Federal Kürdistan Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, Washington’daki Vilson Center’de ‘IŞİD Sonrası Irak'ta Güvenlik ve Yönetişim’ başlıklı özel bir panel düzenledi.
Musul’da devam eden kurtarma operasyonuyla ilgili Peşmerge Güçleri’nin 30 bin kilometre karelik geniş bir alanı kontrol altına aldığını belirten Güvenlik Ajansı Müsteşarı Barzani, mevcut olanaklarla IŞİD’in bitirilebileceğini ama bunun uzun zaman alacağını söyledi.
Barzani, “IŞİD, yeni savaş teknikleriyle ömrünü uzatmaya çalışıyor. Bu yüzden IŞİD’in kısa zamanda yok edilebilmesi için uluslararası güçlerin daha fazla destek vermesi gerekiyor. IŞİD bitecek, ama şu şartlarda ne zaman biteceğini söylemek zor” dedi.
IŞİD sonrası süreçte Irak ve Kürdistan’da hakimiyet ve güvenlik durumunun nasıl olacağıyla ilgili Mesrur Barzani, Musul ve diğer bölgelerde refahın tesis edilebilmesi ve farklı etnik ve dini grupların taleplerinin karşılanabilmesi için gerçekçi ve ortak bir konsensüsün sağlanması gerektiğini kaydetti.
‘Bağdat ile ilişkilerimizin şekline karar vereceğiz’
Barzani, Erbil-Bağdat ilişkilerinin güçlenmesi için ABD’nin kendilerine yardımcı olduğunu belirterek, “Sorunların çözümünde gerçekçi davrandığı için Irak Başbakanı Haydar İbadi’ye saygı duyuyoruz. Irak halkının geleceğiyle ilgili kararını vermesi gerekiyor. Biz Bağdat’la ilişkilerimizin şekliyle ilgili kararımızı vereceğiz” dedi.
Kürdistan’da süregelen ekonomik kriz ve savaştan dolayı Kürdistan’a sığınan göçmenlerle ilgili ise Barzani, Kürdistan’ın ağır bir ekonomik krizden geçtiğini, 300 bini Suriyeli olmak üzere 800 bin göçmenin Kürdistan’da barındırıldığını ifade etti.
‘Şengal’den çekilmesi için PKK ile görüştük’
Mesrur Barzani, PKK’nin Şengal’deki varlığının sorunları daha da ağırlaştığını ifade ederek, Şengal’den çekilmeleri için PKK ile görüştüklerini söyledi.
Barzani ayrıca, Şengal’in Büyükşehir olması için girişimlerinin olduğunu ekledi.
Rojava’daki Kürd taraflar arasındaki sorunlarla ilgili de konuşan Barzani, tarafların sorunlarının çözümü için çaba içerisinde olduklarını belirtti.
Türkiye'nin Irak'taki varlığı
Barzani, Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığına ilişkin, yıllar önce PKK'nin sebep olduğu çatışmaların Irak topraklarına taşması ile Türk askerlerinin bölgeye geldiğini söyledi.
Barzani, IŞİD'le mücadele kapsamında Irak hükümetinin izni ile Türkiye'nin Irak'taki adımları attığını ve Peşmerge ile Musul civarındaki gönüllülerin eğitimini üstlendiğini vurguladı.
Musul Operasyonu’na da değinen Barzani, IŞİD temizlense bile kentte 2014 Haziran öncesi koşullara dönmenin kolay olmayacağını, kentte IŞİD hakimiyeti sebebiyle ciddi yaralar açıldığını ve güven ortamının zedelendiğini söyledi.
Federal Kürdistan Güvenlik Ajansı Müsteşarı Barzani, toplumsal kesimler arasındaki güven ilişkisinin yeniden kurulmasının zaman alacağını belirtti.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.