• BIST 8885
  • Altın 3026.549
  • Dolar 34.3291
  • Euro 37.2794
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 12 °C

NYT:Türk-Kürt uçurumu daralıyor

NYT:Türk-Kürt uçurumu daralıyor
New York Times, Türkiye’de artık durumun değiştiğini belirtirken “Demokratik özerklik” talebini dile getirildiğine ancak hiç kimsenin gözaltına alınmadığına dikkat çekti.

Türkiye’de yıllarca kamuoyu önünde Kürtler için hak talebinde bulunulmasının imkansız olduğu ancak artık durumun değiştiği yorumları yapılıyor. New York Times gazetesi, “Türkler ile Kürtler Arasındaki Uçurum Adım Adım Daralıyor” başlıklı haberinde Türkiye’de “demokratik özerklik” talebini dile getirildiğini ancak hiç kimsenin gözaltına alınmadığına dikkat çekti.

“DEMOKRATİK ÖZERKLİK TALEBİ YAPILDI HİÇ KİMSE GÖZALTINA ALINMADI”

“Şimdi ise Kürt yanlısı Barış ve Demokrasi Partisi sitesi, ‘demokratik özerklik’ talebini içeren bir bildirgesi yayımladı. Hiç kimse gözaltına alınmadı” diyen gazete, “Cumhurbaşkanı (Abdullah Gül), özerklik söylemlerini dizginlemek amacıyla ülkenin Kürt bölgesine seyahat etmiş ise de, analistler, oraya gitmiş olmasının, ülkenin güçlü milliyetçilerin geri itmesine rağmen hükümetin, en tezcanlı azınlığına uzanmaya devam ettiğine ilişkin son işareti olduğunu söylüyorlar” yorumunu yaptı.

“GÜL’ÜN GÜNEYDOĞU ZİYARETİ GEÇMİŞE GÖRE KESKİN KAYMA”

Gül’ün ziyaretinin bölgeye üçüncü ziyareti olduğuna, bunun geçmişten keskin bir kaymasını oluşturduğu belirtildiği haberde “Analistler, değişikliklerin kısmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, uzun bir süreden beri sürdürdüğü, Kürtlerle barışmaya çalışma politikasının bir sonucu olduğunu söylüyorlar. Ancak aynı zamanda yararlı bir iç siyaset meselesi olabilir. Seçime birkaç ay kala ve halk giderek silahlı çatışmalardan daha rahatsız iken birçok Türk, Kürtlere en az bazı tavizleri vermeye hazır. Barışma aynı zamanda ülkenin, sıkıntıdaki Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerine güç katmak amacıyla sürdürdüğü çabalara katkıda bulunabilir” denildi.

“PKK KENDİ PR KAMPANYASINI YÜRÜTÜYOR”

ABD’li gazete, “Kürt militanları da kendi halkla ilişkiler kampanyasını da yürütüyor” dediği haberinde PKK’nın, tek taraflı ateşkesini uzattığını, liderlerinden Murat Karayılan’ın, barıştan söz etmek üzere gazetecilerle mülakatlar düzenlediğini belirtirken de Karayılan’ın “siyasi çözüm gereği”ne ilişkin sözlerinin “hükümetin Kurt memnuniyetsizliğini yatıştırmaya yönelik önemli girişimlerin arkasında geldiği”ne dikkat çekti.

Türk hükümetince atılan, Kürtçe tv gibi adımlara da dikkat çeken NYT, AKP’nin de yeni bir anayasa sözünü verdiğini belirterek “Hükümet, yeni anayasanın spesifik olarak Kürtleri nasıl etkileyeceğini söylememiş olsa Sayın Erdoğan, değişikliklerin toplum liderleri ve hükümet dışı kuruluşlarıyla istişare edilerek gerçekleştirileceği sözünü verdi” diye yazdı. Haberde şu yorumu da yapıldı:

SEÇİM BARAJI DÜŞÜRÜLMESİ BEKLENTİSİ

“Sayın Erdoğan muhtemelen Kürtler için özerklik düşünmeyecek ancak analistler, onun en az azınlık partilerine Parlamento’ya erişimlerini artırmak için seçim yasalarının yeniden yapılandırılması ve Kürtçe gibi etnik dillerin daha geniş bir biçimde kullanılmasına izin verilmesi gibi düşüncelerinin olmasının bekliyorlar.”

NYT, hükümetçe üzerinde durulan değişikliklerin Kürtlerin beklentilerini karşılayıp karşılamayacağının belli olmadığını belirtirken, “Ancak PKK dahil, barıştan söz edilirken gerçek atılımların yapılması şansının önemli ölçüde arttığı” görüşünü de dile getirdi. Gazete şu değerlendirmesini de yaptı:

“Kamu oyu önünde iktidardaki parti, AB ve ABD tarafından terör örgütü listesinde yer verilen PKK ile müzakere etmeyi reddediyor. Ancak sahne arkasında işleyebilecek bir çözüm için ortak zemin bulunması amacıyla Kürt aktivistlerine uzanıyor.”

“HÜKÜMETİN MİLLİYETÇİ DUYGULARINI KIŞKIRTMAMAK İÇİN DİKKATLİ OLMASI GEREKECEK”

ABD’li gazete, hükümetin “Kürt haklarının siyasetten patlama yaratabilecek bir konu olmayı sürdürdüğü için aynı zamanda milliyetçi duygularını kışkırtmamak için dikkatli olması gerektiği”ni belirtirken de örnek olarak Habur’dan Türkiye’ye giriş yapan ilk “barış grubu”na gösterilen tepkilere dikkat çekti.

Haberde geçen yıl “yüzlerce Kürt siyasi aktivistinin milliyetçileri yatıştırmak amacıyla gözaltına alındığı, o zamandan beri hükümetin de “daha dikkatli bir söylem kullandığı” vurgulanırken şiddet eylemlerinin de olduğu belirtilerek Ekim ayındaki İstanbul’daki intihar bombası olayı anımsatıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89