Nûbahar Dergisi’nin yayına başlayışının 21'inci yıldönümü programı kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Salonu'nda "Dil, Din ve Kimlik Sempozyumu" düzenledi.
Sempozyuma bölgeden, Türkiye ve yurt dışından gelen çok sayıda akademisyen, yazar ve gazeteci katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını düzenleme kurulu adına yapan Mardin Artuklu Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Erkol, Nûbahar Dergisi’nin zor koşullar altında bugünlere geldiğini söyledi. Ardından Nûbahar Dergisi adına Suleyman Çevik yaptığı konuşmada, Nûbahar Dergisi'nin dil ve kültür üzerinde büyük bir etkisi olduğunu, İslami duruşu ile Kürt dilini ve bilimini geliştirip yaymakta olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından Prof.Dr. Baskin Oran, "1876 Kanun-i Esasi'den Bugüne Türkiye'de Kürtçe Meselesi" üzerine sunum gerçekleştirdi. Oran'ın ardından sempozyum kapsamında ilk oturum gerçekleşti. Oturuma Prof. Dr. Serdar Bedii Omay başkanlık ederken, Dr. Güneş Murat Tezcur, "Modern Türkiye'de Kürt Kimliklerinin Oluşumu: Etnik Hiyerarşilerin Kristalleşmesi ve Yoğunluğun Azalması", Dr. Michiel Leezenberg, "Kürt Milliyetçiliğinin Yükselmesinde Kritik Bir Aşama Olarak Kürt Medrese Öğreniminin Okuryazar ve Kültürlü Hale Gelmesi", Dr. Irfan Mustafa Hewramî, "Çok Dilli, Çok Dinli ve Çok Kültürlü Yapıda Kürt Kimliği ve Onun İnşası", Dr. Mücahit Bilici, "Dil ve Medeniyet: Kürt Kimliğinin Dekolonizasyonu", Muhittin Kaya, "Meşrutiyet-Cumhuriyet Dönemleri Din Anlatısında Ulus, Ulus-Devlet, Kürt Uluslaşması: Mezkur Alanda Said Nursi Algısı" adlı konularda sunumlar gerçekleştirdi.
‘Devletler Kürt kimliğini yok etmek için her türlü baskıyı uyguladı’
Sempozyum verilen öğle arasının ardından İsmail Beşikçi'nin "Kimlik Oluşumunda Dilin ve Dinin Rolü" üzerinde sunumu ile devam etti.
Beşikçi, kimliğin belirlenmesinde dilin önemli bir etkinliğinin olduğunu belirterek, Kürtlerin bu gün uluslararası alanda bir kimliğinin olamayışının asıl nedeninin dört parçaya bölünmüş olmasından kaynaklandığını ifade etti. Ardından sempozyum kapsamında ikinci oturum gerçekleşti. Oturuma BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan başkanlık etti. Oturumda Yrd. Doç. Dr. Shahab Vali, "Kürt Mitolojisi Söyleminde Kürt Kimliği" üzerine konuşurken, Kürtlerin parçalanmış yapısının geçmişten bu güne kadar devam eden devlet baskılarından olduğunu ifade etti. Vali, Kürt coğrafyasında hakim devletlerin Kürt kimliğini yok etmek için her türlü baskı politikasını uyguladığını ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Ekrem Önen, "Çarlık Rusyası ve Sovyet Rusyası Arşivlerinde Kürt Dindarlarının Kürt Milli Bilincinin Oluşumundaki Rolü" konulu sunum yaparken Yrd. Dç. Dr. Ercan Çağlayan ise, "Cumhuriyetin Dil Politikaları ve Kürtler" adlı konu üzerine sunum gerçekleştirdi.
İkinci oturum yapılan sunumlarla son bulurken verilen aranın ardından Prof. Dr. Osman Taştan'ın başkanlığını yaptığı üçüncü ve günün son oturumu yapıldı. Oturumda Prof. Dr. Kadri Yıldırım, "İslama Göre Anadilde Savunmanın Yeri ve Önemi", Arş. Gör. Salim Orhan, "Dil Politikaları, Dil Hakları ve Bir Ulus Devlet Örneği Olarak Türkiye Pratiği", Dr. Heyder Lashukri, "Dilin Kutsallaştırılması: Orta Çağda Dini Söylemde Kürt Dili Kavramı Üzerine Bir Okuma", M. Xalid Sadînî, "Milletleşmenin Önemi Açısından Kürt Folklorünün Rolü", Ali Karadeniz, "1992-2013 Yılları Arasında Nûbihar Dergisi Okuyucu Mektupları ve Makalelerinin Değişim Süreci", Selman Dilovan ise "Halk Dili ve Edebiyat Dili Arasındaki İlişki" konularında sunum yaptı.
Sempozyum yarın gerçekleştirilecek olan oturumların ardından sona erecek.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.