Federal Kürdistan Bölgesi ile merkezi Bağdat hükümeti arasındaki kriz derinleşirken, Şii lideri Muktada Sadr, Barzani ile görüşmek üzere Hewler’e geldi.
AFP’ye göre gazetecilere açıklamada bulunan Başkanlık Bürosu Başkanı Fuad Huseyin, “Kürdistan ile Irak’ın geri kalanı arasındaki ilişkileri güçlendirecek ve ülkenin siyasi durumuna daha fazla istikrar sağlayacak tarihi bir ziyarettir” dedi.
Daha öncesinde Bağdat’ta bir basın toplantısı düzenleyen Sadr’ın sözcüsü Şeyh Salih El Ubeydi, Sadr’a Erbil’e (Hewler) gelmesi için bir davet yapıldığını ve olumlu yanıt verdiğini söylemişti.
Ubeydi, “Krizi çözmek için böyle bir eylem gerekiyor” derken, Sadr ve parlamenter grubu El Ahrar’ın herhangi bir tarafı tutmadan ortada yer aldığını söyledi. Sözcü, özel bir konunun tartışılmayacağını ama ziyaretin bir amacının krizi çözmek olduğunu belirtti.
Sadr’ın zamanının çoğunluğunu dini araştırmalarını sürdürdüğü İran’da geçiriyor.
Hewler ve Bağdat arasında ilişkiler hiç olmadığı kadar gerilmiş durumda. Kürdistan Bölgesi, Maliki yönetimini iktidarı tekelleştirerek “diktatöre dönüşmekte” olduğu tepkisinde bulunuyor. Bağdat, Kürdistan Bölgesi’nin petrol anlaşmalarını da tanımazken, Kerkük dahil tartışmalı bölgeler sorunu da devam ediyor.
Barzani 22 Nisan günü gazetecilerle yaptığı bir toplantı sırasında ABD’nin Irak merkezi hükümetine F-16 satışına karşı çıkarak, Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin bu uçakları Kürtlere karşı kullanacağı endişesini dile getirmişti.
Maliki’nin Irak ordusunun subayları ile bir toplantı sırasında F-16’larla Kürdistan’ı vurma tehdidinde bulunduğunu söyleyen Barzani, “Bağdat ile Erbil (Hewler) arasınaki sorunlardan bahsettiler ve subaylar ona, ‘Bize emir verin, onları Erbil’den kovalım’ dedi. Maliki ise ‘F-16’ların gelişini bekleyin’ cevabını verdi” şeklinde konuşmuştu. ABD, Aralık 2011’de Bağdat’ta 36 adet F-16 satışı için onay vermişti.
Barzani, bu gerilimin devam etmesi halinde bağımsızlık için referanduma gideceklerini de bir çok kez açıklamıştı.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.