Birleşmiş Milletler'in neredeyse her yıl "en yaşanılası ülke" seçtiği Norveç, dün iki terör saldırısıyla sarsıldı. Başkent Oslo’da bakanlıkların bulunduğu caddede meydana gelen bombalı saldırının ardından, kente yakın bir adadaki gençlik kampında da bir saldırgan tarafından açılan ateş sonucu 87 kişi hayatını kaybetti.
Norveç dün kendi topraklarında gerçekleşen ilk terör saldırısının şokunu yaşadı.
Ülkeyi kana bulayan ilk saldırı, Başkent Oslo’nun en işlek caddesi Akersgata’da, bakanlık binalarının bulunduğu bölgede yerel saat ile 15.20’de meydana geldi. Şiddetli patlama sonucu 7 kişi hayatını kaybederken, onlarca kişi de yaralandı.
İktidardaki İşçi Partisi’nin Oslo yakınlarındaki Utöya adasında bulunan gençlik kampında meydana gelen silahlı saldırıda ise 80 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı gerçekleştiren polis üniformalı kişi yakalanırken, polis, zanlının Oslo’daki bombalı saldırı ile bağlantısı olduğunu açıkladı.
İkinci bomba paniği
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg’in sözcüsü Sindre Fossum Beyer, o sırada makamında bulunmayan Başbakan’ın güvende olduğunu belirtti. Ancak, başkentte patlamanın meydana geldiği bölge, savaş alanına döndü. Başbakanlık ofisi ve ülkenin en büyük tabloid gazetesi Verdens Gang’ın (VG) da bulunduğu 17 katlı bina büyük hasar gördü. Oslo polisi, olaydan bir buçuk saat sonra patlamaya bir bombanın neden olduğunu açıkladı. Bombanın Adalet Bakanlığı önünde park etmiş bir arabada patladığına dair iddialar ise doğrulanmadı. Olay yerinde başka bombaların da olduğuna dair bilgiler de geldi, TV2 kanalı şüpheli bir paket nedeniyle boşaltıldı.
Sokaklar ceset dolu
Patlamanın ardından iki olarak açıklanan ölü sayısı, daha sonra artarak 7’ye yükseldi. Hükümet binasında da ölülerin bulunduğu belirtildi. Görgü tanıkları ise, yaralıların yerlerde yattığını, bir pencereden sarkan ceset gördüklerini, yollarda cesetlerin olduğunu, Maliye Bakanlığı binasından insanların kanlar içinde kendilerini dışarı attıklarını, Petrol Bakanlığı binasında da yangın çıktığını aktardı. Polis, halkın abluka altına alınan kent merkezini boşaltması talimatı verirken, cep telefonlarının da kesinlikle kullanılmaması çağrısı yaptı. Bulunduğu yer gizli tutulan Başbakanı Jens Stoltenberg ise “Norveç’in çok ciddi bir durumla karşı karşıya olduğunu” söyledi. Kraliyet ailesinin de güvenli bir yerde bulunduğu belirtilirken, polis, asker ve Kraliyet muhafızları kentin güvenliğini sağlamak için görev başında.
Dehşet adası
Oslo’daki patlamanın ardından başkentin kuzeyinde yer alan Utöya Adası’nda iktidardaki Norveç İşçi Partisi’nin her yıl düzenlediği ve Başbakan Stoltenberg’in de konuşma yapmak üzere katılacağı gençlik kampında silahlı bir saldırı meydana geldi. Polis üniforması giyen saldırgan, yaşları 15 ila 25 arasında değişen 560 gencin bulunduğu adada rastgele ateş açmaya başlayınca kamp bir katliam sahnesine dönüştü. Saldırgan tüfek, el silahı ve otomatik silahla kalabalığı tararken dehşete kapılan birçok genç denize atlayarak anakaraya kadar yüzerek kaçmaya çalıştı. Diğerleri ise ormana dağılarak saklanacak yer aradı. Saldırı haberinin ardından adadaki gençlere ulaşamayan aileler korku içinde beklerken, helikopterler ve botlarla acil kurtarma çalışmaları başlatıldı.
‘Saldırılar bağlantılı’
BBC’ye konuşan Evan adlı bir kurtarma çalışanı adada tam bir panik yaşandığını, her tarafta yaralı gençlerin olduğunu anlattı. Ağır yaralıları anakaraya taşımaya çalıştıklarını belirten Evan, aralarında kafasından vurulmasına rağmen hala hayatta olan bir gencin de olduğunu söyledi. Saldırgan kısa bir süre sonra tutuklandı, ancak bu sefer de adada bomba korkusu başladı. Bölge polisi, Norveç televizyonu NRK’ya adaya da bomba yerleştirldiğine dair şüpheler olduğunu belirtti. Araştırmalar sonunda, adada patlamamış bomba bulundu.
Oslo Polisi Şefi Yardımcısı Sveining Sponheim İşçi Partisi tarafından Utoeya adasında düzenlenen gençlik kampına düzenlenen silahlı saldırıda 80 kişinin öldüğünü söyledi. Basın açıklaması yapan polis teşkilatı, zanlının Oslo’daki patlama bölgesinde görüldüğünü söyledi. Zanlının adaya gitmek için bineceği kayıkta polis kimliği gösterdiği ve Oslo’daki terör saldırısı nedeniyle rutin kontrole gittiğini söylediği açıklanırken, kesinlikle polis teşkilatından olmadığının da altı çizildi. Kamp yerinde bulunan Norveç devlet televizyonu NRK muhabirleri, zanlının uzun boylu sarışın İskandinav tipli bir kişi olduğunu belirtti.
Hedef Başbakan mı?
İlk saldırının başbakanlık binasının bulunduğu merkeze düzenlenmesinin ve Başbakan Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg’in o sırada binada bulunmadığının açıklanmasının ardından, başbakanın konuşma yapması beklenen gençlik kolları toplantısına baskın düzenlenmesi akıllara, “Hedef Başbakan mıydı?” sorusunu getirdi.
En huzurlu ülke
‘Dünyada yaşanılacak en iyi yer’ anketleri ve araştırmalarının favorisi Norveç, BM tarafından nerdeyse her sene ‘en yaşanılası ülke’ seçiliyor. Ülkede, ortalama ömür 80.5, kişi başına gelir 54 bin 600 dolar.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.