• BIST 9338.58
  • Altın 3934.18
  • Dolar 38.0329
  • Euro 42.8748
  • İstanbul 4 °C
  • Diyarbakır 7 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 9 °C
  • Berlin 7 °C

'Kürt Ulusal Kongresi'ne bir meclis de gerekir'

'Kürt Ulusal Kongresi'ne bir meclis de gerekir'
'Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi' üyesi Ronahi Serhat, kongre hazırlıklarının ulaştığı düzeyi ve bu konudaki soruları yanıtladı.

"Kürt Ulusal Kongresi"ne sunulmak üzere hazırlanan karar tasarılarında tüm Ortadoğu halklarını ilgilendiren kararların olduğuna dikkat çeken "Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi" üyesi Ronahi Serhat, bir halkın kendi birliğini istemesinin başka devletler veya halklar için hiçbir zaman tehdit anlamına gelmeyeceğini söyledi.Kongrede oluşturulacak olan birlik modeline ilişkin olarak da değerlendirme yapan Serhat, "Kongre başkanlığının sekretarya mı, başkanlık divanı mı, sözcülük mü olacağına komisyonlar karar verecek" dedi.

"Kürt Ulusal Kongresi"ne ilişkin 22 Temmuz günü Hewler'de yapılan toplantının ardından kongreye ilişkin hazırlık komisyonunun çalışmaları devam ediyor. Kongre tarihine ilişkin olarak hazırlık komitesi tarafından şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmazken, kongre hazırlıklarının ulaştığı düzeyi "Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi" üyesi Ronahi Serhat DİHA'ya değerlendirdi.

Kongre hazırlıklarının yürütülmesinden 21 kişilik hazırlık komitesinin sorumlu olduğunun altını çizen Serhat, komite olarak çalışmalarında hazırlık komitesinde yer alamayan tüm siyasi çevrelerin de görüşlerini alarak onları da hazırlık çalışmalarına katmayı yöntem olarak esas aldıklarını kaydetti. Serhat, bu amaçla hazırlık komitesi adına ilgili çevreleri hem bilgilendirme hem de görüşlerini alma amaçlı bir enformasyon birimi oluşturduklarını söyledi.

47137

Kongre hazırlıklarına başlarken kongrenin bir kez toplanıp dağılması değil de daimileştirilmesi için bir mekanizma oluşturmak gerektiği düşüncesiyle çalışmaya başladıklarını belirten Serhat, "Yapılan birinci toplantıdan bu yana bu görüş ön plandaydı. Kürdistan'daki tüm partiler, sivil toplum örgütleri ve kadın hareketi de bu görüşten yanaydı. Bu konuda çok incelikli olmasa da kongrenin nasıl olacağına yönelik kalın hatlarla tartışmalar yürütüldü. Bu kongre nasıl daimileşecek, devamı nasıl gelecek ve kendisini nasıl örgütleyecek tartışmaları yapıldı. O açıdan bu konuya yönelik çalışmalar sürüyor" dedi.

'Kongre bir başkan seçmeyecek'

"Kürt Ulusal Kongresi"ne ilişkin olarak hem Kürt hem de uluslararası kamuoyunda en çok tartışılan "Kürt Ulusal Kongresi başkanı kim olacak?" sorusuna da cevap veren Serhat, şöyle konuştu; "Her şeyden önce bu kongre bir başkan seçmeyecek. Zaten Kürt halkının kalbinde, beyninde yer edinenler bellidir. Bu kongre sadece kongrede alınacak kararların takipçisi olmak, o kararların uygulanması üzerinde durmak, bir üst konsey ya da koordinasyon oluşturmakla yükümlüdür."

'Önemli olan birlik modelinin demokratik olmasıdır'

"Kürt Ulusal Kongresi"nin modeline ve başkanlık sistemine ilişkin olarak bir komisyonun çalışma yürüttüğünü kaydeden Serhat, "Model Komisyonu"nun çalışmalarına ilişkin şunları dile getirdi: "Kongrenin modeline ilişkin olarak sekreterlik, dönüşümlü sözcülük gibi farklı görüşler var. Ama önemli olan demokratik olmasıdır. Bu çok önemlidir. Dört parçanın özgünlüklerine göre, aynı zamanda yurtdışındaki Kürt halkının kendisini oluşturulacak olan konsey içerisinde nasıl bulacağı konusu önemlidir. Bu konuya ilişkin farklı farklı görüşler söz konusu. Fakat en temelde demokratik olması önemlidir.

