• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 0 °C

Kürt Ulusal Kongresi neden ertelendi?

Kürt Ulusal Kongresi neden ertelendi?
Kürt Ulusal Kongresi’nin ertelenme nedeninin özellikle delege dağılımı ve kongre modeli üzerinde yoğunlaştığı bildiriliyor.

Hewler’de yapılması öngörülen Kürt Ulusal Kongresi’nin ikinci kez ertelenmesini değerlendiren Kongre Hazırlık Komitesi üyeleri, kongrenin parlamento seçimlerinden dolayı ertelendiğini söylerken, tartışmaların da özellikle delege dağılımı ve kongre modeli üzerine yoğunlaştığına dikkat çekiyorlar.

Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi Salı günü yaptığı yazılı açıklama ile kongre tarihinin 25 Kasım'a ertelendiğini duyurdu. Böylece Ağustos ayında yapılması öngörülen kongre ikinci kez ertelenmiş oldu. 15-17 Eylül olarak belirlenen bir önceki tarihin, 21 Eylül’de yapılacak Federal Kürdistan Bölgesi parlamento seçimlerine denk gelmesi nedeniyle ertelendiği açıklandı.

Federal Kürdistan Bölgesi medyasında Ulusal Kongre Hazırlık Komitesi üyelerine dayandırılarak geçen haberlerde, kongrenin bazı konulardaki anlaşmazlıklar üzerine ertelendiğini iddia etti. Anlaşmazlık yaşanan konuların başında ise kongre modeli ve delege paylaşımı olduğu belirtiliyor.

KERKÜKİ: KONGRENİN DAHA RAHAT BİR DÖNEMDE YAPILMASI İSTENDİ

İddiaların dayandırıldığı isimlerden birisi olan hazırlık komitesinin KDP Temsilcisi Dr. Kemal Kerküki DİHA’ya yaptı: "Kongre seçim dönemine denk geldi. Güney Kürdistan'da tüm siyasi kesimler, halk hepsi ağırlığını seçimlere vermiş. Bundan dolayı kongrenin daha rahat bir dönemde yapılması istendi. 17 Ekim günü tartışıldı. Ama Kurban Bayramı'na denk geldi. Ondan sonra da Güney Kürdistan'da eyalet seçimleri ve propaganda dönemi başlıyor. Bundan dolayı arkadaşlar 25 Kasım gününü, hiçbir seçim çalışmasının kalmadığı bir dönemde yapılmasını uygun gördüler."

Hazırlık Komitesi içinde sorunların olduğu yönündeki iddiaları değerlendiren Kerküki, "Eğer hepimizin görüşleri aynı olsaydı kongre yapmaya gerek olmazdı. Ama bazı basın kuruluşlarının dile getirdiği gibi sanki karşı karşıya durmuş, kavga ediyoruz. Öyle değil, abartıyorlar. Kongrenin nasıl yürütüleceğine ilişkin birçok konu netleşmiş durumda. Kongreden sonrasına ilişkin de görüşmeler devam ediyor. Delegelerde dağıtılacak. Çok önemli bir sorun değil. Hepimiz bu konuda gönülden çalışıyoruz. Önümüzde çok ciddi bir sorun görmüyorum" şeklinde konuştu.

SERHAT: ERTELEME ÖNERİSİ GÜNEYLİ PARTİLERDEN GELDİ

Kongrenin ertelenmesine ilişkin önerinin Federal Kürdistan Bölgesi'ndeki partilerden geldiğini belirten hazırlık komitesi üyesi Ronahi Serhat ise, kongrenin ertelenmesinin halkta "Kongre olacak mı olmayacak mı" endişesi yaratmaması gerektiğini söyledi. Kongrenin ertelenmesine ilişkin Kürt halkından hoşgörü dileyen Serhat, son günlerde tartışma konusu haline gelen delegasyonun parçalara göre dağılımı hususunda şunları söyledi; "Parçaların nüfus düzeyi ve parçaların siyasi etkisi göz önünde bulundurularak bir delege dağılımı yapılacak. Burada hem demografik durum hem de siyasi etki düzeyi göz önünde bulundurulacak. Bundan dolayı örneğin Rojava Kürdistan'ı 3 milyon desek ki bir tek bunu göz önünde bulunduralım, bu gerçekçi olmaz. Çünkü Kongre'nin Rojava'ya ilişkin bir tutum göstermesi gerekecek. Tüm bu durumları göz önünde bulundurarak bir dağılım yapılacak."

