İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 73. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda (BMGK) yaptığı konuşmasının büyük bölümünü İran'a ayırdı.
İran yönetimi ile P5+1 ülkeleri olarak adlandırılan BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın yanı sıra Avrupa Birliği arasında 2015'te imzalanan, daha sonra Trump yönetiminin çekildiği nükleer anlaşmaya kendi güvenlikleri ve gelecekleri için karşı çıktıklarını belirten Netanyahu, anlaşmanın temel bir "yalana" dayandığını iddia etti.
Tahran'da nükleer malzeme "gizlenen" yeni bir depo tespit ettiklerini savunan Netanyahu, söz konusu depoya ait uydudan çekilmiş fotoğrafları Genel Kurul'a gösterdi.
Bu depoya ait bilgileri ilk defa kamuoyuyla paylaştıklarını dile getiren Netanyahu, bu yere ait bilgileri Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve bazı istihbarat servislerine ilettiklerini belirtti.
Netanyahu, Nisan ayında İran'ın nükleer arşivine ait olduğunu iddia edilen belgeleri ortaya çıkardıklarını hatırlatarak, UAEA'nın bu konuda harekete geçmediğini belirterek kurumu eleştirdi.
Ele geçirdikleri "İran'ın nükleer arşivi" ve bugün açıkladığı "gizli nükleer deponun" İran'ın nükleer programından vazgeçmediğinin kanıtı olduğunu savunan Netanyahu, "İran, nükleer silah geliştirme hedefinden vazgeçmedi. Hepiniz İran'ın bu hedeften vazgeçmeyeceğine emin olabilirsiniz" dedi.
Netanyahu bu gizli depodan 300 ton nükleer silah yapımında kullanılabilecek envanter olduğunu kaydetti.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tek taraflı olarak İran'la yapılan nükleer anlaşmayı iptal ederken bu ülkeye ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Anlaşmanın taraflarından olan Avrupalı ülkeler ise kararlarını değiştirmeyip ABD yaptırımlarını aşarak İran'la yapılan ticareti devam ettirmenin yollarını arıyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.