Libya'da isyan çıkar çıkmaz harekete geçen Ankara, 72 saatte 5 bini aşkın vatandaşını kurtardı. İki feribot, 3 bin yolcusuyla dün sabah yola çıkarken, yüzlerce kişi de uçaklarla taşınıyor. ABD, Almanya ve Çin'le birlikte 21 ülkenin tahliye için yardım istediği Türkiye, Libya halkını da unutmadı. Giden gemiler, bu ülkeye ilaç ve gıda götürecek.
Türkiye, Libya'da mahsur kalan vatandaşlarını kurtarmak için Cumhuriyet tarihinin en büyük tahliye çalışmasını yürütüyor. 25 bin Türk'ün bulunduğu ülkeden 72 saatte 5 bini aşkın kişi tahliye edildi. Bingazi'ye gönderilen iki feribot dün 3 bin yolcu ile yola çıktı. THY seferiyle Trablus'tan 1.422 kişi, Bingazi'den 429 kişi geldi. Karayoluyla Mısır'a geçen 248 Türk, uçakla alındı. Türkiye bu çalışmaları yürütürken, Libya halkını da unutmadı. Artık bu ülkeye gidecek gemiler, ilaç ve gıda yüklü olacak. Türkiye'nin tahliye başarısı üzerine aralarında ABD, Almanya, Fransa, Çin ve Ürdün'ün de bulunduğu 21 ülke, Ankara'dan yardım istedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yurda getirdikleri insan sayısından daha azını bile tahliye edebilmiş ülkenin olmadığına işaret etti. Libya'da hangi vatandaşın nerede bulunduğunu belirlediklerini vurgulayan Ahmet Davutoğlu, Libya'yı terk etmediklerini, geçici tedbir aldıklarını söyledi. Dışişleri Bakanı, basın toplantısında Türklere evlerini açan Libyalılara da teşekkür etti: "Bunu unutmayacağız."
Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Libya'da yaşanan olaylar sebebiyle kurulan kriz merkezinde Türkiye'nin tahliye planını anlattı. Buna göre Libya'ya önceki gün 3 gemi daha yollayan Ankara, dün Marmaris Aksaz'a ulaşan Orhangazi ve Osmangazi feribotlarını da süratle geri göndererek güvenlik önceliğine göre tahliyeye devam edecek. Libya açıklarına giden feribotlar, gelen bilgilere göre nerede tahliye öncelik taşıyorsa o limana yanaşacak. Bingazi'deki tahliyelerin tamamlanmasının ardından denizyoluyla tahliyeler Trablus ve diğer limanlarına kaydırılacak. Tahliyeleri hızlandırmak için Bingazi ve Trablus limanlarından alınacak vatandaşlar önce Libya'nın batı komşusu Tunus'a, buradan da havayoluyla Türkiye'ye getirilecek.
Libya'da çatışmalar başladığı andan itibaren çok yoğun bir çalışma içinde olduklarını kaydeden Davutoğlu, bakanlığındaki 400 diplomatın 120'sinin kriz masasında çalıştığını söyledi. Libya'da hangi vatandaşın hangi noktada olduğunu belirlediklerini ve her türlü hareketliliği takip ettiklerini kaydetti. Güneyde şu an için bir güvenlik problemi olmadığını, ancak bazı vatandaşların yiyecek sıkıntısı çektiğini ifade etti. Libya'da gıda işi yapan bir firmanın bütün imkanlarını sıkıntıda olan vatandaşlara sunduğunu söyledi. Gazetecilerin gözaltında Türk vatandaşının olup olmadığını sorması üzerine de kendilerine bu konuda ulaşan bilgi bulunmadığını kaydetti. Hangi şantiyede ne kadar güvenlik riski olduğunu takip ettiklerini ifade eden Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en geniş kapsamlı tahliye çalışmasını yürütüyoruz." dedi. Kriz merkezindeki harita üzerinde bilgiler veren Davutoğlu, Libya'daki 25 bin vatandaşın çok farklı noktalarda bulunduğuna ve bu kadar kalabalık bir kitlenin yönlendirilmesinin zorluğuna işaret etti.
TÜRKİYE LİBYA'YI TERK ETMİYOR, GEÇİCİ TEDBİR ALIYOR
Davutoğlu, Bingazi, Tobruk civarındaki 5 bin vatandaşın 3 bininin tahliye edildiğini belirterek, "Bütün Türk vatandaşlarının boşaltılması gibi bir ihtiyaç da söz konusu olmayabilir. Bizim niyetimiz Libya'yı boşaltmak değil. Yaptığımız tahliye hareketi Libya'yı terk etmek değildir. Bunun özellikle bilinmesini istiyoruz." dedi. Bu hareketin Türk vatandaşlarının güvenliğinin geçici bir şekilde temin edilmesine dönük bir hareket olduğunu kaydetti. Şu anda Libya'dan gelen tahliye talebinin 4-5 bin kişi civarında olduğunu ifade ederek, öncelikle onların taleplerini karşılayacaklarını söyledi. Libya'daki vatandaşlara da seslenen Davutoğlu, paniğe kapılmamalarını, bulundukları yerleri çok zor durumda kalmadıkça terk etmemelerini ve Türkiye'den tahliye için gelecek işareti beklemelerini istedi. Davutoğlu'nun verdiği rakamlara dün özel ve tarifeli uçaklarla gelenler dahil değil. Libya'dan havayoluyla dün İstanbul ve Antalya'ya bin 400 kişi intikal etti. Böylece dört günde tahliye edilen Türk sayısı 6 bin 500'e yaklaştı.
Libya'ya ilaç ve gıda yardımı
Türkiye, Türk vatandaşlarının yanı sıra köklü tarihî ilişkileri bulunan Libya halkına da yardım ediyor. Başbakan Erdoğan'ın verdiği talimat üzerine artık Libya'ya gidecek gemiler, ilaç ve gıda yüklü olacak. Libya halkına seslenen Davutoğlu, Libya halkı ile Türk halkının tarihin derinliğine giden manevi kardeşlik bağına sahip olduğunu kaydederek, "Libyalı her bir kardeşimizin canı bizim vatandaşlarımızın canı gibi azizdir." diye konuştu. Davutoğlu, şantiyelerde zor durumda kalan vatandaşlara Libyalıların evlerini açmaları ve yardım etmeleri dolayısıyla da teşekkür ederek, bu yardımın unutulmayacağını belirtti. Türkiye'nin tahliye çalışmasını başarıyla yapması dolayısıyla şu ana kadar 4 kıtadan 21 ülke, kendi vatandaşlarının da Türkiye tarafından alınması için resmî olarak başvurdu. Bu ülkeler şöyle: Almanya, ABD, Avustralya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan, Çin, İngiltere, İtalya, İran, Suriye, Sırbistan, Ukrayna, Kazakistan, Kosova, Romanya, İsveç, Ürdün, Karadağ ve Rusya. (Zaman)
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.