• BIST 9346.48
  • Altın 3957.793
  • Dolar 38.0572
  • Euro 43.1982
  • İstanbul 6 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 12 °C

'Kürtler Provokasyon Kaynağı Olarak Görülmek İstemiyor'

'Kürtler Provokasyon Kaynağı Olarak Görülmek İstemiyor'
Diyarbakır Barosu eski başkanı Mehmet Emin Aktar, Gezi Parkı protestoları hakkındaki düşüncelerini Amerika'nın Sesi'ne anlattı.

Çevreci kaygılarla başlayan, ancak polisin Taksim Gezi Parkı’ndaki eylemcilere orantısız güç kullanmasıyla büyük bir öfke doğuran ve Türkiye’nin birçok bölgesine yayılan gösteriler, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin özellikle son politikalarına karşı genel bir tavır ortaya koydu. Aynı şekilde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son on yıllık iktidarı boyunca daha otoriter hale geldiği kanısı yayıldı. 

Belli bir siyasi ideolojiye tutunmayan gösteriler genel anlamda “özgürlüklerin geri alınmaya çalışması” izlenimi yaratıyor. Zaman zaman siyasi gruplarla polis arasında sert çatışmalar yaşansa da, uzmanların da çoğunlukla katıldığı ve son kamuoyu yoklamalarının da ortaya koyduğu gibi, göstericilerin çoğu siyasi görüş temsil etmedi, eylemleri sahiplenmek isteyen siyasi oluşumları da dışladı. 

eminaktar200.jpgEylemlere Kürtler bireysel olarak katılsa da, Kürt siyasi oluşumları Gezi Protestoları’nda aktif bir tavır almayı reddetti. Diyarbakır Barosu eski başkanı Mehmet Emin Aktar’a göre bunda birkaç neden yatıyor. Kürtlerin yıllardır zaten benzer mücadeleler verdiğini, çok sayıda bireyini sert polis müdahalelerinde kaybettiğini hatırlatan Aktar, özellikle Barış Süreci’nin başladığı bir dönemde Kürtlerin “provokasyon kaynağı” olarak görülmekten kaçınmasından dolayı Gezi Parkı eylemlerine katılmadığını söylüyor. Aktar, bu şekilde hükümetin, pazarlık yapmak istediği Kürtlerden ödün koparma olasılığının azaldığına işaret ediyor. 

Diyarbakır Barosu eski başkanı Aktar, ayrıca eylemlere katılan ve Kürtleri dışlamakla suçladığı Cumhuriyet Halk Partisi, İşçi Partisi ve Türkiye Komünist Partisi gibi sol hareketlerin bile, Gezi Parkı eylemcileri tarafından dışlandığını söylüyor. 

Gezi Parkı protestolarının “demokratik ve sivil bir eylem olarak kendiliğinden geliştiğinin” altını çizen Mehmet Emin Aktar, eylemcilerin “yurttaşlık bilinciyle hareket ettiğini” belirtiyor. 

Diyarbakır Barosu eski başkanı Mehmet Emin Aktar’la Amerika’nın Sesi Kürtçe Bölümü’nden Mutlu Çiviroğlu’nun yaptığı söyleşiyi, aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz. 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • Muzaffer Saglam07 Haziran 2013 Cuma 10:12Bir provokasiyondu!

      Istanbul Taxim'de ki eylem bir provokasiyondu, sebebide basta hem Kurd sorunun cozumunu engellemek ve hemde Turkiye'yi dahada ozgur bir ortama kavusturmakti. Bu eylemi duzenliyenlerion basini IP (Isci Partisi) ve ADA (Ataturk Ducunde Dernegi) birlikte yaptilar. Bunu kim yaptirdi derseniz iste tabiki eski darbeleri (27 mayis, 12 Mart, 12 Eylul, Subat 96) yi gerceklestirmis olan perde arkasinda'ki karanlik kesimler yaptirdilar. Cunki bunu aynen gecmislerde'kiler gibi gerekce gosterip hem hukumeti uzaklastirmakti vehyemde yeni bir askeri darbeyi yapmakti. Bu gercek tum medya tarafindan ispatl

      Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89