PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın önerisinin ardından 15-16 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen "Kuzey Kürdistan Çözüm ve Birlik Konferansı"nın sonuç bildirgesinde alınan kararların hayata geçirilmesi için konferans bileşenleri DTK binasında bir araya geldi. Toplantı öncesinde DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DDKD Genel Başkanı İmam Taşçıer, Azadi İnisiyatifi adına Adem Özcaner, ÖSP Genel Başkan Yardımcısı Aziz Mahmut Ak ve KADEP adına Ciwanroj Ceyhan'ın da katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
Basın toplantısında konuşan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, gün geçtikçe Kürt siyasi partileri ve sivil toplum örgütleri arasında ciddi bir dayanışma ve Kürt sorununun çözümü konusunda bir ortaklaşmanın meydana geldiğini belirterek, Kürt halkının bütün taleplerinin bütün "Kürdistani" oluşumlar tarafından dile getirilerek ortaklaştırıldığını kaydetti.
Kurumlar ve siyasi partiler arasında Kürt halkının geleceği açısından ortak bir çalışmanın gerçekleşmemesi halinde başarı şansının çok az olduğunu ifade eden Türk, "Bu süreçte Sayın Öcalan'ın da dediği gibi artık halkımız ne istiyor? Halkımızın katkıları, bu süreçteki rolünün önemini çok açık ifade etmiştir. Biz de bunun farkında ve bilinceyiz. Halkımızın geleceğiyle ortak bir mücadele zeminini yaratmak konusunda gerçekten büyük bir azimle konferansı gerçekleştirdik. Konferansın sonuç bildirgesi ortada, burada bir ortaklaşmayı sağladık. Bu konferansı bir iki günlük bir konferans olarak değerlendirmiyoruz. Bu konferansın sonuçlarını hayata geçirmek için bir ortak irade koyduk. Bugün de bu kararları hayata geçirmek için bir aradayız. 9 kişilik bir yürütme kurulu oluşturduk. Yine burada bir komite mi meclis mi, komisyon mu nasıl değerlendirirsek değerlendirelim ki, biz bunu da tartışacağız. Bu hem devletle hem uluslararası ilişkilerde, hem siyasi partiler arasındaki diyalogu konusunda tamamen Kürt halkını temsil edecek, onların düşüncelerini her alana aktaracak bir çalışma içerisinde olacak. Kürdistan konferansının iradesini Kürt halkının iradesi olarak değerlendireceğiz" dedi.
Konferansa 2 siyasi partinin katılmadığını hatırlatan Türk, kurulan komisyonun katılım göstermeyen kesimlerle diyalog kuracağını ifade etti. Türk, "Bizim istediğimiz bu süreçte hiç kimsenin dışarıda kalmaması. Kürt mücadelesini ortaklaştıracak bir noktaya taşıma noktasında herkesle doğru bir diyalog kurmayı esas alıyoruz. Tabi ki Kürdistani konferans denildiğinde sadece Kürtlere hitap eden bir mantığa sahip değiliz. Kürdistan'ın diğer halklarını da bu toprağın sahibi olarak görüyoruz. Bin yıldır birlikte yaşadığımız Ermeniler, Süryaniler, Araplar, Mihallemiler ve bütün gruplar bu konferansın bileşenleridir. Önemli olan bizim için özgürlüklerin sağlanmasıdır. Demokratik zeminde siyaseti güçlendirecek bir çalışmanın yürütülmesidir" dedi. 11 kişiden oluşan bir yürütmenin oluşturulduğunu aktaran Türk, DTK, BDP, DÖKH, DDKD, ÖSP, KADEP, Ezidîler Birliği, Öze Dönüş Platformu, Aleviler Birliği, İslami Hareket, MEYA-DER, TUHAD-DER, ve Nubihar çevresi ve kitle örgütü temsilcileri ile milletvekillerinin de aralarından bulunduğu bir komitenin oluşturulması konusunda ortak karara vardıklarının altını çizdi. Türk, komitenin de en kısa zamanda çalışmalarına başlayacağını aktardı.
Bu aşamadan sonra ortak bir mücadele zemini oluşturacaklarını belirten Türk, şöyle devam etti: "Kürt halkının taleplerini hep birlikte haykırıp alanlara taşıyacağız. Artık bu dönem özgürlük dönemidir. Halkların özgürleştiği bir dönemdir. Hep birlikte halkımızın geleceği ve özgürlüğü için mücadelemizi sürdüreceğiz. Ve burada ortak bir mücadele zemini yaratarak, halkımızın taleplerini gündeme getireceğiz. Bu süreçte her bireye her partiye ihtiyacımız var. Bu oluşumu esas alacak bir mantıkla bütün siyasi partilerimiz kurumlarımız o şekilde bir yaklaşım gösterecek. Onların alacağı kararlar hepimizi bağlayacak." Konferansın ardından ilk toplantılarını bugün gerçekleştireceklerini belirten Türk şöyle devam etti:
"Oluşturulan; Kürtlerin adına taleplerini dile getirecek bir komisyon mu, meclis mi olur, bunu arkadaşlarımızla tartışacağız. Burada Kürt halkının beklentilerini, taleplerini Türkiye ve dünya kamuoyuna yansıtacak ciddi bir oluşumun yaratılması konusunda bir kararlılık içerisindeyiz. İsim bizler için önemli değil, önemli olan halkımızın beklentilerine yanıt verecek bir siyaseti yürütmektir. 45 kişilik bir oluşum oluşturuldu. Komite ya da meclis bunu daha adlandırmadık. Kısa sürede bunu adlandıracağız."
Bilgilendirmenin ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.