Fransız Le Figaro gazetesi, Türkiye hükümeti ve Tayyip Erdoğan’ın IŞİD’e yönelik desteğinin Kürtlere karşı bir tavır olduğuna yer veren bir haber yayınladı. ‘Türkiye’nin ‘İslam Devleti (IŞİD)’e yönelik belirsiz tavrı’ başlığıyla yayınlanan yorumda, Kürtlerin birliğinin Türkiye’de kaygı uyandırdığı vurgulandı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “IŞİD radikal, terörize gibi bir yapı olarak görülebilir ama katılanlar arasında Türkler, Araplar, Kürtler vardır. Oradaki yapı, daha önceki hoşnutsuzluklar, öfkeler büyük bir cephede geniş bir reaksiyon doğurdu. Eğer Irak’taki Sünni Araplar dışlanmamış olsaydı böyle bir öfke birikmesi olmazdı” sözlerine yer verilen Le Figaro yorumunda, Dışişleri Bakanı’nın IŞİD’i terörist olarak adlandırmamak için yoğun çaba sarf ettiği kaydedildi.
“(Davutoğlu’nun) kimi yazarlara göre cihatçıları meşrulaştırma çabası olarak görülen NTV’deki bu açıklaması, aslında Ankara’nın sıkıntısını gösteriyor. Resmi olarak inkar edilse de, IŞİD cihatçıları dahil Suriye’deki muhalif gruplara sınır geçişlerinde ve silahlanmada gösterilen ‘kolaylıklar’ artık sır değil. Musul’un alınması, Sincar dağındaki Ezidi insanlık trajedisi ve IŞİD’in Irak Kürdistan’ının petrol bölgelerine yönelik tehdidi Türkiye’yi ‘çıkışını beslediği’ bu örgütle karşı karşıya gelmesini beraberinde getirdi.”
KÜRTLERE KARŞI SAVAŞANLAR SORUN DEĞİLDİ
Radikal gazetesi yazarı Fehim Taştekin’in görüşlerine de yer verilen Le Figaro yorumunda, Taştekin’in ‘Türkiye, Suriye rejimini devirebilecek tüm kesimleri, ayrı gözetmeden, kardeş olarak gördü’ şeklindeki sözleri yansıtıldı. Taştekin’in şu görüşlerine de Le Figaro’da yer verildi: “Ankara 2012’den bu yana PKK’ye bağlı PYD’nin Suriye’de bir Kürt bölgesi oluşturulmasını engellemek için PYD ile ile savaşan gruplara destek politikası izledi. PYD’ye karşı kim savaşıyordu? Özgür Suriye Ordusu, El Nusra ve IŞİD. Kürtlerin bölgeyi kontrol etmesini engelledikleri sürece Türkiye için herhangi bir sorun yoktu.”
YANLIŞ HESAPLARA RAĞMEN IŞİD’E YÖNELİK TUTUMU BELİRSİZ
Le Figaro yorumunda, Ankara’nın yaptığı ‘yanlış hesaplara’ rağmen IŞİD’e yönelik tutumunun belirsiz olduğunun altı çizildi. IŞİD’e yönelik ABD bombardımanına yönelik Türkiye’den gelen tepkilere dikkat çeken Le Figaro’da şöyle denildi: “Irak’taki cihadistlere yönelik Amerikan bombardımanı Başbakan Erdoğan (artık Cumhurbaşkanı) tarafından soğukça karşılandı. Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ‘ABD’nin operasyonuna Türkiye’nin hiç bir şekilde destek vermedeğine’ belirtti.
Resmiyette esas olan Musul’daki Türkiye Konsolosluğu’nda ‘İslam Devleti (IŞİD) tarafından rehine alınan 49 Türkün yaşamını tehlikeye atmamak. Ankara, birçok sefer rehinelerin serbest bırakılmasının yakın olduğunu duyurdu ve bunda hiç bir sonuç alınamadı. (Rehineler) ne oldu? Sağ ve sağlıklılar mı? Fidye üzerine görüşmeler sürüyormuş.”
KÜRTLERİN BİRLİĞİ ANKARA’YI ÖFKELENDİRİYOR
Türk Hükümeti’nin sıkıntısının IŞİD’in elindeki rehineler olmadığına dikkat çekildiği Le Figaro’nun yorumunda PKK, YPG ve Peşmerge arasındaki ortak cepheden duyulan kaygıya ilişkin ise şu sözlere yer verildi: “Ya Ankara’nın tek sıkıntısı rehineler değilse? Irak ve Suriye Kürtlerinin farklı silahlı güçleri, PKK, YPG (PKK’nin Suriye kolu) ve Irak Kürdistanı Peşmergeleri, IŞİD’e karşı aynı cephede savaşmak için birlik oldular. Şimdiye kadar iç rekabet ve kavgalar ile birbirinden kopan Kürtlerin tarihinde bir ilk... IŞİD’e karşı savaşıyla uluslararası alanda bir tanınmaya yol açacak Suriye ve Irak Kürtlerinin güçlenmesi, ‘kendi Kürtlerinin (Türkiye’deki)’ bu perspektife duyacakları ilgiden korkan Ankara’yı öfkelendiriyor.”
IŞİD’İN YENİLMESİ ERDOĞAN İÇİN DARBE OLACAK
“IŞİD’in gerilemesi ve bunun sonucu olarak Irak’taki Sünni grupların gerilemesi, dış politikasını Müslüman Kardeşler ve ‘Sünnilerin savunmasına’ endekslemiş olan Erdoğan için büyük bir darbe olacaktır.”
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.