Mazlumder Diyarbakır Şubesi tarafından imzaya açılan metin:
Sayın Milli Eğitim Bakanlığına,
İlköğretim okullarında her sabah okutulan "ÖĞRENCİ ANDI"nın insan haklarına aykırı beyanlar içermesi nedeniyle kaldırılması talebimiz vardır.
2009 – 2010 eğitim öğretim yılına; ideolojik devletin ideolojik eğitimi yerine, farklılıkları zenginlik olarak gören özgürlükçü bir uygulamaya bırakmasını istiyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti, Türk etnik kimliğiyle beraber, otuzu aşkın diğer etnik kimlikleri barındıran, çok kimlikli ve çok kültürlü bir ülkedir.
İlköğretimde her gün okutulan "ÖĞRENCİ ANDI"nda; "Türküm" ile başlayan ve "varlığım Türk varlığına armağan olsun", "Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.", " ve son olarak "Ne mutlu Türküm diyene" ifadeleri, Türkiye Cumhuriyetinin çok kimlikli yapısına uymamaktadır. Bu ifadeler "Türk" ırkını esas alan, Türkiye'deki diğer etnik kimliği görmezden gelen hatta asimile sonucu doğurabilecek ifadeler olmakla birlikte ideolojik devlet algısını küçücük çocuklara dayatan beyanlardır.
Çocuklarımız Ne Türklüğe nede başka bir ırka varlıklarını armağan etme andını içmek zorunda bırakılmamalıdır. Çocuklarımız küçük yaşlardan itibaren bir ideolojinin kalıplarına sıkıştırılan insanlar olmaktan çıkarılmalıdır.
Sonuç olarak; Türkiye'deki tüm etnik ve diğer kimliklerin özgürce var olma, farklı ırkların ve ideolojilerin kendilerine dayatılmadığı özgür bir ortamda yaşama hakkı olması gerektiğini düşünüyoruz.
Tüm bu düşüncelerle, Tek tipleştirici ve farklılıkları yok sayarak ideolojik nitelik taşıyan "Öğrenci Andı"ın yeni eğitim öğretim yılında kaldırılmasını talep ederiz.
*Tarihçesi: İlk defa Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu 10 Mayıs 1933 tarih ve 101 sayı kararı ile"Öğrenci Andı" uygulamaya koymuştur. Talim Terbiye Kurulunun bu kararına göre, öğrencilerin her gün tekrar edeceği "Öğrenci Andı" ile ilgili olarak Millî Eğitim Bakanlığı, 18 Mayıs 1933 tarih ve 1749/42 sayılı genelgeyi yayımlamıştır. "Öğrenci Andı"nın amacı ve söylenirken nelere dikkat edilmesi gerektiği bu genelgede açıklanmıştır. 29 Ağustos 1972 tarih ve 14291 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ilkokullar yönetmeliğinin 78. Maddesinde "Öğrenci Andı"na yeni eklemeler yapılmıştır. Öğrenci Andı'nın bugün söylenmekte olan metni, Millî Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinin Ekim 1997 tarih 2481 sayısında yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 10. Maddesiyle belirlenmiştir. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği (Kurum :Milli Eğitim Bakanlığı,Kabul Tarihi:27.08.2003, RGT:27.08.2003,RG No:25212)'nin "Öğrenci Andı" başlıklı 12. Madde ile düzenleme yapılmıştır.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.