Konsey içerisinde kadın kotasının en az yüzde kırk oranında yer almasını önemli görüyoruz. Yine aktif mücadele içerisinde yer alanların temsiliyetinin olması da önemlidir. Bu yönlü farklı görüşler var. Komisyonlar bu görüşleri bir araya getirip, sekretarya mı, başkanlık divanı mı, sözcülük mü olacak bunu netleştirecekler. Aynı zamanda bu kongreye bir meclis de gerekiyor. Meclisin kaç kişiden oluşmasına dönük de farklı görüşler var. Yüz elli kişi olsun diyenler, farklı görüş belirtenler de var. Fakat önemli olan bir meclisin ve yönetimin oluşturulmasıdır. Bu yönetim kendi içerisinde çalışma paylaşımına gidecek. İşte her kurum temsilini bulacak biçiminde şekli, sembolik değil, Kürt halkının geleceğini belirleyip, günlük siyasette yer almayacak şeklinde değil, sadece manevi bir kurum da değil. Bunun yanı sıra ulusal görevlerini yerine getirecek bir pratik içerisinde de olacak."

'Ulusal kongre Kürt halkının ulusal varlığına resmiyet kazandırma kongresidir'

Toplam sekiz karar tasarısı belgesi hazırladıklarını söyleyen Serhat, bu belgelerin temel ilkeler, strateji, siyaset, meşru-savunma, medya, ekonomi ve ekoloji, özgür toplum ve kongre modeli belgelerinden oluştuğunu kaydetti. Bu konularda toplam sekiz komisyonun çalıştığını belirten Serhat, karar tasarılarında Ortadoğu halklarını da ilgilendiren hususlar olduğunun altını çizdi. Çeşitli medya kurumlarında, "Bazı devletler kongrenin olmasını istemiyor, kuşkuları var, falanca devlet kendisi açısından bunu bir tehlike olarak görüyor" türünden yazıların yer aldığına atıfta bulunan Serhat, "Tüm bunlar boş kuşkulardır. Bir halkın birliği bir başka devlete zarar vermez, şimdiye kadar da vermemiştir.

Hele de Kürtler açısından bu hiç böyle değildir. Çünkü Kürtler şimdiye kadar hep barış, özgürlük ve demokrasiyi dillendirdiler. Barış, huzur, demokrasi ve özgürlük hakkından mahrum bırakılan, uzak tutulan halk Kürt halkıdır. Kürtlerin başkalarının hakkını gasp etme gibi bir durumu yoktur. Bilakis Kürtler baskı altındadırlar. Her halk kendi ulusunu yaratmıştır. Parçalı kalan, zayıf kalan Kürt halkıdır. Kürtler de bu kongreyle birlikte bu parçalanmışlığı tamamlamak istiyorlar. Aslında Kürt halkının vermiş olduğu mücadele dört parça Kürdistan ve yurtdışındaki Kürtler açısından siyasi ve kültürel bir düzey yaratmıştır. Kongre yeni bir şeyi yaratma değil, var olanı resmiyete bağlayıp, karara bağlamak amaçlı yapılacaktır. Yani Kürt halkının bugün gelmiş olduğu düzeyi resmileştirmektir" dedi.

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    • arjin14 Ağustos 2013 Çarşamba 11:58ulus devlet....

      pkk, ulus devletlere karşı bu kongrede ulus adına söyleyecek neyi var acaba?

      Yanıtla (0) (1)
    • Derwês.14 Ağustos 2013 Çarşamba 15:13Bir dost tavsiyesi

      Abdullah Ocalan'in Demokratik ulus, demokratik toplum modelini biraz okusaydin bu sorunun cevabini çok rahat alirdin kardesim.

      Yanıtla (1) (0)
    • salih kaya15 Ağustos 2013 Perşembe 00:39ulu önder

      her saat başı ortaya bir proje atılıyor demokratik ulustan sonra çok şey değişti.bağımsız kürdistan, federasyon, özerklik, demokratik konfederalizm, demokratik özerklik, demokratik cumhuriyet , kültürel haklar en son baktı türkler kabul etmiyor tabi bizim önder sıkı pazarlıkçı sonunda misakı milliyi türklere kabul etirti. gerçi türklere borçlu çıktık ama misakı milli için çok çalışıp batı ve güney kürdistanı türklere bağladık mı borcumuzu ödemiş olacaz.(!)

      Yanıtla (0) (0)
    • arjin15 Ağustos 2013 Perşembe 02:15demokratik ulus

      buyur sen açıkla ... en merak ettiğim konuların başında da demokratik ulus gelir.... nedir bu demokratik ulus... gerçekten öğrenmek istiyorum.... googleden araştırdım sadece apo bunu söylemiş.... yok böyle bir terim.. bırakın milletin aklı ile alay etmeye.... apo yu okusaydın anlarmışım.... zaten sizin gibiler yüzünden insanlar onun evine gidip ordaki toprağı yiyiyor.... her şeyin başına demokraik koyma siyasetide zaten demokratik olamadığınızdan geliyor... ezilen bir halkın bu kadar demokratik demesi abes....

      Yanıtla (0) (1)
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89