KONGRE MODELİ TARTIŞMALARI, EŞBAŞKANLIK MI, BAŞKANLIK MI?

Tartışılan bir diğer temel konu ise kongre modeli olarak dikkat çekiyor. Bu konuda tartışmaların hala devam ettiğini dile getiren Serhat, aradıkları modelde olmasını istedikleri kriterleri şu şekilde anlattı: "Öyle bir model oluşturmalıyız ki; daha demokratik, tüm parçalar bundan rahat, tüm siyasi partiler memnun, genç-kadın herkes memnun olsun. Çünkü bu Kürt toplumu adına kurulacak. Siyasi partilerin koalisyonu değil. Bundan dolayı demokratik olmasını ve kadınları temsil etmesini biz çok önemli görüyoruz. Kürdistan'da kadınlar her yerde eşit düzeyde yer alma düzeyine ulaşmış bulunuyor. KCK olarak bizim modelimiz bellidir. Biz kadın, toplum, kadın, erkek eşitliğini çok önemli görüyoruz. Devrimimiz bu temel üzerinden gelişti. Tabi bu modellerin hiçbiri daha belli değil. sekretarya mı, eşbaşkanlık mı, yürütme konseyi mi, meclis mi? bunların hepsi daha öneri ve görüş düzeyindedir. Biz KCK ve KJB olarak kongre yönetim sistemi için eşbaşkanlık gibi bir sistemi önemli görüyoruz. Tabi bunların hepsi tartışma konusu hala, tartışılıyor."

İBRAHİM: PARÇALARIN SİYASİ ETKİSİ DE ÖNEMLİ

Hazırlık komitesi İslami Hareketler Temsilcisi Halil İbrahim, delegelerin bölgelere göre dağılımının önemli bir konu olduğunun altını çizerek, "Çeşitli şeyler söyleniyor. Parçaların nüfus yoğunluğunun ölçü alınmasını isteyenler var. Tabi, 20 milyonluk bir parça ile 2-3 milyonluk bir parçanın aynı olması düşünülemez. Bu makul bir öneri. Ama Güney Kürdistan gibi bir parçanın siyasi, diplomatik, ekonomik etkisi de önemli. Bu ölçünün de göz önünde bulundurulması gerekir. Diğer taraftan Rojava Kürdistan'ı var. Orada tarihi imkanlar var. Orada Kürtler bir devrim içinde, savaş içindeler. O da önemli bir konu. Bunun da göz önünde bulundurulması lazım. Delege dağılımında bu üç hususun göz önünde bulundurulması gerekir. Tabi Rojhılat'a şimdi bir şey yok, ama belki orada da on gün sonra bir şey olur. Belli değil. Bu yüzden her şeyin göz önünde bulundurulması gerekir" dedi.

Kongre modeline ilişkin 21 kişilik Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi içinde herhangi bir tartışmanın şu ana kadar yürütülmediğini kaydeden Halil İbrahim, "Kuzey Kürdistanlı kardeşlerimiz eş başkanlık sistemi öneriyorlar. Bizler bir başkan ve birkaç yardımcısı olsun diyoruz. Bir de başkanlık konseyi önerileri var. Bunlar üzerine tartışılacak. Hangisi olacak bakacağız. Ama başkan da olsa, eşbaşkan da olsa mutlaka dönemsel olmalı. Kendi iç tüzüğünde sırayla nasıl aktarılacağı belirlenmeli. Her biri en fazla iki yıl için olabilir. İki yıldan fazla başkanlık yapması olmaz" ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89