Kürdistani Parti Girişimi(KPG) Meclisi, 07-08 Eylül 2014 tarihlerinde Diyarbakır’da toplandı.
Girişimden toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, 2 yıla yakın bir süredir devam etmekte olan çalışmaların değerlendirildiği ifade edilerek, “Açık, meşruiyeti esas alan, Kürdistani bir kitle partisinin kurulması kararı alındığı” belirtildi. KPG’nin açıklaması şöyle:
PARTİLEŞME KARARIMIZI HALKIMIZA MÜJDELİYORUZ
Kürdistani Parti Girişimi(KPG) Meclisi 07-08 Eylül 2014 tarihinde Diyarbakır’da toplandı.
Kürdistan’ın dört parçasında da önemli gelişmelerin yaşandığı bir süreçte toplanan Meclisimiz, 2 yıla yakın bir süredir devam etmekte olan Kürdistani Parti Girişimi çalışmalarıyla ilgili olarak yapmış olduğu değerlendirmeler sonucunda, açık, meşruiyeti esas alan, Kürdistani bir kitle partisininin kurulması kararını aldı.
KPG Meclisi, Kuzey Kürdistan’da birbirine yakın düşünsel ve siyasal perspektife sahip en geniş Kürdistani potansiyelin tek bir siyasal parti içinde birliğini sağlama hedefiyle yola çıktı. Bugün de aynı perspektifle yoluna devam etmektedir.
Özellikle son yüzyılda, bölgesel ve uluslararası çıkar ve dengelerin bir çözümsüzlüğe hapsettiği Kürt ve Kürdistan sorunu, ‘’soğuk savaş’’ sisteminin yıkılmasıyla beraber, artık ‘’makus talihini’’ yenmeye başlamıştır. Nesnel ve öznel konjonktürün tüm taşları Kürt milletinin aleyhine konumlandırdığı ağır bedellerle yoğrulmuş bir sürecin ardından , bugün en kötü senaryoların bile terse çevrilerek, halkımızın çıkarlarına denk düşen çözümleri geliştirdiği bir süreci yaşamaktayız. Deyim yerindeyse, ‘’dünya artık biraz da Kürt milleti ve Kürdistan için dönecek’’tir. Çünkü dünya eski dünya değildir, Kürtler de eski Kürtler değildir. Bu inanç ve siyasal öngörü ile bugüne ve geleceğe daha bir umutla bakmaktayız.
Bugün ülkemizin Kuzey, Güney ve Güney-batı parçalarında yaşanan gelişmeler, ülkemizin en büyük parçası olarak Kuzeyin, tüm Kürdistan siyasetine olan etkisini bir kez daha tüm açıklığıyla gözler önüne sermiştir. Bu gerçeklik, Kuzey Kürdistan’da yeni, güçlü kitlesel bir Kürdistani partiye olan ihtiyacı daha bir öne çıkarmıştır.
Yaşamsal hale getirmiştir.
Kürt ulusunun devletleşme hakkını savunan ve hedefleyen bir partiye ihtiyaç vardır.Kürt ulusuyla birlikte Kürdistan’daki tüm azınlıkların da sahipleneceği bir devlet ile (koşullara göre eşitliğe dayalı federe, konfederal ya da bağımsız devlet) kendilerini özgür bir şekilde yönetmelerini hedefleyen bir partiye ihtiyaç vardır. Çağdaş değerlere dayalı, adil, eşitlikçi, özgürlük ve çoğulcu demokrasiyi bir yaşam tarzı olarak içselleştiren, toplumun en geniş kesimlerinin taleplerini esas alan, kendi iradesiyle hareket eden, istikrarlı ,güçlü Kürdistani bir kitle partisine ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacı örgütlemek, kendisini bu siyasal eksende gören tüm şahısların ve potansiyelin yerine getirmesi gereken tarihsel bir görevdir.
Bu amaca ulaşmak için Kuzey Kürdistan’da yeni bir siyasal hat ve güçlü bir Kürdistani parti oluşturma ihtiyacı hisseden en geniş potansiyele bir kez daha birlikte partileşme çağrısı yapmayı bir görev ve sorumluluk olarak görmekteyiz. KPG bu doğrultuda gelebilecek her türlü somut öneriye açık olduğunu bir kez daha beyan eder.
KPG’nin bu perspektifi, kendi projesine uygun olarak partileşme yolundaki çalışmalarına engel oluşturmamaktadır. Bugüne kadar yapılan çalışmalar ışığında, Meclisimiz artık partileşme sürecini uzatmamak konusunda bir sonuca ulaştı. Bu nedenle de , KPG 18-19 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştireceği Kuruluş Kongresiyle partileşme kararını halkımıza müjdelemektedir.
