Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, krizin, finansal kökenli olsa da sonuçları itibariyle esas olarak, reel sektörde daha çok hissedildiğine dikkat çekti.
Ekonomik kriz karşısında alınan tedbirlerin, paniği geçiştirdiğini ve piyasalara güven geldikçe kredibilite inşasının başladığını dile getiren Vardan, şunları kaydetti: “Bankaların 2001’deki kriz tecrübesi nedeniyle paniğe kapılarak finans musluklarını adeta kapatması, bu şekilde hem kişileri hem de firmaları zor durumda bırakmaları, az miktarda var olan finansın da maliyetlerini yükseltmeleri reel sektörde büyük bir sıkıntı oluşturdu. Bizim başlıca ihracat pazarımız olan AB pazarlarına ve diğer tüm ihracat pazarlarımıza yönelik ihracatımız yaklaşık yüzde 30 düştü. Bütün bunlar neticesinde Türkiye ekonomisi, maalesef büyük bir oranda küçüldü.”
Vardan, “2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer almamıza vesile olacak, ülkemizin hızla ilerlemesinin önünü açacak, siyasi çekişmeleri önleyecek; yargı reformu, kamu yönetimi reformu, eğitim reformu ile sivil ve özgürlükçü yeni bir anayasanın bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi. Vardan, varlık barışına benzer özellikle sıkıntıya düşen firmaların bir an önce kalkınmasına ve fatura keser duruma gelmesine vesile olabilecek ‘Vergi Barışı Projesi’ geliştirilmesini istedi. IMF anlaşmasına da değinen Vardan, hükümetin bu konuda karar vermeden önce özel sektör ile bir ortak akıl platformu oluşturması gerektiğine vurgu yaptı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.