• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin -2 °C

Kürt partileri Rojava için anlaştı

Kürt partileri Rojava için anlaştı
Suriyeli Kürt partileri PYD ve KDP yanlısı ENKS, Rojava bölgesinin askeri ve siyasi yönetiminin paylaşılması konusunda anlaşmaya vardı.

Federal Kürdistan başkanı Mesut Barzani arabuluculuğunda görüşen Suriyeli Kürt partileri PYD ve KDP yanlısı ENKS, Rojava bölgesinin askeri ve siyasi yönetiminin paylaşılması konusunda anlaşmaya vardı.

KDP çizgisindeki Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) kaynaklarının Al Jazeera’ya verdiği bilgiye göre, taraflar arasındaki anlaşma Federal Kürdistan Yönetimi lideri Mesut Barzani’nin de hazır bulunduğu ortamda imzalandı.

Anlaşma, Suriye’nin Kürt bölgesi Rojava’nın yönetiminde uzun süredir ihtilaf yaşayan PYD ve ENKS’nin Rojava’daki askeri ve siyasi yönetimi paylaşmasını öngörüyor.

Anlaşmada PYD’nin Rojava'da ilan ettiği kantonlarla ilgili herhangi bir karar yer almıyor.

Mesut Barzani anlaşmanın imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada, anlaşmayı destekleyeceğini ve anlaşmanın hayat bulması için elinden gelen yardımı yapacağını söyledi.

Barzani Rojava halkına yardımlarını esirgemeyeceğini vurguladı.

IŞİD’in Kobani saldırısı PKK/PYD ve KDP arasındaki Rojava’da etkinlik mücadelesini derinleştirmişti. Kobani'ye yapılacak peşmerge desteği ve askeri yardım Rojava’daki iktidar mücadelesinde de pazarlık konusu oldu.

Anlaşmazlık noktaları

Duhok’ta müzakereler yürüten PYD ve KDP çizgisindeki ENKS iki temel noktada anlaşmazlık yaşıyordu.

Bunlardan ilki PYD’nin 2014’de tek taraflı olarak üç ayrı bölgede ilan ettiği Afrin, Cezire ve Kobani kantonundaki yönetim biçimi.

İkincisi ise Suriye iç savaşına yönelik genel tutum ve Suriye Arap muhalefeti ile Kürtlerin ilişkisi.

PYD ve ENKS arasında Barzani’nin himayesinde 2012 Haziran ayında Erbil Anlaşması yapılmış, Suriye’de ağırlıklı alarak Kürtlerin yaşadığı bölgelerde PYD ve diğer partiler ortak yönetim kurma, silahlı güçlerini de birleştirme kararı almıştı. Ancak bu iki konu üzerindeki anlaşmazlıklar yüzünden Erbil Anlaşması yenilenmesine rağmen hayata geçirilemedi PYD Ocak 2014’te üç bölgede kanton yönetimi ilan ettikten sonra, diğer partilerin bu bölgelerde faaliyet göstermesine de izin vermedi. Bu partilerin yöneticileri kanton ilanını ‘emrivaki’ olarak tanımladı, üyelerinin bir kısmı Güney Kürdistan topraklarına geçmek zorunda kaldı.

PYD’nin tek silahlı güç olduğu bu bölgelerde Barzani yönetimi diğer partilerden savaşçıları 2012 yılında eğitti. Barzani’nin bu eğitimi sağlaması, Federal Kürdistan yönetimi ve PYD arasında gerilime neden oldu. PYD bu savaşçıların gelmesine izin vermedi. Hatta bölgeye giren bazı küçük grupları da tutukladı.

PYD ve diğer Kürt partilerin anlaşamadığı iki nokta

PYD ve diğer Kürt partilerinin anlaşamadığı başka bir nokta da rejimle ilişkiler. ENKS hem PYD’nin aksine rejim ile işbirliği yapmamaktan yana, hem de yine PYD’nin aksine, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) ile birlikte hareket ediyor ve SMDK yönetiminde temsil ediliyor.

Türkiye de PYD’yi muhatap olarak almak için, PYD’nin Suriye rejimiyle işbirliği yapmaya son vermesini ve Suriye muhaliflerine katılmasını, Suriyeli diğer Kürt grupların tanımadığı kanton yönetimi gibi emrivakilerden kaçınmasını istiyor. Türkiye’nin PYD’ye koştuğu üçüncü şart da Türkiye’nin güvenliğini tehdit edecek faaliyetler içinde olmaması.

PYD yönetimi, Rojava'da Afrin, Kobani ve Cezire kantonlarını ilan etmişti. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89