"Demokratikleşme Paketi"nin en kritik başlığı anadilde eğitim düzenlemesi. Peki Anayasa'da yer alan "Türkçeden başka hiçbir dil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ana dil olarak öğretilemez" maddesi nasıl aşılacak? Bu soru, gazete ve televizyonların eğitim editörleriyle biraraya gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya soruldu. Bakan Avcı, şöyle yanıt verdi:
"Tıpkı İngilizce, Fransızca ya da Almanca eğitim veren okullarda olduğu gibi açılabilecek bu okullarda da belli dersler Türkçe olmak zorunda zaten. Aynen Azınlık Okullarındaki ya da yabancı dille eğitim veren okullarda da olduğu gibi. Hatta özel okullar bazen bizim devlet okullarında okutmadığımız ders önerileriyle Talim Terbiye Kurulu'muza geliyorlar. Bunlar uygun bulunursa okutulabiliyor. İşte bu yeni okullarda da aynı statü geçerli olacak. Eğer talep gelirse ve Talim Terbiye Kurulu da uygun görürse matematik dersi bile farklı dilde olabilir."
Bakan Avcı'ya, "Ana dilde eğitim için yeterli öğretmen var mı?" sorusu da yöneltildi. "Bu konudaki en önemli çekincemiz de bu zaten" diye söze başlayan Avcı ise, "Hızla gerekenleri yapacağız. Bu uygulama en erken 2014-2015'te hayata geçebilir. Herhangi bir özel okul, benim şu dilde eğitim yapmak isteyen (en az 12) öğrencim var, öğretmenim hazır ve onlara bu dilde eğitim veren bir sınıf açmak istiyorum diye başvurabilir. Talim Terbiye Kurulu müfredatını kontrol eder ve açabilir" şeklinde konuştu.
Peki ana dilde eğitim veren özel okulların sınavları hangi dilde olacak? Bakan Avcı, "Farklı dillerde sınav hazırlığımız şimdilik yok. Ancak bu konunun üzerinde çalışacağız, sorular dillere göre değişebilir" dedi.
Nabi Avcı, demokratikleşme paketiyle kaldırılacağı açıklanan "Andımız" ile ilgili düzenlemenin de 10 gün içinde Resmi Gazete'de yayınlanacağını ve böylece uygulamanın tüm okullarda sona ereceğini belirtti.
Kürtçe eğitim müfredatı
Bakan Avcı, "Kürtçe eğitim konusunda müfredat hazırlandı mı?" sorusuna, şöyle yanıt verdi:
"Okullarda Kürtçe veya başka mahalli dillerde -Boşnakça, Arapça gibi- müfredat çalışmaları belli diller konusunda seçmeli ders uygulamasından kaynaklanan bir deneyimimiz var ama bunun dışındaki derslerle ilgili müfredat çalışmalarını ve dolayısıyla ona dayalı program üretimi, yazılması ve ders kitaplarının yazılması belli bir zamana ihtiyaç duyar. Ayrıca bu konuyla ilgili düzenleme andımızdaki gibi yönetmelik konusu değildir. Bazı yasal değişikliklerde gerekiyor. Dolayısıyla anayasanın 42. maddesine uygun bir düzenleme yapabilmek için bazı yasalarda değişiklikler gerekecek. Onlar da zaman içinde. Zaten bu yıl eğitim öğretim yılı başladı. Bu yıla ait düzenleme söz konusu olmayacağı için vaktimiz var. Önümüzdeki yıldan itibaren yapılacak yasal düzenlemeyle hem de yönetmelik düzeyinde yapılacak düzenlemeyle bu konu talim terbiye kurulumuzda seçmeli derslerde yaptığı çalışmalarda edindiği birikimle bu konuda gerekeni yapacaktır."
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.