Musul Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) eline geçti. Bir dönemdir Sünni Üçgenindeki kentlerde gerçekleştirdiği eylemlerle bu kentlerin önemli bir bölümünü kontrol altına alan IŞİD, yaklaşık üç gündür Musul'da eylemler düzenliyordu. Başta kentin bir bölümünü ele geçiren IŞID, dün akşam Musul Valiliği'ni de ele geçirerek, kenti bir bütün olarak ele geçirdi.
Musul'da konuşlandırılmış Irak ordusu ve öteki güvenlik güçlerinin IŞİD'e karşı koymamaları ve üslerini terk etmeleri üzerine, halkın da kenti terk etmeye başladıkları, Kerkük, Duhok ve Hewlêr'e doğru yola çıktıkları bildiriliyor.
Musul hapishanesini koruyan görevlilerin IŞİD'ın gelmesinden önce yerlerini terk ederek kaçmaları sonucu, çoğunluğunu terör suçu ile yargılananlar ile katillerin oluşturduğu mahkumların IŞİD saflarına katıldıkları dile getiriliyor.
Duhok-Musul, Hewlêr-Musul yolundaki kontrol noktalarında yoğun bir yığılma yaşandığı belirtiliyor. Kontrol noktalarından canlı yayın yapan televizyon kanallarından halka çağrıda bulunuluyor, kontrol noktasına yığılan mültecilere başta su olmak üzere yiyecek yardımı isteniyor.
Duhok Valiliği yaptığı açıklamada, kent sınırları içinde 200 bini aşkın Suriyeli mülteci bulunduğunu, daha fazla mülteciyi kente kabul edemeyeceklerini, bu nedenle Berdereş kazasında bir kamp oluşturacaklarını dile getirdi.
Hewlêr'de ise yaralılar ve hastaları dışında, kefalet bulan mültecilerin kente gitmesine izin veriliyor.
PDK ve YNK başta olmak üzere, Kürd siyasi partileri de Musul merkezindeki bürolarını boşaltarak, çevre kazalara çekildikleri belirtiliyor.
Başta Şıngal olmak üzere Kürdlerin yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde ciddi bir çatışmanın yaşanmadığı, bölgede bulunan peşmerge ve öteki Kürd güvenlik güçlerinin alarma geçtikleri dile getirildi. Duhok'tan da Kürdleri korumak amacıyla Şıngal'a doğru peşmerge gücünün yola çıktığı gelen haberler arasında.
Kenti terk edenler, ordu ve güvenlik güçlerinin savaşmayıp üslerini terk etmeleri üzere da kendilerinin de IŞİD korkusu nedeniyle kenti terk ettiklerini dile getiriyorlar. Rudaw televizyonuna açıklama yapan bir asker, IŞİD'e karşı savaşmak için her türlü hazırlıkları yaptıklarını ama üsten gelen bir emirle geri çekildiklerini söyledi.
Halk, tank, top ve ağır silahlara sahip ordunun silahlarını bırakarak geri çekilmesinin yol açtığı güvensizlik nedeniyle, henüz IŞİD gelmeden evlerini terk ediyorlar. Musul'da çatışmaların başlamasından itibaren, başta İl meclisi olmak üzere, siyasi ve resmi kurumlar Peşmerge güçlerinin Musul'a konuşlandırılmasını istiyorlar. Peşmerge Bakanlığı ise yaptığı son açıklamada, Bağdat ile varılan anlaşma üzerine tek başına Kürdistan Bölgesi dışına peşmerge gönderemediklerini, bunun için Bağdat'ın Bölge Başkanı'ndan resmi talepte bulunması ve Bölge Başkanı'nın da emir vermesi gerektiği belirtildi.
Musul'u çevre il ve ilçelere bağlayan yollarda güvenliği sağlayacak görevlilerin bulunmadığı, bölge halkının kendi güvenliklerini sağlamak amacıyla silahlandıkları belirtiliyor. Silahlanan halkın, Peşmerge güçleriyle işbirliği yapma çağrıları yapılıyor. (denge azad)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.