Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'ın nükleer programı nedeni ile yaptırım konusunu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üye ülkeleri ve Almanya'nın müzakere ettiğini söyledi.
Geçen hafta ABD, Fransa ve İngiltere'nin hazırladıkları taslak yaptırımları Rusya ve Çin'in Birleşmiş Milletlerdeki temsilcilerine ulaştırdıkları kaydediliyor. İran nükleer programı ile ilgili müzakere sürecini beş Güvenlik Konseyi üyesi ülke ile birlikte Almanya yürütüyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Konu tartışıldı. Henüz taslak bir yaptırım paketi yok. Batılı ortaklarımız böyle bir yaptırım paketinde uzlaşı sağlamak için çalışmalarda bulunuyor. Moskova sorunun diplomatik yollarla çözülmesini istiyor. Eğer yeni yaptırımlar gündeme gelecekse, bunlar da dengeli olmak zorunda." ifadelerini kullandı.
Lavrov Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na Tahran'ın yapıcı bir cevap vermemesi durumunda yaptırım paketinin BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülebileceği uyarısında bulundu.
İran'ın uranyum zenginleştirme seviyesini yüzde 20'ye çıkardığını açıklamasının ardından Moskova, Tahran'a yaptırım konusuna yeşil ışık yaktı. Moskova İran'ın zenginleştirilmiş uranyumunu Rusya, Fransa ya da üçüncü bir ülkeye taşımasını önerdi. Ancak, İran henüz bu öneriye olumlu cevap vermiş değil.
Rusya Tahran'ın sivil yaşamını felç edecek bankacılık ve enerji sektörünü de kapsayan geniş bir yaptırıma karşı çıkıyor. Moskova nükleer programla bağlantılı olan dengeli yaptırımların gündeme alınmasını istiyor.
Tahran geçen hafta herhangi bir yaptırımın gündeme gelmesi durumunda nükleer silahsızlanma anlaşmasından çekilme tehdidinde bulundu. Batılı ülkeler İran'ın nükleer programının askeri amaçlı olduğunu iddia ederken, Tahran hedeflerinin elektrik enerjisi üretimi olduğunu söylüyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.