Kürdistan'ın dört parçasından gelen tüm siyasi çevrelerin 22 Temmuz günü Hewler'de biraraya gelmesiyle startı verilen Kürt Ulusal Kongresi hazırlıkları devam ederken, Kongre Hazırlık Komitesi yaklaşık bir aydır yürüttükleri çalışmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmak için Hewler'de Saad Abdulla Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi sekreteryası üyeleri Ronahi Serhat, Kemal Kerküki ve Sadi Pira'nın katıldı.
Hazırlık Komitesi adına hazırlanan ortak açıklama metnini Kürtçenin Kurmanci lehçesinde Ronahi Serhat, Sorani lehçesinde ise Kemal Kerküki okudu.
600 DELEGE 300 MİSAFİR
Dört parça Kürdistan ve yurt dışında yaşayan Kürt halkını temsilen oluşan Ulusal Kongre Hazırlık Komitesi'nin ilk toplantısında çalışma prensiplerini ve esaslarını oluşturarak çalışmaya başladığına vurgu yapılan açıklamada, bu bir aylık süre zarfında Hazırlık Komitesi'nin tüm örgütlü yapıların ve tüm bireylerin katılımını ve katkısını sağlamayı esas aldığı belirtildi. Kongre Hazırlık Komitesi'nin tüm kararlarını oylama yöntemiyle değil, mutabakat ve anlayış ortaklığı ve bunun için sonuna kadar tartışmayla ikna yöntemiyle aldığının altı çizildi. Kongre hazırlık çalışmaları döneminde arzulandığı gibi katkı ve katılım sağlayamadıkları özeleştirisini yapan Hazırlık Komitesi, herşeye rağmen tartışmaların esas yapılacak olan yerinin kongre ortamı olacağına işaret etti. Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi'nin aldığı en temel kararlara açıklamada şu şekilde yer verildi: "Kongre 15-16-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. 600'ü delege, 300'ü misafir olmak üzere toplam 900 kişi davetlidir."
YÜZDE 40 KADIN KOTASI
Delegelerin parçalara ve alanlara göre dağılımı ve kota uygulamasına ilişkin yaşanan sorunlara da açıklamada şu şekilde açıklık getirildi: "Dört parça ve yurt dışı üzerinden 600 kişilik delege dağılımında parça nüfus yoğunluğu, siyasi etkinlik durumu göz önünde bulundurulması temel prensiptir. Her parçanın örgütlenme ve siyasi şartlarının farklılığı kotaların dağılımında gözetilecektir. Her Kürdistan parçası kendisi için belirlenen sayıyı kendi demokratik iradesiyle dağılımını yapacaktır. Ancak bu dağılımda parçaların örgütlenme düzeyi birbirinden farklı olmakla birlikte yüzde 10 gençlik hareketlerine, yüzde 10 şahsiyetlere, yüzde 35 sivil toplum örgütlenmelerine, yüzde 45 siyasi partiler için belirlenmiştir. Kadın hareketleri demokratik sivil toplum örgütlenme alanında yer almakla birlikte gençlik, siyasi parti ve şahsiyetlerde yüzde 40 cins kotasının esas alınması temel bir karardır. Her parçanın buna göre delegasyonunu belirlemesi kararı alınmıştır."
Hazırlık Komitesi'nin bugüne kadar oluşturulan 8 komisyon üzerinden yürüttüğüne vurgu yapılan açıklamada, komisyonlar şu şekilde sıralandı; Ortak Prensipler ve Kürt Halkının Demokratik Çözüm Stratejisi Komisyonu, Siyasi ve Diplomasi Komisyonu, Özgür Toplum Komisyonu (Kadın Komisyonu, Gençlik Komisyonu, Çocuk Komisyonu, Sivil örgütlenme Komisyonu), Kültür-Dil-Sanat-Aydınlanma Komisyonu, Ekonomi-Ekoloji Komisyonu, Meşru Savunma Komisyonu (Gaziler, siyasi tutsaklar), Basın Komisyonu, Kongre Modeli Komisyonu.
‘KÜRT HALKININ BİRLİĞİ HİÇBİR GÜCE KARŞI DEĞİLDİR’
Komisyonlarda doğrudan Hazırlık Komitesi üyelerinin yer aldığı gibi dışarıdan da katılımlarla tartışma zenginliği sağlandığına vurgu yapılan açıklamada, komisyonların taslak projelerinin ilk halini bugün itibariyle tamamlandığına ve bundan sonra Hazırlık Komitesi'nin hazırlanan tüm projeler üzerinde ortak tartışarak son halini vereceğine dikkat çekildi.
"Kürt halkının bu tarihi buluşmasına tanıklık etmek isteyen, dostluğunu, desteğini, dayanışmasını esirgemek istemeyen, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarda çözümünden yana olan, bu acının bitmesini isteyen, barıştan, Kürt halkıyla özgürlüğe ve eşitliğe dayalı birliğinden, kardeşlikten yana olan bu amaçla çalışma yürüten, emek veren herkesi yanımızda görmekten mutluluk duyarız" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Kürdistan'da yaşayan diğer halklar, farklı inanç toplulukları, Kürt halkının dostları başta olmak üzere Kürt sorunuyla alakalı bölge devletleri, uluslararası siyasi güçler, Avrupa devletleri, demokratik-siyasi örgütler, uluslararası kuruluşlar, değerli şahsiyetler misafir olarak davetlidir. Ortadoğu barışına da vesile olacak, Ortadoğu halklarının da acısının dinmesini sağlayacak, Demokratik Ortadoğu birliğine giden yolu açacak olan bu tarihi demokrasi ve özgürlük projesini tartışacağımız 1. Kürt Ulusal Birlik Kongresi'nde herkesi yanımızda görmekten büyük onur ve mutluluk duyacağımızı önemle belirtiyor, bir kez daha siz değerli basın kuruluşları aracılığıyla davetimizi yineliyoruz."
Açıklamada sonuç itibarıyla şu hususun altı çizildi: "Kürt halkının bir tek talebi vardır. O da tarihi zulmün, haksızlığın giderilmesi ve her halk gibi onurluca yaşama hakkını, kimliğini, özgürlüğünü elde etmektir. Kürt halkının birliği hiçbir güce ve devlete karşı değildir. Kürt halkının birliği çatışma ve savaşı değil, Ortadoğu halklarıyla birlikte demokratik çözümü ve barışı tesis edecektir."
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.