Mısır, gelecek yıl ortasına kadar toplam 10-12 milyar dolara ulaşması beklenen bütçe açığını kapatmaya yardımcı olması için Uluslararası Para Fonundan (IMF) finansal destek istedi.Bu yıl eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yönetiminin gitmesi için yapılan kitlesel protesto gösterileri nedeniyle turizm ve diğer gelirlerinin düşmesi, dış yatırımların azalması sonucu bütçesinde sıkıntı çekmeye başlayan Mısır hükümeti, kaynak bulmak için uluslararası kuruluşların kapısını çalmaya başladı.
IMF sözcüsü Caroline Atkinson, ''Mısır hükümetinin kendi programına finansal destek sağlamak için IMF'ye başvurduğunu, bir IMF heyetinin bir kredi anlaşması görüşmelerine başlamak için yakında Kahire'yi ziyaret edeceğini'' açıkladı. Atkinson, Mısır'ın ne kadar kaynağa ihtiyacı olacağı konusunda rakam vermedi.
IMF'ye göre, geçen yıl yüzde 5,1 büyüyen Mısır ekonomisi bu yıl yüzde 1 daralacak.
Mısır'ın, Arap Ekonomik Kalkınması Kuveyt Fonu dahil, zengin Arap komşularından kaynak arayışı içinde olması da bekleniyor.
Bu arada Mısır Maliye Bakanı Samir Redvan, kitlesel protesto gösterilerinin ülke ekonomisine maliyetinin 3,5 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Grevler ve gösterilerin bütçe açığının büyümesinin arkasındaki ''asıl neden'' olduğunu belirten Redvan, ekonomik kaybın 2,2 milyar dolarlık kısmının turizm sektöründe olduğunu, gösterilerin başladığı 25 Ocak'tan sonra ihracatın yüzde 40 düştüğünü ve imalat sektörünün kapasitesini yüzde 50'sini kaybettiğini ifade etti.
Mısır resmi haber ajansı MENA'nın haberine göre, geçen ay Washington'ı ziyaret eden Redvan, Dünya Bankasından 2,2 milyar dolar düşük faizli kredi ve IMF'den koşulsuz 3-4 milyar dolar kredi talebinde bulundu.
Mısır'a, 30 Haziran'da sona eren mali yılda 7 milyar dolar olması beklenen doğrudan yabancı yatırımın şimdi 3 ila 4 milyar dolar seviyesine ineceği tahmin ediliyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.