Diyarbakır'da, "Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı"nda konuşan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, konferansın Kürt siyaset yolunu aydınlatacağını belirterek, "Birçok kazanım elde edildi ya da edilecek diyemeyiz. Ama bu farklı bir başlangıç. Bizi amacımıza ulaştıracak olan halkla birlikte yürütülecek mücadeledir. Türk devletinin yürüttüğü siyaset 100 yıldır değişmedi. Türk devletinin beyni Kürt halkının yokluğu üzerine şekil almış durumda" dedi.
Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin ardından Kürt sorununun tartışılması ve çözümü için Ankara'da yapılan "Barış ve Demokrasi Konferansı"nın ardından ikinci konferans olan "Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı" ise Diyarbakır'da başladı. Liluz Otel yapılan konferansa; Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eş başkanları Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, KADEP Genel Başkanı Lütfü Baksi, DDKD Genel Başkanı İmam Taşçıer, Alevi, Ezîdi, Süryani, Ermeni gibi inanç grupları, siyasi partiler, bölge baro başkanları, aşiret liderleri, kanaat önderleri, aydın ve sanatçılar katılırken konferans, "Ey Raqîp" marşı eşliğinde yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
Ardından konferansta ilk olarak konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, konferansın Kürt özgürlük hareketinin yolunu aydınlatacak bir ışık olacağını belirterek, "Çok önemli tartışmalar yürütülecek. Bugün burada halkımızın geleceğine ilişkin konuşuyor, tartışmalar yürütebiliyorsak şehitlerin sayesindedir. Seyit Rıza'dan, Gazi Muhammed'e, Mazlum Doğan'dan Sakine Cansız'a... Tüm Kürdistan şehitleri önüne saygı ile eğiliyorum. Umut ediyorum ki; 21. yy Kürdistan halklarının yüzyılı olacak" dedi. Bugünün tarihi bir gün olduğuna dikkat çeken Baydemir, inançlı ve umutlu olduğunu vurgulayarak, "Konferansla birlikte beklentilerimiz ve mesuliyetlerimiz daha da artacak. Özgürlük için ittifak ile bağlı olmalıyız" dedi.
'Kürtler özgürleşmeden kimse özgürleşmez'
Ardından konuşma yapan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ise, konferansın Kürt siyaset yolunu aydınlatacağını belirterek, Kürt sorununun çözümü için PKK Lideri Öcalan'ın tarihi bir fırsat verdiğini ifade etti. PKK Lideri Öcalan ile yapılan görüşmelerde bir çok konunun tartışıldığını kaydeden Türk, "Bir çok kazanım elde edildi ya da edilecek diyemeyiz. Ama bu farklı bir başlangıç. Bizi amacımıza ulaştıracak olan halkla birlikte yürütülecek mücadeledir. Türk devletinin yürüttüğü siyaset 100 yıldır değişmedi. Türk devletinin beyni Kürt halkının yokluğu üzerine şekil almış durumdadır" dedi. Kürt halkının önemli bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Türk, Kürt halkının Ortadoğu'da onurlu bir mücadele yürüttüğüne ve Kürt sorununun Ortadoğu'da birinci sorun haline geldiğini söyledi. Verdiği mücadele ile dinamik gücüyle Ortadoğu siyasetini etkilediğini kaydeden Türk, şunları ifade etti: "Kürtler özgürleşmeden kimse özgürleşmez. Türk devleti Kürtleri kucaklamadan demokratik bir sistem oluşturamaz. Emeğimizle süreci ilerleterek çözüme kavuşturmalıyız. Sayın Öcalan'ın başlatmış olduğu süreci desteklemek ve sahiplenmek insani bir sorumluluktur. Kürt halkı bu konferansla birlikte çalışmalarını ortaklaştıracak bir komisyon oluşturmalıdır. Bu komisyon Sayın Öcalan, Kandil ve devletle görüşmeler yapabilmeli. Bu komisyonda tüm kurum temsilcileri ve siyasetçiler yer almalıdır. Bu komisyonla birlikte uluslararası çalışmalar yapılmalı" diye konuştu.
'Kürtler kadim bir geleneğe sahiptir'
Ardından konuşan KADEP Genel Başkanı Lütfi Baksi, tarihe dönüp bakıldığında Kürt sorununun ortaya çıkışının en büyük nedeninin Ortadoğu'nun modernizasyon sürecinde Kürtlerin devletleşememesi olduğunu belirterek, Kürtlerin Ortadoğu coğrafyasında azımsanmayacak bir nüfusa ve kadim bir geleneğe sahip olduğunu söyledi. Baksi, "Kürdistan 4 parçaya bölünmüş durumda. Siyasi ve tarihi anlamda Kürt sorunu aslında Kürtlerin devletleşememe sorunudur" dedi.
'Daha fazla karakolla sorunu çözemezsiniz'
ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise tarihi Diyarbakır Newroz'unda PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine yeni bir sürecin başlatıldığına dikkat çekti. Gezi Parkı olaylarına da değinen Çiftyürek, "Taksim bir öfke patlamasıdır" dedi. Devletin olağanüstü bir çabayla Kürt sorununu çözme noktasında bir takım adımlar atmaya çalıştığını belirten Çiftyürek, "Kürtler hiç bir zaman demokratik çözümü reddetmemişlerdir; ancak çözüm paketi denilen şeyde ne var? İçeriği ne? Daha fazla karakol yaparak, bu sorunu çözemezsiniz" değerlendirmesinde bulundu.
'Konferans çözüm sürecini ilerletecektir'
Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) adına konuşma yapan Hidayet Kudat ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çabalarıyla yeni bir sürecin başladığına dikkat çekerek, Gezi Parkı direnişini de selamladıklarını ifade etti. Kadınlar olarak küllerinde dirilerek yeniden dünyaya geldiklerini belirten Kudat, hiç bir gücün iradeleri önünde duramayacağını kaydetti. Kudat, "Parçalayan, bölen ırkçı politikaların zamanı geçmişse de hala etkilerini görüyoruz. Hegemonik güçler dini politikleştirerek mezhepler üzerinden birbirilerini boğazlayacak aşamaya gelmiştir. Ortadoğu'yu bu politikalardan bağımsız değerlendiremeyiz" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın yeni bir süreç başlattığına dikkat çeken Kudat, "Sayın Öcalan demokratik kurtuluş ve özgür yaşam hamlesini başlattı" dedi. Ancak yasal ve anayasal değişimlerin yapılması yerine karakol, baraj, cezaevi ve koruculaştırma çalışmalarının yürütüldüğüne dikkat çeken Kudat, "Konferansla birlikte çözüm sürecinin ilerleyeceğine inanıyoruz" diye belirtti.
Konferans yapılan konuşmalarla devam ediyor.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.