundan iki taraf da memnun. Ne yapacağımıza biz karar veririz" şeklinde yorumda bulundular.
ABD'nin, Bağdat ile Erbil arasındaki sorunlarda sürekli olarak Başbakan Nuri el Maliki'nin yanında yer almasının Kürtler'i oldukça rahatsız ettiği biliniyor.
DÜRÜST ARACI DEĞİL
Bu arada, ABD'li eski istihbarat görevlilerinin kurduğu "Lıgnet" sitesinde yer alan bir yorumda, Türkiye'nin Ortadoğu'da "öncü güç ve dürüst aracı" olma çabalarının amacına ulaşamadığı iddia edildi.
Lıgnet, Türkiye'nin "sessiz diplomasi" yoluyla bölgesel sorunların çözümüne katkıda bulunmasıyla tanındığını, ancak Suriye'de yaşanan gelişmeler ve Mısır'da Muhammed Mursi'nin işbaşına gelmesinin bunu değiştirdiğini ileri sürdü. Türkiye'nin İsrail'e yönelik tavrının da "dürüst aracı" olmasını baltaladığı iddia edildi. Ancak, Türkiye'nin yeni konumunun "Batı için iyi" olabileceği de savunuldu. (Haberturk)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.