Irak Parlamentosu’nda 12 Kasım’da oylanan ve Kürt milletvekillerinin boykot ettiği borçlanma yasasına ilişkin Hewler’de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya, Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Fayeq, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Kürdistan Bölgesi başkan yardımcıları Cafer Şeyh Mustafa ve Mustafa Seyyid Kadir ve ilgili bakanlar katıldı.
Rudaw’ın haberine göre toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Neçirvan Barzani, toplantıda Irak Parlamentosu’nun “apar topar” onayıyla çıkarılan “Mali Borçlanma Yasası”nın ele alındığını söyledi.
“Irak için tehlikeli bir gelişme olarak nitelendiriyoruz”
Neçirvan Barzani, “Irak Parlamentosu’nda çıkarılan yasa genel anlamıyla Kürdistan Bölgesi açısından ciddi bir endişe kaynağıdır. Sebebi de çok açıktır. Yasa onaylanırken kullanılan dil, cezalandırma dilidir. Kürdistan Bölgesi halkının cezalandırılması şeklindedir. Biz bunu Irak için tehlikeli bir gelişme olarak nitelendiriyoruz” dedi.
Yasayı onaylayan taraflara sorular yönelten Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Irak’taki tüm taraflara sorulması gereken temel soru şudur; Kürdistan Bölgesi Irak’ın bir parçası mıdır? İkinci soru da şu; Kürdistan’daki memur ve çalışanlar Irak’taki memur ve çalışanların bir parçası mıdır, değil midir? Elbette bu soru Bağdat’a yöneltildiğinde ‘evet’ diye yanıtlanır. Ancak bu yasanın onaylanma şekli tam olarak 2003’te birlikte kurduğumuz Irak’ın kuruluş prensiplerinin tümüne aykırıdır. Bu birlikte yaşam, denge, ortaklı prensiplerine aykırıdır ki biz Yeni Irak’ı bu prensipler temelinde inşa ettik.
Irak’ın sorunları bu şekilde çözülmez. Çünkü bugün Irak’ta bazı taraflar güç sahibidir ve dayatmada bulunabilirler. Ancak Irak’taki sorunlar bundan çok daha derindir. Bilemiyorum, Irak’taki siyasi taraflar bu kararla nasıl başarı sağladıklarını tasavvur edebilirler. Kanımca bu şekilde ülkenin yönetilmesi konusunda en büyük başarısızlık örneğini göstermiş oldular. Irak Parlamentosu’ndan alınan kararla, Kürt’ü, Türkmeni ve diğer unsurları ile Irak’ın en önemli bileşenlerinden biri ihmal edilmiş oldu.
Biz bu durumdan çok büyük endişe duyuyoruz. Bir diğer soru da şu; bu kararın ardından Kürdistan’da yaşayan insanlar kendilerini nasıl eşit bir Irak vatandaşı olarak görebilir? Haklarımız olduğu kadar sorumluluklarımızın da olduğunun bilincindeyiz. Kürdistan Bölgesi hiçbir şekilde sorumluluklarından kaçmıyor ve her halükarda Irak’a karşı sorumluluklarını yerine getirmeye hazırdır.”
“Mesele petrol dosyası ile ilgili değil”
Barzani, “Çokça soruluyor; Kürdistan Bölgesi Irak ile petrol dosyası konusunda anlaşmadığı için mi bu yasa bu şekilde onaylandı? Bu soruya yanıt vereyim, kesinlikle böyle bir durum sözkonusu değil” ifadelerini kullandı.
Kürdistan Bölgesi hükümetinin tüm toplantılarında petrol dosyası konusunda Bağdat ile kalıcı bir anlaşmaya varma arzusunu yinelediğini belirten Barzani, “Bağdat’a da defalarca buna hazır olduğumuzu ilettik. Irak federe hükümeti ile Kürdistan Bölgesi hükümeti şu anki durumda aylık 320 milyar dinar bütçe ödeneği konusunda anlaştı ki bu Kürdistan Bölgesi’nin ihtiyaçları için çok az bir meblağdır. Anlaşama gereği bu yılın sonuna kadar Bağdat’ın bu bütçeyi göndermesi gerekiyordu. 2021 bütçesi için de SOMO üzerinden petrol ihracatı başta olmak üzere diğer tüm mali gelirleri kapsayan konular hakkında bir anlaşmaya hazır olduğumuzu vurguladık. Fakat yaşanan bizim için çok büyük bir facia oldu” değerlendirmesinde bulundu.
“BM’nin rol almasını istiyoruz”
Kürdistan Parlamentosu’nda önümüzdeki günlerde düzenlenecek oturumda Hewler ile Bağdat arasında varılan anlaşmanın detaylarıyla ilgili bilgilerin paylaşılacağını belirten Neçirvan Barzani, “Tüm bu anlaşmaların detayları belgeleri ile mevcuttur, biz bunları Kürdistan halkına açıklayacağız” dedi.
“Irak’la bütün konuklarda anlaşmaya hazırız” diyen Barzani, “Irak’la sorunlarımız sadece petrol meselesi değil. Bu sorunlar çözülmeden Irak’ın istikrara kavuşması mümkün değil. Sorunların nihai çözümü için Birleşmiş Milletlerin rol almasını öneriyoruz. Çünkü Hewler ile Bağdat arasında yaşanan sorunların çözümü konusunda rol alabileceklerini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin tek önceliği var”
Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin tek önceliği olduğunu, onun da memur ve çalışanlarının maaşlarını düzenli ödemek olduğunu vurgulayarak, “Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Hükümeti, Parlamento Başkanlığı olarak halkımıza gösterdikleri anlayış ve direnç için teşekkür ediyoruz ki bu durumda bize anlayışla yaklaşmışlardır. Fakat sizi temin ediyoruz ki bizim birinci, ikinci ve üçüncü önceliğimiz de memur ve çalışanlarımızın maaşlarıdır. Ümit ediyorum ki biz bu sorunu Bağdat ile diyalog yolu ile çözebiliriz” ifadelerini kullandı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.