Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanın istifasının nedeni yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Koşaner ve kuvvet komutanlarının, Berk ve Güner'in terfilerini istedikleri bunun de için direndikleri belirtiliyor. İnternet Andıcı'nın mahkeme tarafından kabul edilerek 22 komutan hakkında yakalama emri çıkartılmasının da istifalar üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.
Yüksek Askeri Şura öncesi yapılan zirvede Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile Başbakan Erdoğan'ın asker terfilerinde anlaşamaması üzerine Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemelerinin ardında iki tartışmalı ismin terfilerinin olduğu öne sürülüyor. Genelkurmay'a yakın kaynaklar Erzincan'da darbe örgütlediği öne sürülen ve Orgenerallikte bekleme süresi önümüzdeki YAŞ itibariyle sona erecek olan Saldıray Berk'in terfisinin kriz oluşturduğunu belirtiliyor. Yasa gereği terfi etmesi imkansız olan Berk'in bu engelinin yasa değişikliğiyle aşılması istendi. Bu talep de kabul görmedi. TSK Personel Yasası gereğince, hakkında 5 yıldan fazla hapis istenen bir suç isnadı olan muvazzaf subayların terfi etmeleri olanaksız.
Hayrünisa Gül'ün elini sıkmadı
Krize sebep olan diğer bir isim ise Orgeneral Aslan Güner. Ankara Garnizon Komutanı'yken Esenboğa Havaalanı'ndaki protokol geçişi sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ün elini sıkmaması uzun süre tartışılmıştı. Güner, YAŞ'ta Jandarma Genel Komutanı yapılmak istendi ama hükümet bunu da kabul etmedi. Süreç tıkanınca Genelkurmay Başkanı "istifa ederim" dedi. Başbakan'ın bu reste tepkisi net oldu: "Siz bilirsiniz."
Sincan'da tank yürüten paşa da emekli
Genelkurmay Başkanı istifa etmedi ama görev süresinin bitimine 2 yıl kala emekliliğini istedi. Bunun üzerine Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur da emekliliklerini istedi. Hava ve Deniz kuvvetleri komutanları görev sürelerinin bitimine iki gün kala istifa ederken Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ise yaş haddinden emekli olacaktı. Ceylanoğlu 28 Şubat sürecinde Sincan'daki tankları yürüten paşa olarak tanınıyor.
Ege Ordu Komutanı'na yakalama kararı
Hükümet aleyhinde kurulduğu ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından kullanıldığı belirtilen internet siteleriyle ilgili soruşturmada 'İnternet Andıcı'nın mahkeme tarafından kabul edilerek aralarında Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdelen'in de bulunduğu 22 komutan hakkında yakalama emri çıkartılmasının da istifalar üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.
Çiçek de yok Gönül de
Bu YAŞ süreci Eski Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün müdahil olmadığı ilk süreç olma özelliğini de taşıyor. Önce YAŞ süreçlerinde de zaman zaman pürüzlerin yaşandığı ancak bu iki ismin hükümet ile ordu arasında arabuluculuk yaptıkları öne sürülmüştü.
Yeni başkan yasalara saygılı
Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarıyla birlikte hareket etmeyerek emekliliğini istemeyen ve bir günde önce Kara Kuvvetleri Komutanı sonra Genelkurmay Başkanvekili olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanlığı yolu açık. 2010'daki YAŞ ile 2. Ordu Komutanlığı'ndan Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Özel, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada "hukuk" vurgusu yapmıştı. Terörle mücadele sırasında hukuk dışı hiçbir faaliyete müsaade etmediklerini anlatan Özel, "Basında yer alan her iddiayı büyük bir ciddiyet ile inceledik. Hiçbir şeyin üzerini örtmedik." değerlendirmesinde bulunmuştu.
Cumhuriyet tarihinde 3. istifa
Işık Koşaner, Cumhuriyet tarihinde görev süresi bitmeden emekliliğini isteyen 3. Genelkurmay Başkanı olarak kayıtlara geçti. Bunlardan ilki Necdet Üruğ'du. 1987'de istifa eden Üruğ Kara Kuvvetleri Komutanı Necdet Öztorun'un Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasının yolunu açmak için istifa etmişti. 2. Genelkurmay Başkanı istifası ise 3 Aralık 1990'da gerçekleşti. Başbakan Turgut Özal Türkiye'nin ABD'nin yanında 1. Körfez savaşına girmesini istemesi üzerine Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay görev süresi sona ermeden kendi isteği ile Genelkurmay Başkanlığı görevinden emekliye ayrılmıştı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.