KPG , 27 Nisan 2013 tarihinde 11 kişinin çağrısıyla Diyarbakır’da toplanan 400 civarında şahsiyeti temsilen Diyalog Komisyonu tarafından yapılan çalışmaların bir devamı olarak, 19-20 Ekim 2013 tarihinde yapılan geniş katılımlı bir toplantıda oluşturuldu. KPG başlangıçta belirlediği siyasal perspektife uygun olarak çalışmalarını geliştirdi. Meclisimiz, 27 Nisan ve 19-20 Ekim 2013 sürecini sahiplenenler başta olmak üzere, daha sonraki süreçte bu projeyi sahiplenen, kendisine yakın gören en geniş Kürdistani potansiyeli artık birlikte Parti kurma görevini üstlenmeye çağırıyor.
KPG parti kuruluşundan sonra da tüm gücüyle en geniş Kürdistani potansiyelin tek parti içinde birliği konusunda tüm önerilere açık olacağını ve böylesi bir oluşumu yaratmak için yoğun bir çaba içinde olacağını, kamuoyuna özellikle açıklamayı bir görev ve sorumluluk olarak görmektedir.
KPG Meclisi, ülkemizin güney parçasında yaşanan gelişmeleri de bütün boyutlarıyla değerlendirdi. Güney Kürdistan’da halkımızın federe devletten konfederal ya da bağımsız devlete doğru yol aldığı bir süreçte, gerçekleşen Şengal trajedisi, Êzidî Kürt kardeşlerimize yönelik bir soykırım girişimi olarak tarihteki yerini alacaktır.
Şengal saldırısı ile halkımıza ‘’balans ayarı’’ yapmaya çalışanlar, kendi planlarında
boğulmaya başlamışlardır. İlk andaki kırılmayı hızla aşarak saldırıya geçen Pêşmerge güçleri hiç bir gücün halkımızın bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini durduramayacağını, ortaya koyduğu güçlü ve kahramanca mücadelesiyle, dosta düşmana bir kez daha göstermiştir
Şengal trajedisinden sonra dünya en üst seviyeden Kürdistanı sahiplenmeleri de devletleşme yolunda artık geri dönülmez bir noktada olduğumuzun ve Kürdistan’ın bağımsızlığı yolunda önemli bir dönemeci aldığımızın işaretidir.
Kürdistani Parti Girişimi Meclisi, tüm gücüyle Güney Kürdistan Federal Devletinin yanında olduğunu halkımızla paylaşmaktadır. Güney Kürdistan’daki her kazanımın, diğer parçalarda milletimizin kendi kaderini tayin hakkı mücadelesine büyük bir ivme kazandıracağını önemle belirtmektedir. Dünyanın neresinde olursa olsun, Kürtlerin her kazanımını kendi kazanımımız olarak görüyoruz.
Kürtler arası diyalog sürecini de değerlendiren Meclisimiz, bugünkü mevcut atmosferde özellikle kimi kesimlerin siyasal anlayışları ve sergilemiş oldukları tutumlardan dolayı, ulusal birlik için siyasal, düşünsel ve psikolojik açıdan zorunlu olan şartların oluşmadığını tespit etmiştir. Ama bu gerçeklikle birlikte , KPG Kürtler arası diyalog ve ulusal demokratik prensipleri esas alan samimi ittifakların gerçekleştirilmesine büyük değer biçtiğini de önemle vurgulamaktadır.
Bu yaklaşımı esas alan Meclisimiz, kamuoyuna Desteya Diyalogê ya Kurd (DDK) olarak yansıyan toplantılar ile ilgili olarak, Yürütme Komitemizin 28.08.2014 tarihli açıklamasında bu konudaki siyasetimizin somut bir şekilde aydınlatıldığını belirlemiştir. DDK bir ittifak, bir kurum değil, toplantılar sürecinden oluşan bir diyalog girişimidir. Ama ne yazık ki bu gerçeklik kamuoyuna yanlış yansıtılmıştır. 12 grup arasında süren diyalog sürecini ifade eden toplantıların hiçbir bağlayıcı program, karar ve organ oluşturmadığını da bir kez daha kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.
Evet, KPG Meclisi olarak parti kurma kararımızı Kürdistan kamuoyu ile paylaşırken, bir kez daha, en geniş Kürdistani potansiyeli de halkımıza yeni bir yol açmak üzere bu tarihsel görevi hep birlikte gerçekleştirmeye, partimizi hep birlikte kurmaya çağırıyoruz.
-Yaşasın Kürt Ulusunun Kaderini Tayin Hakkı
-Yaşasın Kürdistan
-Yaşasın Kürdistani Parti Girişimi’nin Partileşme Kararı
Kürdistani Parti Girişimi Meclisi
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.