İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ikinci Ergenekon davasında önceki gün ilginç bir karar verdi. Tutuklu sanık Levent Göktaş'ın talebi doğrultusunda eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nu mercek altına aldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na Kanadoğlu ile ilgili ne gibi işlemler yapıldığı soruldu. Ayrıca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan (TİB) Kanadoğlu'nun telefon görüşme dökümlerinin istenmesi kararlaştırıldı. 7 Ocak 2009'da evi aranan Kanadoğlu, hakkındaki suçlamalara rağmen gözaltına alınmamıştı. Göktaş, bu durumu mahkemenin gündemine getirmişti. Hakim Hasan Hüseyin Özese başkanlığındaki heyet, eski başsavcıyla ilgili kararın yanında siyasi iddiaları da araştırmaya değer buldu. Ayrıca sanık Tuncay Özkan'ın talebi üzerine, 2002-2009 yılları arasında istifa eden vekillerin listesi Meclis'ten istendi.
Sabih Kanadoğlu'nun ismi Ergenekon soruşturmasının 10. dalgasında gündeme geldi. 7 Ocak 2009'da Ankara'da evi aranan Kanadoğlu'nda, iddia edilen Ergenekon terör örgütü davası kapsamında yargılanan Levent Göktaş'ın beratları, madalyalarının da bulunduğu çok sayıda belgeye el konuldu. Gözaltına alınmadı ancak kendisinde ele geçirilen ruhsatsız silah da üçüncü iddianamede yer aldı. Ancak, Kanadoğlu hakkında "tanık ya da şüpheli" sıfatıyla işlem yapılıp yapılmadığı açıklanmadı. İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, bu durumu 14 Eylül 2009 tarihli beşinci duruşmada gündeme getirdi. Üçüncü iddianamede kendisinin Kanadoğlu'yla örgütsel bağlantısı olduğunun iddia edildiğine dikkat çeken Göktaş, "Kanadoğlu'nun bu davada şüpheli mi yoksa sanık mı olduğunu öğrenmek istiyorum." dedi. Göktaş'ın bu talebini değerlendiren mahkeme heyeti, Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Kanadoğlu hakkında ne tür bir işlem yapıldığının sorulmasına, TİB'den de Kanadoğlu'nun telefon görüşme dökümlerinin istenmesine hükmetti.
ERKAN MUMCU'NUN AK PARTİ'DEN İSTiFASI SORULACAK
Mahkeme ayrıca, Tuncay Özkan'ın isteği doğrultusunda 2002-2009 yılları arasında kaç AK Parti, CHP, MHP milletvekilinin hangi gerekçeyle, hangi tarihte istifa ettiğinin TBMM'den sorulmasını kararlaştırdı. İkinci iddianamede Tuncay Özkan, İsmail Yıldız ile Levent Ersöz'ün 16 Aralık 2003'te yaptığı görüşmenin dökümü yer alıyor. Söz konusu belgelerde, Özkan, Yıldız ve Ersöz'ün AK Parti'yi bölme planları, Erkan Mumcu ve Murat Başesgioğlu'nun AK Parti'den kopması için çalışmalar yapılması kararlaştırılıyor. Mumcu, daha sonra AK Parti'den istifa etmişti. Mahkeme, İşçi Partisi'nin Karargah Evleri yapılanmasının başında olduğu iddia edilen tutuklu sanık Cengiz Köylü'yle ilgili olarak MİT Müsteşarlığı tarafından 29 Mart 2007'de Genelkurmay Başkanlığı'na gönderilen 'ilk/karargah evleri' ile ilgili bilgi notunun gönderilme yazısı ve ekleriyle birlikte bu müsteşarlıktan istenmesine hükmetti.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.